Probleme de oameni bogați

Poate problema mea cea mai mare nu doar cu AI-ul dar și cu tehnologia din ziua de azi este că nu mai rezolvă altceva decât probleme de oameni bogați. Toată lumea visează să rezolve probleme de oameni bogați. Nu am mai auzit niciun proiect real care să încerce să rezolve probleme pentru oameni normali sau care să-i sprijine pe cei săraci să iasă din sărăcie.

AI-ul rezolvă probleme de oameni bogați. „Cum pot să generez mai mult venit cu mai puțini oameni?” este întrebarea esențială a tuturor lucrurilor rezolvabile cu AI. Cei care ați învățat economie de pe Facebook sau Twitter veți spune că asta de fapt dă un avantaj major celor săraci care vor să dezvolte soluții noi rapid - și poate că vor fi câțiva care vor reuși să profite de lucrul ăsta - dar realitatea e că până la urmă AI-ul va da un avantaj suprem celor care deja dețin ferme de AI - Microsoft, Google (least likely to succeed), Amazon, Facebook, Apple. Oricine va face bani din AI va fi doar un utilizator al chestiilor produse de Big Tech. Succesul tău va depinde de banii pe care Big Tech îți permite să îi faci.

La fel și startup-urile - că fac AI sau nu fac AI toată lumea vrea o bucată din banii ăia pe care îi învârt cei mari - în speranța că și ei vor fi printre cei mari acolo. Banii bogaților care să ne facă bogați - cum ziceam, lucrurile merg excelent din punctul ăsta de vedere dacă ai studiat economie pe Facebook și te-ai trezit libertarian când tu ești rupt în fund și fără niciun fel de avere de la care să pornești. În 5000 de ani în mod sigur veniturile se vor egaliza pentru toți, prin efectul Trickle Down! Desigur, nu avem 5000 de ani de trăit, dar hei, în cele din urmă lucrurile vor fi bune!

„Uite, Uber îmi permite mie să fac venituri suplimentare. Uite, Uber îmi permite mie să mă deplasez mai rapid și mai ieftin”. În afară de faptul că ți-a dat o aplicație, Uber doar s-a asigurat că jucătorii mici din taximetrie dispar - Uber a prins toți utilizatorii ademenindu-i cu prețuri mai mici și făcându-i să ignore condițiile în care conducătorii auto sunt exploatați. Au fost oameni care au prosperat din Uber? Foarte puțini - pentru majoritatea e doar o soluție de avarie, e o soluție când nu mai ai soluții. Ar fi putut fi taximetriști și să nu dea 30% sau 50% din venituri la cineva care doar face o aplicație proastă pe mobil? Ar fi putut, dar acum e foarte greu să-ți mai faci o firmă de taximetrie, să o promovezi, pentru că toate astea costă enorm.

De fapt, scopul declarat al multor startup-uri este să fie disruptive. Adică să intre într-un domeniu, să strice status-quo chiar fiind neprofitabili o vreme, să devină singura opțiune folosibilă pe domeniul respectiv după care să mărească prețurile. Așa se întâmplă cu Uber, așa s-a întâmplat cu toate startup-urile - ajungi să depinzi de un singur provider, care ăla îți stăpânește apoi existența.

Și te vei gândi: bine, dar întotdeauna se va gândi cineva să lucreze și pentru cei mici. Să îi ajute și pe cei săraci. Uite, de exemplu ai… ăăăă… Așa-i că nu poți găsi un exemplu? E destul de greu, și poate o să vii, intermediar cu „companiile de livrări care angajează pe oricine își dorește să facă un venit suplimentar”. Sau, nu știu, poate o să vii cu proiecte gen code4romania, care rezolvă… ce rezolvă? A, nimic.

Și recunosc că nici eu nu am soluții. N-aș ști în tehnologie ce anume poți face pentru a rezolva problemele oamenilor săraci. Târgul pe care toată lumea pare că dorește să-l facă e „hai să îi mai îmbogățim un pic pe bogați, după care băgăm Venitul Minim Garantat”. Și după aia îi mai îmbogățim un pic pe bogați. Dar ca toate târgurile care se fac cu viitorul, nici ăsta nu pare foarte reușit. Pentru că la cum curg lucrurile, se pare că oamenii sunt mereu dispuși să vrea să devină bogați făcând viețile celor din jur cât mai rele posibil. Este, până la urmă, în esența fiecărui proiect care rezolvă probleme de oameni bogați: să îi ajute să plătească mai puțin pentru munca altor oameni.

N-am concluzie, doar un pic de deznădejde. Vor fi lucrurile vreodată mai bine? Sau continuăm să ne asigurăm că progresul se face pe spinările celor care mor de foame și trăiesc de pe o zi pe alta?

PS: Mi s-a atras atenția (Ioan Mîțiu): e vorba de probleme de oameni foarte bogați, nu doar bogați. Și așa e, în caz că nu era clar în textul original.