#kpopgirls: Top 100 2022, 60-41

Continuăm topul KPopGirls. Pentru cei care au nimerit abia acum, pozițiile 100-81 sunt aici și 80-61 aici. Suntem la mijlocul clasamentului ceea ce înseamnă că încă mai suntem în zona de experimente. Pro-tip: când vă uitați la piese KPop activați subtitrările din YouTube, s-ar putea să aveți surpriza ca autorii să fi pus versurile traduse în engleză.

60. Hyo - Deep

Îmi place energia acestei piese și atitudinea solistei, senzația de forță pe care o imprimă, și soundul distorsionat pe care îl aud din ce în ce mai des în ultima vreme (și care până la urmă m-a prins și pe mine).

59. Yuju - Play

O piesă ușurică, dar cu accent pe melodie și armonie, și un pic pe calitățile vocale ale lui Yuju, ceea ce mă face să cred că e ceva mai mult în versurile alea decât mi s-a părut la prima vedere. E genul acela care îți strecoară melancolia în suflet.

58. AleXa - Wonderland

Un produs KPop cu o solistă născută în SUA, clar făcut pentru piața internațională. E corectă, mediocră, accesibilă, ceea ce o face zece etaje peste pop-ul românesc, și accesibilă pentru ascultătorii din România, mai obișnuiți cu ingliș în hedfounz.

57. PSY feat. Jessi - Ganji

Ganjiiiii Check! E ceva absolut genial la PSY, că nu degeaba a fost foarte multă vreme cel mai vizualizat artist pe YouTube. Swag check, și se aliază cu Jessi… stai, nu știți cine e Jessi? Imaginați-vă Cardi B sau Nicky Minaj, doar chiar cu mai mult talent. Atitudinea e acolo, beat-ul fundamental, simplu, te face să dai din cap din prima secundă. Ganjiiiii check!

56. Exid - Fire

Începe cu un ritm care amintește de un fel de cimpoi oriental, și continuă mai departe explorarea, după care o dă într-un bridge electro-pop clasic, după care se întoarce la ritmurile alea orientale care te fac să vrei să te ridici să dansezi. Simțiți un pic tema în piesele astea? Majoritatea vor să te miște, să dansezi, să dai din fund, și să te simți bine. Și zău dacă nu despre asta trebuie să fie muzica pop.

55. Band Maid - Influencer

Asta e acolo pentru versuri, pe chitări care execută exemplar. Pentru că ai nevoie de genul ăsta de energie.

54. Bibi - Blade

Bibi este un proiect foarte personal - cantautoare, cum ar zice localnicii, se simte că ce cântă e diferit. Și simți asta din nervul cu care cântă, din pasiunea pe care o pune. Rezultatul e extrem de personal, misterios, puternic.

53. Red Velvet X aespa - Beautiful Christmas

O piesă de Crăciun, veselă, plină de optimism

52. Itzy - Blah Blah Blah

Itzy sunt una din trupele high-profile - cam tot ce scot le iese. Blah Blah Blah e o piesă de dans, pe tema „Am atitudine, energie, și sunt aici să-mi fac treaba”. E frumusețe cu stil și energie, cu o prezență bine controlată, bine gândită, care te captivează. Deja intrăm în zona în care clipurile merită urmărite la rezoluția maximă, pentru că ele devin opere de artă în toată regula.

51. Jiae - Love is Love

Dark? Personal? Misterios? Jiae are toate astea în piesa care dă titlul mini-albumului pe care l-a scos în 2022. Lent, percutant, vocea lui Jiae te va bântui mult după ce piesa se va încheia.

50. Moon Byul - Cheese In The Trap

Teen pop, cântată de rapperița en-titre a trupei Mamamoo. Poate că nu pare ceva senzațional, dar e o schimbare fantastică de la ce cântă în mod normal MoonByul - e o dovadă că poate să abordeze mai multe perspective și atitudini. Un teen-pop cu un feel clasic, cumva.

49. HyunA - Nabillera

Îmi place simplitatea acestei piese - e o piesă de club, fără pretenții de a fi mai mult, și chiar și-așa trece prin vreo două-trei stiluri diferite până la finalul piesei; un fusion interesant care pare obligatoriu la piesele de succes din KPop

48. Purple Kiss - memeM

Dance anthem, cu break-ul acela de dubstep „înmuiat”, dar încă de efect, gândit aproape exclusiv pentru a fi pus în boxe de club, cu un refren memorabil chiar dacă sună a nonsens.

47. Kep1er - Wa Da Da

Kep1er e o trupă de teen pop lansată undeva prin 2021, care merge pe același mix, imn de dans, cu vibe de dubstep cu fusion de teen-pop. Recunosc, îmi place stilul ăsta la nebunie. Și nu doar mie - vreo 150 de milioane de vizualizări zic cam același lucru.

46. Le Sserafim - Impurities

Le Sserafim sunt iarăși vedete din valul nou - 2021+. De data asta avem de-a face tot cu o melodie de dans, dar cu sound și textură de R&B de anii ‘90, mult mai catifelat și mai liniștit. Reușesc să pună un stil de rap molcom care alunecă foarte bine pe instrumentalul excelent produs. Le Sserafim sună bine de tot. Și coregrafia e impecabilă, și clipul lustruit la maximum. Piesa asta o să rămână, inevitabil, pe repeat o vreme.

45. Red Velvet - Wildside

Din nou o piesă făcută după toate regulile - îmi amintește, cred, de popul anilor 2000, o extraordinară zonă de confort pentru mine. În orice caz, e genul ăla de piesă care mă face să mă simt incredibil de confortabil, și „acasă”. Plus, fetele au exact ce-mi place la KPop girls - atitudine, stil și forță.

44. Taeyeon - Can’t control myself

Taeyeon e una din artistele KPop cu experiență - parte din Girls Generation, apoi un succes pe cont propriu - și aici are o baladă pop-rock, melancolică, foarte personală. Cumva, arată și altă dimensiune pentru KPop - un pic mai matură, mai complexă.

43. Miyeon - Drive

O altă baladă, de data asta de la Miyeon de la (G)I-DLE - tot un pop-rock mai alert, bătând clar la un public mai tânăr, mai visător și poate un pic naiv.

42. Secret girl - Doomchita

Îmi place foarte mult momentul ăla în care se face un fusion între vreo trei stiluri muzicale și refrenul este unul sau două cuvinte foarte catchy, accentuate, cum e cazul la acest Doomchita. Habar n-am despre ce e piesa asta, dar refrenul de dance-anthem, dubsteppish, repetând Doom-chi-Doom-doom-chi-ta! e super-catchy, rămâne legat de tine, și îți vine să-i dai play din nou. Contează, până la urmă ce zice?

41. Blackpink - Typa girl

Singurul motiv pentru care piesa asta nu e mai sus e că nu i-au scos un videoclip, deci cumva spectacolul e incomplet. Iar Blackpink sunt explozie, atitudine și spectacol, și probabil asta e cea mai bună piesă de pe Born Pink care nu are videoclip.