#kpopgirls: Top 100 2022, 40-21

Continuăm topul KPopGirls. Pentru cei care au nimerit abia acum, pozițiile 100-81 sunt aici, 80-61 aici și 60-41 aici. Ne apropiem în zona în care lucrurile sunt făcute la alt nivel - proiectele muzicale sunt mult mai bine produse, mult mai atente, mult mai îngrijite. Deja începem să vedem o ierarhizare.

40. Moon Byul - Lunatic

Mamamoo nu a cântat foarte mult împreună anul ăsta, dar fetele au fost foarte active pe proiectele personale. Lunatic e una din piesele mele favorite, poate și pentru că am o slăbiciune pentru Moon Byul, pentru stilul ei energic, dar cumva prietenos și abordabil. Îmi plac și schimbările de viteză - de la rapid la lent, apoi iar rapid, lent și repetă, cumva făcând o piesă care are o viață aparte.

39. Viviz - Bop Bop

Teen pop (sau suspectez că chiar bop, dacă e să mă iau după ce cântă fetele), care e produs ca la carte, de o trupă care se bate acolo să iasă în față. Încă nu au ieșit, dar au toate calitățile necesare.

38. Itzy - Boys like you

Cumva iarăși o piesă care-mi amintește de teen-pop-ul de anii 2000, evident, cu toate elementele aduse la zi. Iarăși, o zonă de confort unde îmi place să le văd pe fetele de la Itzy. Și recunosc că am un mini-crush pe Yeji și Ryujin după coregrafia aia de la Break my heart myself.

37. Purple Kiss - Nerdy

Rămânem la școală cu o piesă care nu mai e teen-pop - dar cumva un teen-dark, mai grav chiar dacă e dinamic, cu atitudine și stil. Și oricine face din „nerdy” „cool” e ok din punctul meu de vedere.

36. Seulgi - 28 reasons

Ok, piesa asta e gravă, serioasă, știi că e despre un subiect important. E despre pasiune la un alt nivel, cu un stil new-goth, e piesa perfectă pentru hrănit melancolia.

35. Ive - Love Dive

O piesă pop care ar putea să se bată cu ce scoate Sheeran zilele astea - evident, în spațiul KPop. Asta înseamnă că nu o să vezi excese vocale, dar o să ai o prezență scenică deosebită, o imagine impecabilă, și o execuție aproape obsesiv de bine făcută. Nu știu dacă e memorabilă piesa, dar e de consum. Pop ca la carte.

34. Dreamcatcher - Vision

Un fusion epic de pop-rock cu dark-synth, un refren de forță, atitudine și stil, practic soluția Dreamcatcher repetată pe o piesă excelentă, care rămâne cu tine.

33. Solar - Honey

Proiectul solo al lui Solar dă în zona de dans, dar cu mai multă melodicitate. Mi se pare interesant felul în care deși pare că au rolurile lor specifice, în momentul în care intră în proiectele personale, solo, fiecare din fetele de la Mamamoo arată că pot să facă mai mult decât să-și joace rolul din trupă. Ceea ce înseamnă fie că sunt talentate, fie că soluția KPop le pune în valoare talentele, fie amândouă.

32. Chung Ha - Sparkling

Chiar dacă sună ca ceva teen-pop banal, de fapt e o explorare interesantă din partea lui Chung-Ha - gândiți-vă, un fel de Delia care cântă o piesă de adolescenți și îi iese. Optimismul, stilul un pic visător și naiv pare ceva ce Chung-Ha pusese de mult în urmă - și totuși, se întoarce, și-o prinde bine rolul.

31. Weeekly - Ven Para

Soluția e acolo, există, e bine pusă la punct, rețeta KPop e, cel mai probabil: iei câteva adolescente talentate, le treci printr-un regim de antrenament serios, le înveți dans și coregrafie, calitățile vocale pot fi ajutate din cabina de producție. Weeekly merge pe rețeta asta, dar cumva tot pare un pic deosebit.

30. Billlie - Ring ma bell

Avril Lavigne KPop - un pop-rock plin de energie, cu un refren catchy, plin de forță. Nimic mai mult de zis.

29. TRI.BE - Kiss

Deja suntem în zona în care se mai întâmplă puține accidente. TRI.BE sunt la început, dar promit, și vor să urce cu ambiție în topuri. Refrenul rupe tonalitatea aceea de teen-pop visător naiv cu un pic de senzualitate, iar ce urmează după îți arată că ai de-a face cu niște fete care nu vor să fie luate de fetițe. Cam asta e esența fetelor din KPop, Kiss e un rezumat perfect.

28. Red Velvet - Birthday

Red Velvet ne duc pentru piesa asta prin mai multe decade muzicale; pe care nu prea reușesc să le plasez. Undeva, anii ‘50? Sau poate un pic de ‘90? Habar nu am. Dar sună deosebit, și mi se pare că au un sound desoebit.

27. STAYC - Beautiful Monster

Poate le țineți minte cu acel teen-pop de pe locul 68; nu e mult deosebit, doar că parcă Beautiful Monster are mai multă melodie, și cumva prinde mai bine decât Poppy.

26. Twice - Celebrate

Cred că le zice „generația a treia” (cea recentă e a patra), Twice au deja ceva ani de activitate. Celebrate e un teenpop vesel și plin de optimism. Perfect pentru zona asta a clasamentului

25. aespa - Life’s too short

Pare o piesă banală dacă nu ai ști ce cântă în mod normal aespa. O rupere bruscă de ritm, fetele ies din mitologia ae pentru a cânta ceva foarte down-to-earth. A fost atât de ciudat să le aud pe aespa piesa asta încât am simțit că trebuie să fie pe undeva pe-aici. O piesă accesibilă, în engleză. E ciudat ce transformare au fetele pentru piața internațională.

24. Sunmi - Heart Burn

Proiect solo, o piesă despre sentimente fără pasiuni adolescentine, un pic mai matură. Ceva ce ar putea să fie un hit internațional dacă ar fi în engleză. Melodic, melancolic, chiar dacă e un pic bpm-ul cam sus pentru melancolie. E pentru când vrei să faci o pauză scurtă în club, dar nu vrei să adormi.

23. STAYC - Run to you

De la teen-pop au sărit direct într-un ’80s k-pop. STAYC lasă liceul în spate, și deodată sună mai matur, mai serioase. Metroul roz și dansul copilăros nu mai minte; lucrurile sună mai serios. Ne apropiem și noi de top 20, totuși.

22. Nayeon - Pop

Bop? Teen Pop? Cu un pic de 50s tease, și melodicitate de anii 80-90? Da, da vă rog! Merge excelent, acum că știm cam ce urmează.

21. Red Velvet - Feel My Rhythm

Cred că am mai auzit piesa asta în vreo câteva interpretări. A, nu e aceeași, e o variațiune pe Pachelbel, dar e, în fond, cam aceeași.

Mai urmează încă două episoade, cu piese alese pe sprânceană.