13-15 iunie, 24 de ani mai tîrziu

Pentru că nu trebuie să uităm ce a fost acolo de fapt


6 Replies to “13-15 iunie, 24 de ani mai tîrziu”

 1. Nautilus

  Un politruc care îşi imagina că e prea împăciuitor, prea dornic de soluţii complexe şi aplicate pe tăcute, duşman al ideii de protest şi care striga “Fără violenţă” s-a hotărât să sacrifice nişte pioni.

  Aşa încât a bătut pionii cu nebunii. Nişte nebuni cu cască şi lămpaş.

 2. Dorin Lazăr

  @Nautilus: Complicat, foarte complicat ce s-a întîmplat acolo; un politruc comunist obișnuit cu oamenii care ziceau da în masă a fost iritat de niște golani care nu au știut să își țină gura. Le-a dat cu minerii înapoi vorba pentru că nu a știut că se poate discuta. Cred că dialogul social nu a revenit decît mult mai tîrziu în societatea noastră. Vreo 20 de ani? Mă știi că nu sunt extraordinar de încîntat de oamenii cu diez în față, dar e și ăsta un semn al unei forme de dialog social, chiar dacă primitiv; dialog care a lipsit multă vreme.

  @krossfire: Lasă, ei uită mai repede decît noi. 🙁

 3. Nautilus

  Un jurnalist moldovean care a fost la încăierările cu Ceauşescul lor zis şi Ianukovici a zis cam aşa (jurnalistul a zis, nu Ianukovici): Recrutul tipic al forţelor de ordine publică (în România, mai vestică şi mai civilizată ca Ucraina, şi fratele lui mai mic, recrutul lui BGS) e un bărbat tânăr, de la ţară, fără şcoală, cu mulţi muşchi şi puţin creier, foarte supus faţă de autoritate şi care sigur nu are loc în altă meserie mai profitabilă. E dispus să suporte antrenamentele lungi şi chinuitoare, mâncarea de la cazan şi bocancii superiorilor în fund, pentru o leafă de 3 parale chioare, fiindcă ăsta e scopul lui în viaţă, salariu fix, prestigiul uniformei şi eventual o casă la preţ preferenţial de la Stat. Copilul de nou îmbogăţit sau de doctor, elevul de liceu sau studentul nu se duc să se facă jandarmi sau bodyguarzi. Ei vor leafă mare, credit, maşină modernă, apartament, job de birou, nu-şi rup ei oasele pe bani de cornuri.

  Deci în ochii publicului (majoritatea sărac…) faptul că apare Gigel şi se pune cu pieptul în faţa jandarmilor sau a minerilor nu e deloc impresionant (Gigel ar trebui să fie Nicoleta Luciu ca să fie impresionant în privinţa asta) şi nici nu ţin cu el.

  Pentru ei nu e erou, e un golan, un drogangiu, ţinut de părinţi pe bani şi pe iPhone, un duşman al spiritului de disciplină şi supunere care reprezintă singura lor cale de ieşire din sărăcie.

  Baba din 1990: “ţine-l, să dau în el de golan!”

  Baba din 2013 (care ar putea foarte bine să fie fiica primei): “golanii ăia care bat cu peturile în asfalt de ce nu se duc la muncă?”

 4. Dorin Lazăr

  Aș zice că babele din ’90 erau mai implicate social.

  Jandarmii nu sunt în discuție aici. Sigur, corpul de jandarmi începe să fie mai eficace; dar să nu uităm autobuzele incendiate de MAI la 13-15. Cert e că comunismul a mai ieșit din oameni, chiar dacă mulți și-l doresc înapoi.

  Nu cred că #unitisalvam se ridică la nivelul Pieței Universității. E mult prea departe, ca măsluială politică/economică, ca și obiective, ca și legitimitate. Golanii de-atunci merită respect. Cei de acum… să zicem că habar nu au ce vor.

 5. Mircea

  “sunteti o forta puternica”… la plantat panselute.
  Mineriadele reflecta realitatea Revolutiei din ’89.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.