#kpopgirls: Top 100 2022, 20-11

Continuăm topul KPopGirls. Pentru cei care au nimerit abia acum, pozițiile 100-81 sunt aici, 80-61 aici, 60-41 aici și 40-21 aici. De-aici avem piese una și una. Nu că nu am fi avut de la poziția 100 încoace.

20. Wednesday Campanella - Edison

Da, nu este din Coreea. E un grup japonez, care face un fusion de EDM, pop și hip-hop care-mi sună atât de diferit încât am simțit că e obligatoriu să aduc piesa asta în topul anului 2022. Îmi sună ca Bjork dacă Bjork ar fi trăit într-o țară mai la sud, să aibă un pic de soare, energie, și optimism, și i-ar fi plăcut EDM-ul. Ah, și încă o observație legată de faptul că JPop-ul nu pare la fel de bogat ca KPop-ul - solista de la Wednesday Campanella se filmează într-o clădire abandonată într-un stil care amintește de amatorismul curentului alternativ din anii ‘90. E imposibil să nu-ți placă Edison. Așa că să-mi fie iertată includerea în topul de KPop Girls.

19. æspa - Girls

Fetele de la æspa te introduc în universul Kwangya, universul în care AI-ul nævis le ajută să lupte cu inamicul lor suprem, Black Mamba. Proiectul ăsta vine dintr-un viitor cyberpunk, și au o poveste destul de complexă în spate - iar Girls e doar următorul episod din poveste. Cyberpunk kpop, asta e Girls

18. NMIXX - Dice

NMIXX e un produs bine lucrat, excelent șlefuit, din generația a patra de trupe KPop. Vrei să asculți cum trebuie să sune o piesă KPop în anul 2022? Asculți Dice. Fusion de vreo trei-patru stiluri muzicale, un blend care încearcă să rămână original și fresh și experimental, în același timp aplicând aproape matematic o formulă bine determinată. E făcută special pentru a te face să dai pe tasta de play din nou și din nou. Sau doar să pui „Repeat once” - e imposibil să te plictisești, de vreme ce ai vreo trei sau patru piese diferite concentrate în 3 minute.

17. Le Sserafim - Antifragile

Concurența. Le Sserafim trece, ca și alte piese din generația asta, prin vreo trei-patru stiluri muzicale într-un minut, o piesă perfectă de club, cu energie și explozie, făcută ca la carte, punând în evidență calitățile individuale ale fiecărei membre a trupei.

16. Dreamcatcher - Maison

Planetarii anului 2022 arată exact ca Dreamcatcher în această piesă. Un imn-de-dans închinat ecologiei, nici nu contează că cine a scris versurile știe doar o engleză aproximativă - cam înțelegi ce zice, și pasiunea cu care fetele povestesc despre salvarea planetei te prinde.

15. Le Sserafim - Fearless

Din nou, mergem pe tema esențială a pieselor de fete KPop: Girl power cu atitudine, grație, și o melodie care îți rămâne prinsă în creier.

14. CL - Chuck

Hai să vorbim un pic de Chaelinn. CL, pe scurt. A debutat prin 2009 în trupa 2NE1, în 2013 a început o carieră solo. În 2021 a scos un album absolut care mi-a rămas în minte - și piesa asta e o piesă scoasă în 2022, pe care clar am pus-o pe repeat. CL e din zona aceea de bad-girl doing her own thing - hip-hop de calitate, unde se simte latura personală, și atitudinea necoafată. KPop Bad Girl.

13. GOT the beat - Step Back

Un super-grup multigenerațional - BoA, veterană, Taeyeon și Hyoyeon de la Girls’ Generation, Seulgi și Wendy de la Red Velvet și Karina și Winter de la Aespa. Un colectiv care funcționează excelent pe un instrumental de dans care e dominat de un fundal coral care te bântuie.

12. Itzy - Cheshire

Cumva ciclul de viață pentru trupele KPop e destul de scurt - mai ales când sunt produse de un gigant precum JYP Entertainment. Văzut ca un experiment de tranziție (produsul JYP pentru generația a patra fiind NMIXX), Itzy rezistă, totuși, și Cheshire este ceva care deviază un pic de la formulă - un experiment sau un sabotaj, nu știu sigur, dar în cele din urmă m-a prins și Cheshire, mi s-a părut o piesă originală, curajoasă.

11. (G)I-DLE - My bag

(G)I-DLE e una din cele mai puternice prezențe din acest spațiu muzical; o piesă hip-hop cap-coadă, de dansat pe ea în club, despre atitudine și țoale, și prezență. Și dacă fetele astea par un pic arogante și sfidătoare, închipuie-ți doar că vin să le predea hip-hop rapperilor români. Au dreptul s-o facă? Păi da, că le dau lecții și cu șapca trasă pe ochi.