#kpopgirls: Top 100 2022, 10-1

Continuăm topul KPopGirls. Pentru cei care au nimerit abia acum, pozițiile 100-81 sunt aici, 80-61 aici, 60-41 aici, 40-21 aici și 20-11 aici. Gata, suntem la vârf, sunt zece piese care fac vârful pop-ului autohton să pară cântare anonimă la o crâșmă de sat, joi seara. Coregrafii impecabile, producții de nivel înalt, astea sunt cele mai bune piese din 2022 (după părerea mea prea puțin umilă).

10. Mamamoo - Illella

„Something’s about to break”, cum zic fetele, Illela e o piesă catchy de vară, underrated dacă e să mă întrebi pe mine. Are fix ce-i trebuie pentru distracție pe plajă, o piesă de dans un pic mai lentă, cât să mai ai suflu la refren să cânți cu fetele.

09. Jessi - Zoom

Înțeleg că piesa asta a ajuns pe soundtrack-ul unui serial Tv - dar ăsta a fost cel mai mic motiv pentru a o aduce pe Jessi, una din cele mai rele fete din kpop. Cum ziceam, aduce acele elemente super-importante într-o piesă kpop de fete: atitudine, forță, încredere de sine.

08. Itzy - Voltage

Uite cum stă treaba, dacă ar fi să mă iau după numărul de vizualizări, Voltage ar sta mai la coadă. Dar noi nu facem un top de popularitate, ci aici e pe ce-mi place mie, și eu le duc pe Itzy unde vreau, da? Itzy ca biker/race-car girls? Yes, sir, give me more. Că nu au pus într-un videoclip și Racer, care ar fi urmarea perfectă pentru piesa asta, e marele regret al tuturor fanilor Itzy. Altfel, energie din plin în acest Voltage.

07. BIBI - Vengeance

Simți răzbunarea din vocea lui Bibi, care te captivează din momentul în care începe să-ți spună motivul pentru care e supărată. Am pus varianta cu poveste, pentru că videoclipul e fascinant, dar transformarea lui Bibi într-o adevărată „Bad bitch” e remarcabilă. O piesă despre eliberare prin răzbunare, forță, determinare, atitudine, o Bibi dezlănțuită. Perfecțiune.

06. (G)I-DLE - Tomboy

Că tot vorbeam de atitudine, prinde excelent atitudinea asta de bad-girl, de tomboy, de fete care-și strică imaginea perfectă, și devin „fucking tomboys”. Kpop girl power, over 9000.

05. Blackpink - Shut Down

Blackpink in your area! Heyo! Habar nu am unde să le încadrez pe Blackpink, parcă au propriul lor gen unde sunt doar ele, și nu mai e loc de altcineva. Tot ce fac le iese, e monumental, hip-hop de fete la o cu totul altă dimensiune. Simplu, pur, hip-hop.

04. NMIXX - O.O

Sunt pur și simplu vrăjit de energia și schimbările de ritm pe care le are piesa asta; parcă te aduce la tensiune maximă vreo 20 de secunde, apoi îți dă un pic de pauză după care dă drumul la cel mai îndrăcit ritm, ca apoi iarăși să treacă prin teen-pop, și, zici tu, aici se termină toată piesa? Nah, treci prin pop-rock, apoi un pic de hip-hop, un pic de RNB, după care revii la ritmurile alea tribale că ce, credeai că scapi așa ușor? Toate cu o atitudine monumentală care te dă peste cap pentru că nu știi ce tren te-a lovit. Asta e O.O

03. (G)I-DLE - Nxde

„Criticii zic că filmul e vulgar, licențios, pe alocuri scatologic” zice unul din titlurile pe care le rupe Soyeon. în timp ce ne uităm la un fel de spectacol de cabaret - cu, în cele din urmă, un tribut adus lui Banksy. Dacă Tomboy nu te convingea că fetele de la (G)I-DLE vor să-ți arate că s-au emancipat, Nxde arată că nu le e teamă de următorul pas.

02. Blackpink - Pink Venom

Am o relație deosebită cu piesele de pe primele două poziții. Ambele m-au emoționat la sânge, ambele m-au făcut să plâng de emoție în contexte diferite. Și să ne-nțelegem, Pink Venom e ceva deosebit, e un vârf pentru Blackpink, cea mai bună piesă a lor de pe ultimul album, poate chiar de pe ambele albume. Dar e un pic mai mult - e momentul ăla în care pici în depresie, când ești jos, jos de tot, și o vezi pe Jenny că aruncă rime cu un tricou cu sigla lui Manchester United, și Lalisa îți cântă dansând în costum de Lara Croft, e ceva de genul „ce-ți mai place, îți plac roșcatele? AVEM”. Și n-are cum să nu-ți scape o lacrimă de fericire, că nah, uneori se întâmplă și lucruri frumoase, și mai dai play să te bage din nou în vrie instrumentul ăla tradițional coreean.

01. Taeyeon - INVU

Dar cred că o să am câțiva fani de KPop care o să fie extrem de nervoși că Blackpink nu sunt pe prima poziție, există o explicație. Pentru că INVU e o piesă extraterestră, e atât de perfectă că tot așa, într-un moment destul de dificil pentru mine, a fost acel clip care m-a făcut să plâng că poate exista ceva atât de frumos.

INVU mi-a redefinit cum ar trebui să arate un elf, și am pierdut, cred, ore, admirând cât de frumos poate să fie videoclipul ăsta. Piesa nu e mai prejos - un EDM curat, unde se simte influența anilor ‘80, dar incredibil de armonios, piesa anului a rămas cu mine cam tot anul, și și acum o pun pe repeat de vreo câteva ori înainte să trec la următoarea piesă din mixul de favorite.

Playlist complet

Pentru cei care vor playlist-ul de youtube complet cu piesele listate, am făcut unul. Pentru spotify nu am un playlist - pentru că încă de la poziția a treia (98) nu am putut găsit piesa. Dar dacă am timp o să fac ceva și pe-acolo.

PS: Am playlist și pentru spotify.