TikTok interzis pentru funcționari

Citesc știri despre interzis tiktokul pe dispozitivele guvernamentale și mă întreb, ok, dar de ce tiktokul mai exact?

„La nivelul dispozitivelor de serviciu, acolo sunt informații care țin de statul român, e un argument în plus pentru a interzice o asemenea aplicație, dar vom vedea săptămâna viitoare. Trebuie văzut care e acordul de prelucrare a datelor, dacă ea colectează și date care nu au legătură cu aplicația în sine, ce face cu ele, unde le transmite. În străinătate au existat semnale că sunt vulnerabilități și pe acestea le vom lua în calcul. Dacă guvernul chinez solicită companiei TikTok să-i pună la dispoziție niște date, compania TikTok ce va face? E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem” declară ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, pentru Digi24.

Dar domnul Burduja nu se întreabă ce anume face Facebook când vine guvernul federal să ceară datele utilizatorilor. Sau ce face Google în situația asta? Și știu, o să vă bateți pe umăr că nu, Apple nu face de-astea. Nu, Apple nu face de-astea la nivel declarativ. Nu e ca și cum datele tale de român sunt sacrosancte într-un server Apple sfințit de Daniel și ținut în Peștera Scărișoara.

Și nu, nu e un precedent bun. În primul rând pentru că Facebook a demonstrat că e mult mai iresponsabilă cu datele tale - dacă tiktok le dă guvernului chinez e o treabă, dar Facebook dă datele oricui e dispus să îi dea niște bani lui Zuckerberg. E mult mai bine? Sunt guvernanții români mai în siguranță decât dacă datele sunt date doar guvernului chinez la cerere? Habar n-am, dar bănuiesc că dacă chiar vor, chinezii pot să contracteze următorul Cambridge Analytica să cumpere date despre guvernanții români.

Dar e clar, strategia românească de digitalizare e să stăm cu chiloții în vine, dar să punem cravata aia bună de oameni serioși atunci când dăm mâna cu chinezii.