O nouă problemă de economie

Săptămâna trecută v-am dat o problemă de economie. La bilanțul de la jumătatea anului oamenii de la Petrom au tras o linie și au văzut că au avut profit de 7 ori mai mare. Știrea a fost preluată prin ziarele de economie, în mod just. Dar acum urmează partea a doua, unde Petrom s-a prins că, stai, nu e ok, nu vroiam să se prindă fraierii că noi am făcut profit de ne-a ieșit pe nas, ce facem aici? Așa că au schimbat un pic tonul, și au dat un anunț că le e greu, greu tare de tot, sărăcuții suferă pentru noi!

OMV Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, dă asigurări că deja a luat toate măsurile necesare pentru a se proteja de interdicţia privind petrolul şi produsele petroliere ruseşti care va intra în vigoare în decembrie anul acesta, scrie ZF.

Totodată însă OMV Petrom atrage atenţia alternativele costă, astfel că independentţa faţă de aurul negru rusesc va veni cu factura de rigoare.

„În comparaţie cu alte state din regiune, România are un nivel relativ scăzut de importuri de energie: în 2021 ţara şi-a acoperit intern 35% din producţia de petrol, 60% din cea de carburanţi, 80% din gazul natural şi peste 95% din energia electrică“, se arată într-o prezentare a OMV Petrom.

Sunt sigur că capitaliștii de Facebook deja se răscolesc să explice cum suntem proști că nu înțelegem noi că sărăcuții sunt obligați de circumstanțe să facă profit de 7 ori mai mare, și de fapt statul român e ăla care dă cu japca și ne fură din buzunar. Că nimeni nu îi întreabă pe ăia care o dădeau înainte cu fazele cu „statul român e cel care ia mai mulți bani la buget din chestia asta” ce s-a întâmplat cu minciuna aia, și doar ăia nu o să dea link la articolele mele.

Dar deja ne-am obișnuit. Acum eu aștept altă fază. Zilele astea, republicanii americani au blocat ca insulina să nu intre într-un pachet de protecție pe care vor să-l facă democrații, în care insulina ar avea un preț decent (35$ vs. 1200$ cât costă acum tratamentul lunar cu insulină). Sunt curios cum o să apere capitaliștii ăștia artizanali faza asta, cum explici că ceva care e relativ ușor de sintetizat e menținut artificial la prețuri crescute. De ce e o problemă importantă? Pentru că așa cum am văzut la români, tot discursul politic american e importat și la noi, deci ne putem aștepta din partea neoconservatorilor români la chestii de genul: „vrem să oprim avorturile, dar să avem acces liber la arme ca să nu ne pună statul mască în spațiile interioare, și vrem insulină care să coste de 35 de ori mai mult ca să dăm vina pe stat că ne fură cum ne fură statul când Petrom face profit de 7 ori mai mare în juma’ de an”.

Aștept cu nerăbdare.