Cuvinte pierdute

În momentul ăsta, mai mult ca niciodată, e evident că atâta timp cât contribui la orice platformă socială și nu trimiți un link către site-ul tău e o pierdere de vreme. Reciteam postarea lui Scott Hanselman din 2012 și chiar dacă un lucru s-a schimbat (nimeni nu mai citește folosind Google Reader), esența rămâne. Cumpără-ți un domeniu, folosește o gazdă de internet și ține-ți propriul blog.

Sunt multe lucruri care s-au schimbat, din 2012, când Hanselman scria lucrurile astea. Twitter a explodat și a implodat. Din platformă pentru autopromovare a ajuns platformă de schimb de idei ca să fie preluată de un băiețel imatur dar cu mulți bani pentru a fi transformată într-o jucărie personală. Și Twitter, și Facebook au devenit ținte predilecte pentru răspânditul de ură - e locul unde citești și scrii cele mai mari gogomănii care rămân fără consecințe. Dar e ok, ne uităm la cum locurile astea devin ostile oamenilor normali, care au lucruri de zis, dar niciun loc unde să le zică, și…

De ce să depinzi de toanele lui Muscă care o să îți fure contul dacă îi place prea mult? De ce să depinzi de toanele lui Zahărberg care poate să-ți interzică serviciul permanent doar pentru că te plimbi prin Europa? Trimite-i pe oameni spre blogul tău, comunică cu oamenii de pe blogul tău, construiește-ți o platformă care să te reprezinte cu adevărat. Folosește social media pentru singurul lucru pentru care e cu adevărat utilă - ca lumea să îți găsească platforma mai ușor.

De ceva vreme încerc să-mi reconstruiesc o listă de oameni pe care să-i urmăresc de pe platformele lor personale. Există unelte excelente pentru treaba asta - ai feedly, de exemplu, dacă ți-era dor de Google Reader, sau Inoreader, sau NewsBlur, ca să poți urmări pe toată lumea în liniște, sau organizat, sau cum vrei tu. Dar ce e important e că îmi rup dependența de platformele sociale când am nevoie de informație - mi-e mult mai ușor să urmăresc ce se întâmplă în oraș dacă îi urmăresc fluxul de știri al lui Vrânceanu decât dacă stau pe zece grupuri de Facebook unde oamenii sunt foarte nervoși pe primar că nu merge și dă cu cârpa la ei pe pervaz.

Ce vreau să zic e că suntem într-un moment în care trebuie să ne întoarcem la oile noastre, la lucrul nostru, în curtea noastră, și să comunicăm mai structurat. Social media e doar spațiu de cuvinte pierdute, și dacă vrei să scapi de sentimentul ăla al inutilității care te bântuie de fiecare dată când mergi pe site-ul tău favorit de social media… pur și simplu nu mai mergi acolo. La ce bun, să le urmărești toate dejecțiile neofasciștilor care se bat cu snowflakeșii radicali? Lasă maimuțele să se bată cu fecale în cușca lor în văzul tuturor, și fă-ți platforma ta, unde poți să îi ții departe pe toți mizerabilii. Doar așa o să poti face un pas înainte și să ieși din blocajul ăsta în care pare că am ajuns cu toții.

Fă-ți un blog. Informează-i pe toți care contează de existența lui. Scrie pe el, și dă doar link-uri pe social media. Altfel, tot ce scrii sunt cuvinte pierdute.