Hai să interzicem chestii

PSD propune să interzică comercializarea pe piața internă a cărnii sintetice obținute în laborator din celulele de la animale. Și ca cetățean onest al acestei țări te uiți și te scarpini în cap și te-ntrebi… „Da’ de ce?” Adică de ce avem o lege care se luptă fix cu carnea sintetică?

Nu e ca și cum avem o teribilă problemă legată de carnea sintetică care umple galantarele. Nu, nu e o lege contra parizerului, orice ar fi parizerul ca formă de agregare a materiei. Ținta este carnea sintetică pe care o vezi destul de rar prin România, cel mult la ceva restaurante care vând burgeri din carne sintetică. E destul de scumpă - e mult mai ieftin să crești un animal și să-l sacrifici decât să dai bani pe energia pentru a produce carnea artificială. Probabil în viitor va fi mai ieftină. În mod sigur nu este o problemă acum.

Dar de ce a decis PSD că fix carnea sintetică e inamicul românului, și ea trebuie eliminată? Păi, destul de simplu. În primul rând, e evident că mișcarea e populism 100%. Și e genul de populism care dă la publicul AUR, cel mai dinamic bazin electoral în momentul ăsta, niște oameni pe care îi poți canaliza să dea cu votul „corect” cât timp le menții tensiunea ridicată cu tot felul de subiecte complicate.

Acum ceva vreme era vorba de făina de greieri. Acum e carnea sintetică. De ce subiectele astea bizare? De ce, de exemplu, nu dă o lege ca toate datele românilor din aplicațiile online să fie ținute exclusiv în România tuturor firmelor care au profit mai mare de 1 milion € pe an? Pentru că aia ar fi o lege complicată - mult mai utilă, dar o lege mult prea complicat de dat. Asta, în schimb, e simplă. Mobilul? „Europa vrea să ne bage pe gât chestii”. „Europenii sunt pederaști perverși care fac totul pe dos și prost” este ceea ce vrea să audă berbecul care merge la colț și își cumpără trei pachete de țigări, un pet de trei litri de bere și 200 de parizel. E important acest berbec pentru că votul lui contează la fel de mult ca al unui potențial consumator de carne sintetică. Doar că berbecul ăsta e mulți, iar cel posibil afectat de lege e unul la zece mii.

Dar PSD-ul știe că ăla care ar consuma carne sintetică nu votează PSD, pentru că are principii. Ah, sigur, un șmecher pesedist care importă acum carne sintetică va trebui să se reprofileze (dacă nu cumva are cheia de încălcare a acestei legi care îi permite să importe în continuare). Dar cei cu adevărat afectați sunt din mediul urban și votează USR sau cel mult PNL, dacă votează, pentru că deja am început să aud tot felul de pitici vorbind gratis despre cum nu e bine să votezi.

Și PSDiștii ăștia mai știu și că e foarte greu să iei apărarea cărnii sintetice, la fel cum apărarea pentru faza cu făina de greieri a fost la fel de dificilă. Pentru că argumentele sună derizoriu: „cum adică să nu vrei să omori animale?” pentru că convingerile puternice legate de tratamentul animalelor e o chestie revoltătoare pentru cei care ar veni cu acest argument.

Să nu uităm că dezbaterile politice au loc la nivel de emoție. PSD-ul vinde emoția anti-europeană cu legea asta. Știu, PSD nu vrea să ieșim din comunitate, dar vrea să fim suficient de îndepărtați de ea încât să poată fura în liniște și cultiva incultura și ignoranța. Ce contează că ai cetățeni care își doresc asta din cauza unor principii morale? E doar un exemplu de avânt tiranic, nimic altceva: de vreme ce oamenii ăia votează greșit, de ce să nu le interzicem jucăria?

E momentul ca USR să vină cu un proiect de lege care să interzică intrarea în țară a bolidelor marca Lamborghini și Bugatti. Nu de alta, dar ce o să facă PSDiștii, parcare la Ruse, și metrou până acolo?