Câteva probleme de logică

În ultima vreme, de fiecare dată când citesc presa simt că sunt în fața unor dificile probleme de logică. Pentru că uneori logica mea se simte atât de insultată de lucrurile pe care le citesc încât trebuie să stau de fiecare dată să mă gândesc dacă nu cumva îmi scapă niște lucruri elementare.

Cel mai bun exemplu este cel de azi, când am citit următoarea știre:

Studenții critică ferm eliminarea transportului feroviar gratuit. Aceștia spun că în ultimii trei ani au fost cheltuiți 3,5 milioane de euro pe lună pentru astfel de subvenții, astfel tăierea nu ar fi justificată.

Deci, să recapitulăm. A fost eliminată o gratuitate pe transportul feroviar. Această gratuitate costa 3.5 milioane de euro lunar de la buget. Dar studenții spun că această cheltuială era bună, că CFR are nevoie de banii respectivi. Bani necesari pentru investiții. Deci tăierea nu e justificată pentru că, repet, banii respectivi pot fi folosiți pentru investiții.

Wow. Cred că reprezentanții studenților ar trebui să își dea în judecată școlile pe care le-au urmat, pentru că lipsește complet logica din ceea ce zic. Adică, poate treaba e prea subtilă pentru cititorii normali de comunicate de presă, dar faptul că nu mai ai o cheltuială la buget pentru a suporta călătoriile gratuite ale studenților înseamnă de fapt un minus pentru… pentru cine?

Ah, e sărăcie? Da, e sărăcie. Trenul este în continuare cea mai ieftină cale de a ajunge dintr-un oraș într-altul. Le recomand cu căldură studenților trenul, și astfel, în loc să cheltuie statul 3.5 milioane de euro, să primească CFR-ul banii fix pentru serviciile prestate.


Alte probleme sunt ceva mai subtile. O Karen autohtonă se plânge într-un ziar local. Doamna a contactat primăria orașului pe Facebook (pentru că o deranjează formalismul unei plângeri făcute prin site-ul orașului), și e deranjată de faptul că i se sugerează ca data viitoare când are o plângere de genul ăsta de făcut să folosească un număr de telefon ușor de reținut pentru a face acea plângere. Tipa e revoltată: „cum adică, eu trebuie să observ problemele în jurul meu și să le zic la primărie?”

Probabil Karen ar fi la fel de supărată dacă primăria ar plăti niște oameni doar să se plimbe prin oraș să se uite la ce se mai întâmplă.


Știrea zilei de ieri a fost că Tesla a cumpărat bitcoin în valoare de 1.5 miliarde de dolari. Tesla e o companie un pic bizară - încă nu e pe profit, în ciuda faptului că balanța financiară e pe negru. Nu e pe profit pentru că cheltuie mai mult decât produce, în schimb, face un business bun din offset-uri de poluare (niște certificate de „vă promit eu că sunt curat și nu murdăresc în jurul meu”) pe care le vinde la alți producători auto. Așadar, Tesla cumpără BTC în valoare de 1.5 miliarde de dolari.

Cu tot respectul pentru oamenii care investesc în BTC, dar BTC este o monedă care nu circulă. Este o monedă care se produce, și se păstrează sau se pierde. Puținele tranzacții sunt relativ circulare, pentru a crește artificial valoarea monezii. BTC nu e regulată - nu are o valoare concretă, oricine poate să speculeze cum dorește el. O singură vânzare de BTC poate să scadă valoarea monezii cu 1000, 2000 sau 10000 de dolari. O singură cumpărare a crescut valoarea cu vreo 5.000 de dolari. Pe lângă puține business-uri care chiar folosesc BTC, moneda e folosită în două scopuri: speculă financiară sau treburi ilegale, ilicite, subterane.

Din nou, nu am nicio problemă cu oamenii care cred în „moneda viitorului”, deși încă nimeni nu mi-a explicat cât valorează un BTC în termeni reali. Așa că în ultima vreme am ignorat mai toate știrile legate de BTC. Dar, cumva, Tesla cumpărând BTC dă un aer de legitimitate treburilor.

Însă eu mă uit altfel la treaba asta. Să zicem că BTC este o firmă, dar singurul lucru pe care îl produce e faptul că acoperă tranzacții ilegale, furturi, corupție, sponsorizează carteluri criminale, e folosită de guverne care își oprimă populația și sprijină terorismul. În momentul în care cumperi BTC, practic aduci bani reali într-o schemă piramidală care învârte acei bani și îi folosește pentru diverse ilegalități. Din nou, fără nicio ofensă celor care nu fac ilegalități, dar sunt din HODL-gang, țin la bani și vor să se semi-îmbogățească printr-o speculă financiară cinstită.

Așadar rescriu eu știrea asta: „Tesla redirecționează 1.5 miliarde de dolari în speculă financiară, terorism și opresiune”. E mai bine?

Tocmai i-am zis că un cripto-bloc are un milion de biți, deci BTC valorează un milion de dolari

Tocmai i-am zis că un cripto-bloc are un milion de biți, deci BTC valorează un milion de dolari