100 de ani de la nașterea Mariei Tănase

maria tanase1Google ne reamintește că astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase. Și bine face, pentru că nu știu cîți și-ar fi dat seama de lucrul acesta. Dar mă bucur că măcar ei ne-au reamintit, și putem să dăm share pe facebook la muzica ei.

Doar cîteva cuvinte vreau să adaug. Foarte multe lume spune că Maria Tănase a valorificat folclorul autentic, însă în realitate, Maria Tănase nu a făcut altceva decît să dea o voce folclorului. Nu, muzica populară nu se cîntă neapărat cum o cînta Maria Tănase. Ea mai mult cînta ceea ce acum am numi muzică pop. Diferența dintre ea și, să zicem, K1 este minimă, și dacă ar fi trăit în România anilor 1990-2000 probabil ar fi cîntat ‘Auăleu inima mea’ cu Valahia fără probleme.

Maria Tanase

Așa că să nu mai fim snobi, și să apreciem și ce-am avut atunci și ce avem acum. Poftă la Maria Tănase.

PS: Remarc că față de 2007, Internetul a reușit să colecteze informație ceva mai bună despre Maria Tănase. În 2007 singurul lucru pe care îl găseai era un stub de wikipedia și o pagină pe Tripod. Și apropos de Tripod: serios? Există oameni care mai folosesc Tripod.com? cc Centrul Cultural Reduta, care are pe avizier o adresă de tripod pusă mare ca ceva recomandare de website.


2 Replies to “100 de ani de la nașterea Mariei Tănase”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.