Susan a plecat de la YouTube

După ce Twitter a decis că e mai bine să-i lase pe utilizatorii normali fără o protecție suplimentară la autentificare (2FA via SMS a devenit cu plată), am decis ca de fiecare datâ când am ceva de zis ce ar merge pus pe Twitter, pun pe blog, pe platforma pe care o dețin eu, personal. Voi comenta probabil în zilele următoare despre asta.

Ok, a venit știrea că Susan Wojcicki pleacă de la YouTube. E o știre care a picat de nicăieri, și care sincer nu are nicio șansă să aibă vreun impact pe o platformă care nu a adus nimic util nou de vreo 10 ani.

Să ne reamintim cine este Susan Wojcicki, totuși. Este femeia care și-a cumpărat un premiu pentru Liberă Exprimare de la o fundație de care nu ai auzit dar care învârte suficient de mulți bani. Iată ce a declarat la primirea premiului:

Am văzut beneficiile reale ale libertății de exprimare, și reprezentarea oamenilor cu origini și perspective diferite, și libertățile pe care le avem acum nu putem să le luăm ca garantate. Trebuie să ne asigurăm că le protejăm cu toate forțele noastre

După care, Doamna Susan a continuat să ne explice cum apără dânsa libertatea de exprimare: „De la începutul lui YouTube am avut un regulament pentru comunitate” ne spune Susan, după care pornește într-o diatribă în care explică „cei patru R ai responsabilității” pe care îi are YouTube. Primul R este remove. Acolo explică că își schimbă continuu politicile de conținut, și primul pas pe care îl face este să șteargă conținutul care nu se încadrează în politicile de conținut.

Da, ați auzit bine, libera exprimare pentru care tanti Susan a fost premiată este cea în care discursul e controlat strict și șters bazându-se pe niște reguli arbitrare stabilite de șefii corporației. Nici măcar statele din lume nu își pot schimba politicile de conținut la fel de ușor ca YouTube - și o fac suficient de des și suficient de netransparent încât streamerii de jocuri să inventeze cuvinte ca „unalived”.

Susan a primit un premiu pentru libertate de expresie pentru chestii de genul ăsta. Madam, good riddance, n-ai putut nici măcar să pui butoanele de like/dislike la fel în YouTube și YouTube Music.

Care e în stânga, care e în dreapta? Și de ce trebuie să plac aceeași piesă în două locuri?

Care e în stânga, care e în dreapta? Și de ce trebuie să plac aceeași piesă în două locuri?

Ah, sunt sigur că cel care o înlocuiește o să fie mai idiot. În fond, organizația trăiește nefăcând nimic bun și pozitiv de mai bine de zece ani, nu vedem de ce s-ar schimba lucrurile. Mă întreb totuși dacă ăia de la organizația aia își dau o palmă peste ochi gândindu-se că iarăși tre’ să dea un premiu pentru liberă exprimare, și iar o să le zică ăla despre cum libera exprimare nu se poate apăra decât interzicând-o.