Resturi de la topul KPop pe 2022

Pentru cei care nu știu povestea, la începutul anului am pus un playlist de 100 de piese, cele mai bune piese din KPop-ul feminin scoase în 2022. Nu erau numai KPop, era și ceva JPop și Asian Pop în general, dar vă recomand. Pentru cei care nu-l cunosc, pozițiile 100-81 sunt aici, 80-61 aici, 60-41 aici, 40-21 aici, 20-11 aici și vârful clasamentului e aici.

Dar sunt o sumenedenie de piese bune pe care nu le-am prins în playlist. Unele le-am ratat complet (like how!?!?!?!), pe altele le-am scos în numele diversității (că sunt bune, dar seamănă cu altele). Și sunt câteva ratări importante. Deci, să începem, cu o piesă inclusă, dar prea prost clasată.

BoA - Forgive me

M-am simțit tare prost că am folosit piesa asta ca să vă fac un pic de baiting, și am pus-o pe 62. Când am ascultat topul mereu pe la poziția 62 mă opream și dădeam play, play și play din nou. Așa că, BoA, Forgive me.

Yeji & Ryujin (Itzy) - Break my heart myself (cover)

Vocea și piesa e a lui Bebe Rhexa, deci ce despre ce cover vorbim? Coregrafie. Fetele sunt fantastice, dați play la clipul ăsta și urmăriți coregrafia, ca să înțelegeți cât de multă muncă e acolo.

XG - Tippy Toes

Habar n-am cum am ratat piesa asta, e genul care în mod sigur lua podium, sau măcar undeva top 10. Ce îmi place, în mod deosebit, e felul în care pare că au hi-hats în voce când cântă acel „ta-ta-ta” - iar piesa are acel vibe misterios care te face să te-ntorci și să te-ntrebi „la ce m-am uitat? Vreau din nou!” Practic, MSG muzical.

TWICE - Talk that talk

Mi s-a părut un pic redundant să adaug piesa asta, că deja aveam ceva de la Twice și o aveam și pe Nayeon acolo, dar piesa asta e numai bună pentru a face parte din pluton - merge pusă și pe repeat, e ușor să rezonezi cu ea, e suficient de „relateable” cât să rămână cu tine.

Chung-Ha - XXXX

Vă spusesem că Chung Ha e motivul pentru care am început să urmăresc fenomenul KPop, mai ales ce se întâmplă în zona feminină. Albumul ei, Bare and rare, ascunde această piesă care are exact ce-i trebuie - un ritm lent, care lovește puternic. Este mister, pericol și senzualitate.

Fifty Fifty - Lovin’ me

Iarăși, din seria: „cum de am ratat piesa asta?” - Lovin’ me a rămas pe repeat la mine la scurt timp după ce am făcut topul. Genul ăla de piesă care mă face să îmi doresc să am zece piese în top 3. Varianta KPop de șlagăr, dar atât de bine făcut și atât de bine sună că… Ah, ador piesa asta.

Secret number - Tap

Probabil metoda mea de descoperire a pieselor a fost greșită, cumva am ratat piesa asta de la Secret number. Dar nu e târziu, nu? Probabil ar fi fost destul de sus în top, oricum.

aespa - Illusion

E neclar de ce s-au decis producătorii să nu facă un videoclip pentru piesa asta (anul ăsta nu au mai făcut greșeala asta cu noul mini-album aespa), dar Illusion este printre cele mai bune piese de anul trecut, și am ratat-o dintr-un soi de elitism, că am zis că nu vreau să pun piese „nelansate”.

Craxy - Undercover

Nu știu unde să plasez piesa asta de la Craxy - îmi e greu să identific genul, e undeva între tehno, dance, urban și pop. Dar e o piesă care sună atât de diferit de ce auziți în mod normal încât habar n-am unde s-o pun. Probabil nici YouTube, că n-a știut să mi-o recomande la timp.

Alice - Dance on

Una din piesele eliminate pentru că aveam prea mult pop vesel, și pe care acum o aduc la loc pentru că am prea mult dark-pop.

Craxy - Poison rose

Ha! V-am păcălit. Credeați că vă dau numai happy pop de-acum încolo, dar de fapt a fost interludiu pentru următoarea piesă de la Craxy, care poate nu e chiar Undercover, dar e aproape la fel de bună. Asta e piesa cu care le-am descoperit pe Craxy, de fapt, că suna pe fundal și începusem să mormăi în ritm cu piesa fără să-mi dau seama.

Mamamoo - 1, 2, 3, Eoi!

Sunt parțial în legătură cu Mamamoo, pur și simplu îmi plac fetele mult prea mult, și de-asta am eliminat piesa, ca să par un pic echidistant. Dar mno, mai sunt chestii pe care evit să le pun chiar și-aici, că s-ar vedea că e prea pe față. În fine, îmi place Mamamoo, ok? Chiar dacă producătorii lor nu prea le plac (mai ales pe Hwasa, cum de-a îndrăznit să pună vreo trei-patru kilograme și să continue să arate bine???).

Name - Say my name

Și ca să vă arăt că uneori criteriile mele m-au limitat, nu am putut include piesa asta pentru că a fost lansată pe 21 decembrie 2021. :( Sadge, cum ar zice poetul.


Astea au fost, și ar mai fi încă pe-atâtea, dar hai să ne uităm în față, ok? Hai să vă dau o piesă care garantat va prinde top trei la anul:

Și un mulțumesc lui Manuel Cheța că mi-a amintit că ar trebui să fac chestiile astea care mă fac să mă simt bine :)