Cum mai stăm cu piratatul?

Ieri am intrat într-o discuție cu niște oameni pe subreddit-ul român de jocuri, dominat de oameni care nu au probleme să se laude că piratează, așa că mi-am amintit că nu am mai avut de ceva vreme o discuție legată de piratare. Așa că am decis să pornesc un sondaj legat de disonanța între „eu fur, dar sunt supărat când alții fură” care vine în mod natural cu pirateria.

În primul rând, ca să-i lămuresc pe cei care sunt un pic revoltați de întrebare, da, confirm, am pus acea întrebare doar pentru trafic. E neclar ce anume îmi aduce traficul ăsta, pentru că nu vând nici spațiu de reclamă pe site-ul meu, nu mă plătește nimeni în baza cifrelor de trafic și nici nu stă nimeni să mă citească doar pentru că vine să-mi viziteze blogul doar ca să mă-njure, dar 100% fac asta pentru trafic, mulțumesc roddit.

Acum să lăsăm sarcasmul jos din mână și să luăm în serios întrebarea pe care am pus-o. „Câți dintre voi au încercat să se lase de furat?” a primit downvote din prima și nu a existat, cred, nicio secundă în care să aibă mai multe voturi în sus decât în jos.

Cum ziceam, întrebare serioasă, context mai jos. Văd că oamenii de pe acest subreddit se declară foarte nervoși de fiecare dată când vreun bombardier șmecher fură cu nesimțire. În același timp, cu egală nonșalanță, își recomandă chestii noi care au apărut pe filelist. Întrebarea mea e: câți dintre voi v-ați lăsat de furat, sau ați încercat să vă lăsați de furat, și cei care nu vă puteți lăsa de furat cum raționalizați faptul că un tip de furt e ok doar pentru că-l practicați voi, pe când alte tipuri de furt nu vi se par ok?

Downvote for the win!

Știu că întrebarea, și un pic și explicația a fost formulată să inflameze un pic, însă dincolo de inflamare e foarte greu să susții că întrebarea nu e corectă. În ciuda faptului că a fost votată negativ, întrebarea a fost văzută de 19000 de oameni în 13 ore, cu un upvote-rate de 28%. Există multe motive pentru care se dă downvote pe Reddit, dar ceea ce suspectez aici (și o treabă văzută chiar și în timp ce discutam cu oameni, care era evident că dădeau downvote de fiecare dată când le răspundeam) e că acel vot negativ e de fapt un „nu vreau să aud ce ai de spus”. Asta chiar în condițiile în care s-au angajat într-un dialog cu mine, și era evident că erau singurii implicați în dialog, reacția oamenilor a fost să fie „nu vreau să vorbesc de fapt cu tine”.

E o formă de bullying, desigur. Avem pielea groasă, nu e problemă, dar e bine să zicem lucrurilor pe nume - s-a tăbărât serios pe mine ignorând flair-ul atașat (care teoretic ar fi trebuit să îi facă pe oameni măcar să citească întrebarea). De ce au făcut asta?

Evident că întrebarea mea deranjează, și o face pentru că atrage atenția asupra unui act pe care oamenii îl practică cu nonșalanță: furtul. Ca hoțul care se simte agresat când e prins asupra faptului, și care devine agresiv la rândul lui, mulți s-au simțit la rândul lor agresați pentru că au fost expuși. E de înțeles, atunci răspunsul lor a devenit agresiv. Unii s-au și angajat în discuție cu mine, dar au făcut-o din postura de bully (și nu și-au schimbat părerea după ce am avut un dialog).

Eu unul am încercat să țin lucrurile sub control. Am încercat să sumarizez ideile pe care mi le-au pus oamenii, încercând să ajung la esența motivației lor. Mulți au evitat să-mi spună dacă simt o disonanță între „eu fur dar sunt revoltat când alții o fac”. Dar downvote-ul a fost acolo.

Analfabetism funcțional de Internet

Ca în mai toate situațiile de genul ăsta, mulți nu au înțeles întrebarea și nu au fost capabili să citească contextul. Probabil după primul paragraf s-au ambalat foarte tare și nu au putut să citească mai departe. Am încercat să am înțelegere pentru ei (în fond, marea majoritate au creierul vraiște de la supraîncărcarea informațională), și am încercat să sumarizez ceea ce mi-au răspuns oamenii (uneori foarte agresiv, ironic sau incoerent), încercând să-mi însușesc o abordare dialectică asupra problemelor. Mulți nu au revenit cu răspunsuri la întrebările suplimentare pe care le-am adăugat. Mulți au presupus că vin să-i judec și, în loc să-mi răspundă la întrebare, au venit să-mi ceară părerea în legătură cu diverse situații la care doreau ei răspuns, reproșându-mi lucruri sau poziții pe care nu le-am exprimat în mod direct de data asta.

Asta în timp ce am încercat să nu pun judecăți de valoare ci cel mult să rezum și să duc ideea mai departe cerând precizări mai multe: „ok, tu simți în felul ăsta, ce părere ai de situația X”. Am încercat să nu fiu excesiv de acuzator tocmai pentru că am înțeles că mulți din oamenii care îmi răspund sunt agresivi pentru că le e expusă ipocrizia - nu am dorit să devin eu la rândul meu un bully, pentru că ar fi dispărut orice șansă de dialog.

Și totuși, câteva note pozitive

În primul rând rata de upvote e 28%. Nu e mult, dar nu e nici puțin. Mai mult, câteva răspunsuri mi-au confirmat că unii oameni abordează foarte rațional problema, că nu piratează sau au renunțat la piratat, că o fac doar ocazional. Sunt vești îmbucurătoare.

Majoritatea răspunsurilor sunt raționale, chiar dacă sunt date într-un stil imberb sau impertinent de parcă i-ai prins în fundul gol la grădiniță. Dar multe răspunsuri și denotă o lipsă clară de educație în materie de piraterie. Probabil impresia cea mai pregnantă e că oamenii cred că furtul lor nu face victime, un lucru pe care o să vreau să-l discut într-o postare ulterioară.

Concluzii?

Nu am. Nu vreau să-i judec pe cei care fură și consideră că furtul lor e acceptabil; vreau să înțeleg de ce, care e mecanismul. În fond, dacă la nivel de țară considerăm că furtul e acceptabil, poate ar trebui să prindem în legislație treaba asta. Am observat că există niveluri pe care oamenii le consideră acceptabile pentru furt; mi se pare ciudat, mi se pare foarte nămolos din punct de vedere moral, dar suntem la punctul unde ne uităm să vedem cum stau lucrurile, nu să arătăm cu degetul.

O să urmeze un număr de postări în care vreau să rezum informațiile pe care le-am primit. Temele o să fie următoarele (o să actualizez în caz că mai apare ceva nou, și o să actualizez și pagina din meniu):

  1. Relația dintre piraterie și furt
  2. Negocierile morale în jurul furtului de material digital: 1, 2
  3. Mituri: Pirateria e o infracțiune fără victime: implicațiile morale, sociale și economice ale pirateriei
  4. Responsabilitatea big-tech/big-content în actul de piraterie

Cred că sunt suficiente. Probabil o să fie mai multe articole, dar timp să avem să le scriem.

Nu găsesc sursa pentru poza asta, dar e relevantă pentru discuție

Nu găsesc sursa pentru poza asta, dar e relevantă pentru discuție