#kpopgirls: Top 100 2022, 80-61

Continui cu topul 100 pe 2022, pozițiile 80-61 (la final o să fac și un playlist în ordinea în care le-am prezentat, și dacă reușesc să le găsesc pe toate pe Spotify poate o să fac un playlist și acolo. Vedem)

80. Younha - Event Horizon

Acum și varianta originală de la piesa postată mai devreme - un șlagăr corect făcut, care sună bine indiferent dacă pricepi despre ce e vorba sau nu. Și vocea lui Younha e excelentă.

79. BAND-MAID - Unleash

Lăsăm numărul de apostroafe câte le-a pus artistul, și e exact ce ar trebui să fie de la Band-maid. Hard rocking at amazing speed, cameristele rock lovesc din nou. Pentru când ai nevoie de un strop de energie în plus.

78. Purple Kiss - Pretty psycho

Cu o piesă dance, oarecum tipică, și o coregrafie de păpuși defecte, piesa asta rămâne cumva cu tine, pe repeat, cum se cade unei piese pop bune.

77. Hwasa & Loco - Somebody

O piesă ușoară de vară, fără foarte multe pretenții. Nimic memorabil, dar ceva să meargă pe background când bei un mojito la umbră pe un șezlong.

76. Lexie Liu - Magician

Asta e piesa cu care mi-a atras urechile prima oară Lexie Liu - îmi amintește de vreo trei piese de prin anii ‘90 printre care cea a lui Franka Potente de pe Lola Rennt. Și cumva tema cu săbii și îngeri m-a ținut lipit de videoclip. N-am înțeles nimic. Altfel un synth pop de anii ‘80, cumva mă aduce în copilărie și apelează la nostalgia mea.

75. Nature - Limbo

Nu doar instrumentalul a fost cel care mi-a atras privirile, și nici coregrafia, nici atitudinea de girl-power, ci refrenul ăla care ți se instalează în creier și te face să țopăi. Limbo limbo hey!

74. Ive - After LIKE

Teen-pop în cea mai pură formă, samplând din Gloria Gaynor - I Will Survive, dar punând o întrebare care bănuiesc că e suficient de catchy cât să lase un semn de întrebare în mintea adolescenților. „What’s after like?”

73. Yuqi - Easy on me (Adele cover)

Dacă vrei să-ți dea niște fiori pe șira spinării, coverul ăsta făcut de Yuqi de la G-Idle o s-o facă, pentru că e atât de bine făcut, atât de lin și catifelat că o să-i dai play din nou când se termină.

72. Wednesday Campanella - Maneki Neko

Ok, ce-i cu toată muzica asta convențională? Lin, catifelat, chestii supra-produse? Ia o ciudățenie cu ursuleți de pluș. Habar n-am despre ce e Maneki Neko, dar serios dacă nu m-a fascinat de la prima audiție. Și e ceva cu Nekos - pisici humanoide, deci nu știu, e weird, și sună bine. Și pune la KPop chiar dacă vine din Japonia.

71. Lexie Liu - Fortuna

Combinația aia de teen-pop cu instrumente tradiționale chinezești de la început, urmat de pop-rock fără rock, cântată în trei limbi (chineză, engleză, spaniolă), piesa asta e un amestec ciudat de tot pe care nu puteam să nu-l includ.

70. Ash-B feat. Lee Young Ji - Girls back home

Hip hop făcut ca la carte. Cu swag, cu talent, cu ritm, cu dat din cap și din fund în club.

69. Hyolyn feat. Lee Young Ji - Waka boom

Din nou, hip-hop, amestecat cu un pic de Beyonce, Britney Spears și Shakira din vremurile ei bune. Produs de Hyolyn, cumva scăpată din malaxorul KPop și ajunsă propria producătoare, face ce vrea, și îi iese, și simți că e ce trebuie. Și faptul că am pus două piese în care 이영지 (Lee Young Ji) apare cu un featuring e pur accident.

68. STAYC - Poppy

StayC cântă teen-pop - și Poppy mi-a rămas pe creier și a trebuit s-o caut de vreo trei ori să văd „ce e chestia super-catchy care a ajuns la mine în playlist? Asta e varianta pentru piața japoneză - asta dacă ați sesizat ceva diferit în piesă. N-ați sesizat? Eh!

67. Lapillus - GRATATA

Lapillus pare ceva trupă-experiment lansată de mașina de pop coreeană, face totul corect, și m-a atrans cu refrenul militaristic-de-jucărie. E o combinație bizară de teen-pop cu ceva care vrea să fie militarist - sună cam la fel de grav și tensionat ca o partidă de Fortnite.

66. XG - Mascara

„It’s my party and I cry if I want to”, pus în zona asta de electro-dance, bine produs, cu coregrafia apetisantă și un refren memorabil și teen-hop, că nu știu cum să zic altfel la hip-hop-ul ăsta poppy. Energia bună, și o piesă de urlat pe refren în club.

65. Yooa - Lay Low

O piesă care-mi amintește de dance-ul anilor ‘90 de pe final, cam pe vremea când ajungeam eu în discoteci, cu un pic de chitară bas pe fundal, ca să dea bine și un refren care rămâne cu mine. Tonight I lay low I lay low!

64. AleXa - Tattoo

Piesa asta e incredibil de familiară - mi se pare că am mai ascultat de câteva ori de-a lungul timpului piesa asta. Pare o piesă de teenagers de prin anii 2000, și rămâne cu mine ca piesa aia pe care o știu de undeva, dar nu știu care e, deci asta e.

63. Hyolyn - No thanks

Hip-hop făcut corect, perfect de pus când ai de refuzat pe cineva. Swag, atitudine și tot ce trebuie de la un artist care-și produce singur produsul.

62. BoA - Forgive me

BoA e una din veteranele KPop-ului - a făcut istorie începând în muzică de prin 2000, și e printre primele artiste coreene care au intrat în topurile japoneze, și-apoi în SUA. Și se vede că știe ce face; îmi place abordarea un pic mai întunecată, mai grea a unei piese de dans, în fond - o schimbare binevenită de la teen-pop-ul acela vesel.

61. (G)I-DLE - Never stop me (live)

Un pop-rock care-mi amintește un pic de Avril Lavigne, ceea ce poate înseamnă un pic de amintiri plăcute sau nu pentru unii. Dar cam ca multe piese din topul ăsta, felul în care amestecă și pop și rock și un pic de hip-hop și un pic de teen-hop și un pic de … uff, ce lipsește?