Nu există alt creator de tech în România?
Văzusem un pic pe sărite la videointerviul lui Buhnici cu Morar, o nesatisfăcătoare punere în scenă a vorbei cu „s-a întâlnit prostul cu hoțul” (linkurile sunt pentru domnii avocați). Nu stau deci să îl comentez în amănunt, doar vreau să spun două lucruri.
Primul, că ăsta nu e primul interviu al lui Buhnici de când s-a întâmplat nenorocirea ca el să se exprime în public, chiar dacă Buhnici asta a zis. A mai fost discuția pe care a avut-o cu Ovidiu Eftimie, chiar dacă a fost făcută sub umbrela propriului podcast tot a fost o discuție întoarsă. E drept, însă, Morar îi lasă lui Buhnici spațiu să spună orice, și foarte bine, ei sunt pe treaba lor, nu sunt nici în publicul lui Morar, nici în publicul lui Buhnici, nu e pentru mine podcastul ăla.
Al doilea lucru pe care îl spune însă a fost ceva ce m-a deranjat, și anume că nu prea există un alt creator pe tech în România. Și vreau să comentez cu chestia sta pentru că George face o confuzie, și merită corectată.
În primul rând George Buhnici nu este, principal, un creator de conținut pe tehnologie în România. El este un panou publicitar pentru firmele care vând tehnologie în România, dependent de aceste firme (cel puțin până la scandalul ăsta) și e prea puțin un analist tehnologic. Sigur, anii de ProTv în care a prins foarte multă experiență îi dă dreptul să se numească cum vrea în fața cui îl urmărește. Nu sunt parte din publicul lui, nu cred că George a adus vreodată vreo informație care să fie de interes pentru mine în toată activitatea lui de jurnalist de divertisment în domeniul tehnologiei. Tot ce am văzut la el erau reclame întinse pe ore întregi de conținut. Poate are și altă formă de conținut, dar eu nu am văzut-o, iar despre practicile lui deontologice au vorbit alții, nu e treaba mea.
Unde e treaba mea e să-l anunț că există, totuși, alți creatori pe tehnologie de limbă română. Cei pe care îi urmăresc eu sunt Vlad Bănică și Manuel Cheța, la podcastul Tehnocultura, un podcast care a ajuns la 147 de episoade și pune câte un episod săptămână de săptămână. Sigur, ei nu sunt panouri publicitare și nici nu au avut notorietate construită la televizor, dar se mișcă bine pentru un podcast de amatori.
Există și suficiente bloguri care să facă același lucru pe care îl face până la urmă și Buhnici. Poate nu au o personalitate centrală care să fie la fel de vizibilă și să dea interviuri despre celulita doamnelor, dar există. Însă nu stau aici să promovez ceea ce nu urmăresc. Motivul pentru care m-a deranjat chestia pe care a zis-o Buhnici este pentru că nu e ca și cum Buhnici a făcut ceva pentru a schimba lipsa aceasta de creatori români pe tehnologie.
Și e lipsit de modestie să dau exemplul personal, dar în momentul în care am putut să recomand pe cineva care făcea același lucru ca mine și îl făcea bine, am fost printre primii care am făcut-o, chiar dacă treburile au ajuns să fie mai mari ca ce făceam eu. Că nu mi-e rușine să-i recomand pe alții mai buni, de-asta la ICR Podcast am fost printre primii care să vorbim despre Între show-uri când avea doar două sau trei episoade, la Podcastul de Istorie nu mi-a picat obrazul să le recomand oamenilor să o asculte și pe Călina cu „Istoria României” de fiecare dată când am avut ocazia. Băi, da, nu eu i-am făcut meseriași pe ăștia, dar când i-am văzut i-am recomandat, că erau pe felia mea și erau buni cu ce făceau. Că prezența altor creatori, care în timp au devenit și mai buni decât atunci când i-am descoperit, nu face rău conținutului pe care îl creez eu. Că eu îmi văd în continuare de treabă. E drept, nu mă bat pe bugetul de reclamă al unor firme cu interese suspecte, ca un 🍽️panou🍽️publicitar🍽️.
Așadar, George, ai identificat o problemă, tu zici că nu există alți creatori de tech în România. Hai, ajută și promovează și alți creatori de tech, schimbă această stare de fapt. Arată-ne că poți fi un motor pozitiv al schimbării în bine. Sau poate nu ești de acord cu mine și critica pe care ți-o aduc și îți trimiți avocații și la mine, caz în care îți las aici adresa, să le fie mai ușor să mă găsească.