#kpopgirls: Top 100 2022, 100-81

În primul rând, câteva lucruri despre acest top. Anul trecut am petrecut foarte mult timp (muzical vorbind) în spațiul coreean/japonez/chinezesc, și am colectat cam tot ce mi-a plăcut mie în 2022 într-un playlist pe youtube. Zilele trecute, pentru că în sfârșit am avut un pic mai mult de 10 minute pentru mine, m-am gândit să fac un playlist de 100 de piese și să vă zic de ce îmi plac.

În primul rând, topul se numește #kpopgirls dintr-un motiv destul de clar. Mă uit fix la partea cântată de soliste sau grupurile de fete din zona respectivă. K-ul acela e înșelător - nu e doar KPop, e și un pic de JPop și nu doar pop.

Playlistul inițial avea vreo 200 de piese. Din ele am tăiat cam ce e repetitiv sau plictisitor până am ajuns la 138; și de acolo deja am început să tai din piesele mele favorite. Uneori am tăiat niște clipuri care fie nu erau cu vocile fetelor (precum această coregrafie superbă cu Yeji și Ryujin de la Itzy). Alteori, am tăiat din favorite personale pe care le plac pentru că-s fan foarte parțial de diverse trupe (Mamamoo ftw <3), dar poate că muzical nu aveau foarte mult de spus. În fine, am selectat niște piese care nu sunt neapărat favoritele mele dar cred că au un element interesant care mă fac să le reascult din nou și din nou.

Încă o chestiune. Dacă există un top al preferințelor, acesta va părea mai evident în zona superioară. Real, mi-e imposibil să aranjez 100 de piese într-o ordine de „care e mai faină” - nu poți să faci 100 de alegeri subiective într-o ordine perfect justificată. În al doilea rând, e un top personal, asta înseamnă că mi-au scăpat multe lucruri mișto, și probabil nu am prins piesa voastră KPop favorită. Dar mie mi se pare un top bun. În plus, nu doar muzica contează - uneori, vă recomand să vă uitați la clipuri, pentru că sunt incredibil de frumoase.

Așa că să-i dăm drumul:

100. Jinee - No Time

Mi se pare că în piesa asta Jinee prinde excelent tot ce e mai bun dintr-un instrumental de trap, și vocea ei merge perfect. O alternativă excelentă la mumble, o piesă scurtă, la obiect, cu mai multe versuri decât toată cariera lui Lil Pump.

99. Jiae - So what

Mini-albumul Love is Love are două piese care au rămas cu mine, și pe care le-am pus pe repeat. So what e prima piesă - chiar dacă nu are videoclip oficial, am simțit nevoia s-o includ aici.

98. Na Go Eun - Event Horizon (사건의 지평선) (cover after Younha)

În general m-am ferit să includ coveruri - dar ăsta a fost prea bun, și e excelent cu o cană de ceai lângă. E un moment excelent ca Na Go Eun de la Purple Kiss să-și arate calitățile vocale, fără să fie un festival gen Mamaia.

97. Lexie Liu - Diablo

Lexie Liu vine din China, și arată un pic cam ce se poate face acolo. Edgy, dark, 80s in 20s, synth pop cu un strop de rock-vibes, de bad-girl.

96. Solar - Paradise

Când m-am apucat să fac topul ăsta mi-a fost clar că nu o să fie un top valoric. Pentru că piesa asta ar fi fost mai sus, mult mai sus - un anthem clasic de vocal trance, cu vocea lui Solar de la Mamamoo, nu poate să stea la coada niciunui top.

95. Kardi - WatchOut

Unele piese nu le-am pus pentru că ceva ce ai pune la radio de câteva mii de ori pe zi, ci pentru că nu sunt asta. Asta e o piesă interesantă, o explorare, mai degrabă, și încă una curajoasă.

94. Jamie - 3D Woman

Habar n-am de ce piesa asta de la Jamie nu a rupt toate topurile internaționale. Pentru că pe mine m-a ținut pe repeat vreo lună; un pic de anthem de bad-girl (o temă destul de întâlnită la KPop-ul de 2020+) făcută foarte bine, hipnotizantă. Edgy? Dap. Cât încape.

93. Majors - Salute

Dacă e ceva ce au perfecționat producătorii coreeni, e cumva imnul de dans. Salute e primul exemplu de genul ăsta - aș fi putut pune încă cel puțin cincizeci de piese de genul ăsta care probabil te ridică de pe scaun în club.

92. Band Maid - From now on

One of these things is not like the others. Band Maid sunt niște japoneze heavy, bine produse, „an impossibly hard rocking maid band”. From now on a fost scos chiar prin noiembrie, e instrumental, e ce trebuie.

91. Kawaguchi Yurina - Look At Me (dance version)

Rămânem un pic în Japonia (dacă tot ne-am dus până acolo), cu versiunea dance de la Look at me de la Kawaguchi Yurina, de la care-mi cer scuze că o fac o kpop-girl. Dar piesa merita să fie undeva, și am zis că ar fi păcat să nu v-o dau și vouă.

90. CLASS:y - Zealous

Teen-pop par-excellence, cu un refren care rămâne cu tine.

89. Dreamcatcher - No dot

Cumva anul ăsta Dreamcatcher și-au cam pierdut banii de promovare - clipurile simple, cu coregrafii faine gândite de membrele trupei, dar fusion-ul de pop și heavy-synths rămâne cu tine.

88. Ash-B - Money

Cred că am selectat în zona asta a topului și câteva piese doar pentru edginess - și rapping skills. Rapperii iau notițe. Ash-B rupe pe piesa asta - și o să mă amuz că poate e un răspuns la Money al Lalisei.

87. Hwasa & Loco - Lemon

Prin august Hwasa de la Mamamoo a scos trei piese în colaborare cu Loco, sunt soft, smooth, și sunt bune să ne relaxăm un pic după ce Ash-B ne-a crescut tensiunea.

86. Yuqi - Beggin’ (Måneskin cover)

Cum arată un cover după un cover? Yuqi îți arată cum poate suna un Beggin’ în interpretarea unei soliste KPop. Bine de tot. Versiunea mea favorită de la Beggin’, pe care am ținut-o pe repeat când a apărut.

85. Itzy - Racer

Itzy e un grup al JYP Entertainment, unul din giganții din industria muzicală coreeană. Racer e cumva counter-part-ul perfect pentru Voltage, apărut pe Checkmate, ultimul lor album. Din păcate Itzy pare că trece printr-un con de umbră, și se bate cu produsele mai noi. Deh, muzică făcută un pic în fabrică. Chiar și-așa, Racer merge bine de tot.

84. Taeyeon - Cold as hell

De pe al treilea album al lui Taeyeon, una din cele mai bune piese pe care Taeyeon nu a ales s-o promoveze. O piesă făcută corect, care te prinde chiar dacă nu înțelegi foarte bine despre ce e vorba în ea.

83. Moonbyul - Ddu Ddu Ddu

V-am zis că Mamamoo e trupa mea favorită? E un pic irațional, pentru că la Mamamoo am ajuns destul de târziu, și anul ăsta nu au avut activitate foarte multă. Dar chiar și-așa, au rămas acolo. Moonbyul e fata care face rap la Mamamoo, și își explorează calitățile de solistă în piesa asta. Nimic special, zic eu, dar uneori ai nevoie de o piesă de-asta mai calmă, fără multe surprize extraordinare - ceva soft, să meargă la relaxare.

82. SORN - Nirvana Girl (feat. Yeeun)

Nu mai știu exact de ce piesă îmi aduce aminte - dar cumva mi se pare o piesă over-produced, un pic supra-amplificată, cu sunetul puternic distorsionat, o piesă pop standard. Inclusă de către mine ca exemplu de „standard” - nici de neuitat, dar catchy, cu toate elementele necesare pentru un hit la purtător.

81. BVNDIT - Venom

Atitudine, niște vibe-uri electronice un pic mai puternice, Venom e un experiment excelent.