Când să știi că românii sunt serioși când vorbesc despre droguri
Recent a rulat o știre despre cum elevii ar trebui să fie testați de droguri în școli, iar cei care refuză să ajungă la închisoare. De obicei e câte-o lege dată de un viitor dosar penal care pare mai degrabă o problemă în familie pe care vrea să și-o rezolve, ceva stil „copilul meu ia etnobotanice și o să-l învăț eu minte”. Genul ăla de proiect de lege care vezi clar că nu e gândit, nu are nicio logică, nu se gândește la impactul social, cultural.
Am mai discutat despre impactul real al acestor legi anti-drog în momentul în care USR-ul propunea ceva înăsprire a legislației. Și ziceam acolo un lucru foarte important, pe care vreau să-l repet acum. În România, momentul în care legiuitorii vor fi serioși în legătură cu consumul de droguri va fi atunci când vom discuta despre problema de sănătate publică reprezentată de alcoolism.
Se tot vorbește despre etnobotanice și, la felul în care are loc discuția asta o să ajungem să interzicem pe rând detergentul de rufe, scorțișoara, și Digi24 pentru promovat Balena Albastră, pentru că etnobotanicele sunt o problemă doar din cauza legislației care criminalizează mult mai grav celelalte droguri, dar etnobotanicele au avut o perioadă de glorie în care puteau fi cumpărate din magazine cu chitanță. Tidepods sunt încă disponibile prin magazine dacă țin bine minte.
Dar știți ce drog super-periculos este încă disponibil prin magazine la liber? Alcoolul. În 2019 eram campioni la episoade de beție, locul 2 în Europa, e drept, după Danemarca. Sistemul medical e mult mai împovărat de bolile specifice consumului excesiv de alcool decât de altceva. 50-60% din urgențele medicale sunt legate de alcool, asta în condițiile în care discuția asta are loc în plină pandemie COVID-19. Într-un reportaj din 2018 se afirma că 40% din paturile de spital sunt ocupate de bolnavi tratați de afecțiuni cauzate de băutură.
Ca să nu mai vorbim de impactul social, de violența domestică, de dramele provocate de alcool. Dacă motivul e să protejezi copiii, protejezi mult mai mulți copii făcând ceva în legătură cu alcoolismul românilor.
Până atunci, absolut tot ce se face în materie de legislație pe droguri este un act de populism imberb, nimic mai mult. Interzicerea nu e o soluție. Nu este pentru alcool, nu este nici pentru cannabis, nu este nici pentru cocaină sau heroină. Avem o Prohibiție americană să ne arate că nu merge interzicerea consumului de alcool, avem un Război al drogurilor din SUA să ne arate că singurul lucru care se va întâmpla e îmbogățirea unei elite criminale, fie că vorbim de cea clandestină, interlopă, sau cea tehnică, medicală (opioide).
Ca în mai toate lucrurile, cel mai important pas e informarea. Recomand din nou documentarul lui Cătălin Moise și materialele de studiu pe care le amintește acolo. Și nu uitați. Dacă cineva vorbește despre droguri și nu pune în centrul bucății respective de legislație alcoolul, e posibil că acel cineva doar pregătește o lege care să-i protejeze pe prietenii lui interlopi.
PS: Pentru a nu face o postare separată, vă las aici o prezentare pe tema drogurilor făcută de un criminolog. Vlad Zaha susține că toate drogurile ar trebui să fie legale, într-o formă controlată. Urmăriți mai jos.