Secretul lui Zorillo (2022)

Mi-a apărut zilele trecute pe Netflix, ca recomandare, „Secretul lui Zorillo”. E românesc, e cu daci, e cu vedete locale, deci are toate ingredientele pentru a nu fi un film bun. Și totuși reușește să facă exact ceea ce trebuie să facă. Să distreze. E scurt, am râs la el mai mult ca la o comedie americană, și chiar dacă nu e cel mai bun film pe care l-ați văzut, este acceptabil.

Dacă ar exista o producție autohtonă serioasă de filme istorice, Secretul lui Zorillo ar fi o parodie a genului respectiv. Așa, Zorillo este o colecție de glume pe seama dacopaților, dar și o comedie relaxată, fără prea multe bătăi de cap. Povestea e practic un episod de Asterix și Obelix fără Asterix și Obelix, cu niște țărani cât se poate de normali.

Zorillo și cei doi prieteni ai lui află că romanii vin să găsească niște comori străvechi. Încearcă să găsească comoara înaintea romanilor, dar eforturile lor sunt amenințate de venirea lui Hadrian, proaspăt numit împărat. Din fericire, Zorillo seamănă fizic cu împăratul, și ajunge câteva zile să ia locul acestuia. Povestea nu are deznodământ, e incompletă: pare a fi o duologie.

Dacii lui Zorillo sunt moderni - fierarul folosește flex, dacii comunică între ei folosind telefoane mobile: dacofoane, pe numele lor, folosesc carduri. Au un vânzător care vrea să fie ceva între turc și evreu, care are cea mai amuzantă strategie de negociere. Filmul ăsta râde de multe lucruri: de pandemie, de dacopatie. Include câteva vedete locale - din păcate nu îi cunosc, doar pe Dorian Popa l-am recunoscut, și s-a insistat un pic pe el și Hâtz și Înoată Cheluțu’. Dar filmul e suficient de echilibrat și amuzant.

Nu toate glumele pică perfect. Pe final e un pic obositor. Dar e un început. Secretul lui Zorillo e amuzant și merită văzut. E competent pe alocuri, trio-ul central e chiar bine jucat, și mai sunt câteva personaje solide - scenariul e competent și uneori rupe al patrulea zid ca să comunice cu privitorul, compensând pentru locurile unde poate scenariul ar fi devenit prea încâlcit sau plictisitor. 6/10, vreau mai multe filme de-astea care nu se iau foarte tare în serios.

Secretul lui Zorillo e pe Netflix.

Secretul lui Zorillo

Secretul lui Zorillo

PS: Dacă ăsta s-a putut, de ce nu s-ar putea și Straight outta Ipotești?