Știri pe scurt (2023-05-11)

Câteva știri pe scurt.


Zilele astea a început și subreddit-ul de programare să se sperie. Telenav s-a închis cu totul, Tremend a înghețat angajările și cumva oamenii și-au amintit și că Endava le-a sugerat oamenilor care stăteau degeaba „pe banca de rezerve” că ar fi bine să-și găsească altceva, dându-le și niște salarii compensatorii. Mi-e dor acum de-o postare de-aia cu „păi dacă nu știi programare înveți vue.js în două săptămâni și minimum 4000€/lună net!”.

Dar ce înseamnă asta e că în sfârșit au început să se închidă și proiectele care rezistau doar pentru că erau făcute ieftin cu outsourceri. Nu va fi o mare schimbare în abordarea subiectului pe termen lung, dar nu e încă momentul să spargem baloanele de săpun din mintea tinerilor români pentru care programarea era biletul spre vârful societății. Poate zilele astea chiar m-apuc să scriu mai mult pe tema asta. Dar vă las cu un citat dintr-un prieten:

Problema când ceri ca junior 4000 de euro e că la un moment dat cuiva îi sare în ochi o optimizare rapidă de costuri de vreo 4000 de euro


Datele recente arată că nivelul analfabetismului (ne)funcțional crește în România. Da, funcționalii de-abia rup granița de două cifre procentuale(11%). Da, studiul este făcut de o firmă care vinde teste standardizate către Ministerul Educației. Studiul, așa cum a fost citit și înțeles și de alții, nu doar de către mine, pare bine făcut, și dacă nu e 11, e 15, chiar și 20, tot e tragic.

Răspunsul indirect al ministerului e că nu, nu sunt omologate testele alea ca mijloace de învățare. Nu mi-e clar de ce ar trebui omologate ca materiale de învățare niște teste. Că nu înveți după teste. Testele sunt acolo ca să testeze, e ca și cum ne-am supăra că termometrul pentru carne nu e admisibil ca aliment.


AUR a sabotat pe 10 mai protestul din învățământ protestând pentru că nu au înțeles textul unei legi. Cumva, e natural, vorbim de niște oameni care se simt obligați de către UE să mănânce greieri sau se simt claustrați dacă își duc copiii la grădinița de pe lângă casă în loc să-l țină pe copil în trafic 50 de minute să-l lase la ore de vârf la o grădiniță din celălalt colț al orașului.

Dar nivelul de energie al AUR arată că în loc sa fie un partid politic, AUR e o sectă cu iz religios, cu oameni care au îmbrățișat ferm un „crede, nu cerceta, și dacă cercetezi citește ce a scris dom’ Simion pe Facebook și enervează-te!”. AUR se împinge pe sine în zona extremă - protestatarii AUR au agresat niște parlamentari din niște motive, cum ziceam, neclare.

Alianța Urii pe Români însă se pregătește de ceva serios. Simion o agresează pe Kövesi în plină stradă - asta după ce cu câteva zile în urmă Simion o amenința subtil pe Flavia Boghiu că o să vină el la Brașov și o să… o să. O să ce, nu se știe. Dar putem extrapola: zilele astea a intrat cu niște gloanțe în Parlament o șefă de la AUR (numită, preventiv, de Simion „colaboratoare”). Povestea gloanțelor e mai complicată (înțeleg că era vorba doar de glonțul propriu zis și nu de cartuș, teoretic o treabă inofensivă, dar suficient pentru a fi folosită pentru intimidare pentru cineva care nu cunoaște diferența). Comportamentul mafiot al AUR e din ce în ce mai îndrăzneț.

Dar cumva un parlamentar al PNL vrea să arate că adversarii politici ai partidului de la conducere sunt alfabetul și tabla înmulțirii. Alexandru Muraru sugerează că interzicerea partidului politic AUR ar fi foarte aproape, motivația lui fiind că AUR ar fi confiscat democrația. Alexandru, interzici, mai exact, ce anume ce nu e deja interzis în România? Crezi că ăștia au ideologie, ca să poți să-i interzici? Sau mai exact ce anume interzici?

Nu că nu m-ar deranja să văd mai puțină energie pusă sub fundul unor oameni care în numele unirii românilor explică doar cine nu e suficient de român. Pentru niște oameni care vor să unească românii, se pare că singurul mod în care vor să facă asta e să reducă conceptul de român la „membru AUR”, după care să reducă și mai tare până mai rămân doi care să se împuște reciproc în Palatul Parlamentului într-un duel televizat în toate țările din lume care își vor spune: „dar uite, mă, nici la final n-au vândut țara!”


Închei cu una comică. Google are ultimul I/O - festival de prezentări de marketing care interesează doar oamenii pasionați de marketing sau presa de IT. Acum, evident că ceea ce a făcut a fost să turuie cu AI AI AI AI AI într-una domnul Pichai, deși dansul lui de invocat ploaia nu a reușit să crească acțiunile google decât cu un procent micuț. Dar, printre știrile amuzante, Google a prezentat un telefon de 1800$. Cui îi trebuie un telefon de 1800$ nu știu, dar Google știe, că are spioni în buzunarele tuturor. Dar o să pun două știri pe care nu le-au pus la Google I/O. Prima, că YouTube (știți voi, monopolul ăla pe streaming-ul online) începe să blocheze adblockere. Și, bineînțeles, probabil nu au anunțat că UE îi acuză că ar fi folosit datele candidaților ilegal. Nu înțeleg de ce, că doar AI AI AI. Dar pe noi nu ne interesează, noi suntem la punctul unde ne jucăm cu puțulica în groapa cu nisip și discutăm despre înțelegerea unui text cu fanii AUR, nu ne interesează pe noi subiecte atât de complicate.

PS: Bă, m-a deblocat Buhnici pe Twitter. Minune! Nu știu de ce era supărat pe mine, dar acum s-o fi prins că după ce a blocat toți oamenii reali care-l urmăreau pe Twitter a rămas doar cu boții. Sau s-a prins că dacă blochează prea mulți oameni îi scade reach-ul automat (că doar e publicat algoritmul).