Planuri pe 2024

Ok, un pic de status pe proiectele la care lucrez, și ce o să se întâmple în 2024 cu ele.

  1. Proiect PD: De pe la jumătatea lui ianuarie reîncepe podcastul de istorie. Asta înseamnă că pentru mine și Sergiu munca o să înceapă de prin decembrie, dar și că o să publicăm primul episod din noua serie undeva înainte de sfârșitul lui ianuarie 2024. Avem câteva idei despre cum să schimbăm felul în care facem podcastul de istorie, dar câteva elemente rămân esențiale: dialogul liber, subiectele tratate cât de serios putem, dar explicate pe înțelesul tuturor. Vrem să facem episoade publicate la două săptămâni, și vrem ca pauzele pe care le luăm să fie cât mai transparente și să nu strice ritmul de publicare.
  2. Proiect ML: Plănuiesc ca în 2024 să vorbesc mai mult despre proiectul ML care n-are nimic de-a face cu podcastul sau cu ceva legat de calculatoare. Deocamdată progresul e destul de lent, și planul inițial s-a mutat spre mijlocul anului 2024, de unde inițial planificasem să vorbesc despre el la finalul acestui an, înainte să mă reapuc de Podcastul de Istorie. A intervenit un pic de oboseală - e un proiect sensibil și nu vreau să-l grăbesc.
  3. Proiect KL: Engine-ul meu de generare de blog static primește un reboot. Am avut un pic de timp să mă gândesc la motivele pentru care nu reușesc să fac treaba până la capăt, și am ajuns la concluzia că acest proiect a devenit pentru mine ocazia perfectă să reinventez roata. Dacă inițial deviasem cu proiectul ajungând să dezvolt o unealtă de build pentru proiecte C/C++, am reînceput cu o abordare mai pragmatică. Singura problemă e că nu am foarte mult timp să mă gândesc și să contribui la el. Nu știu nici cât timp am de gând să-l mai țin public pe github, mai ales că am deja vreo cinci versiuni ale aceluiași repo abandonate. Heh, vedem. Cert e că probabil KL nu va fi terminat în 2024, dar asta pentru că am decis să-mi fac curaj și să reinventez roata până la capăt, dar măcar să nu o mai târăsc în direcția greșită în timp ce o fac.
  4. Proiect BL: Vreau să scriu mai mult pe blog. Poate unul din motivele mele de depresie anul ăsta a fost fix seria NDA pe care poate simțiți că am abandonat-o. Nu am abandonat-o, doar e foarte deprimant ce vreau să scriu în următorul episod, pe care vreau să-l scriu și să-l public până la-nceputul lui decembrie. O să fie mare, rău și urât. Dar o să-l public. Chiar și-așa, vreau să scriu mai mult pe blog, vreau să fie un pic mai interactiv - nu o să aduc comentariile prea curând în motorul de blog. Până atunci însă comentariile le puteți face pe Mastodon sau pe mail. Poate la un moment dat o să le includ în postări dacă aduc ceva relevant, așa cum face Mihai. În orice caz, o să trec printr-un nou proces de revizuire a postărilor vechi. Am șters deja o parte din postările vechi, din care multe erau scrise pentru făcut scandal. Sunt postări a căror temă am abordat-o superficial și aș vrea să revin asupra temelor respective, poate spre sfârșitul anului voi reorganiza conținutul de aici într-un mod diferit. Desigur, vedem cât timp voi avea pentru reorganizare.
  5. Proiect GR: Ok, anul asta mi-am propus să citesc 100 de cărți, știind foarte bine că mai mult de jumătate vor fi comic books. Anul viitor am de gând să citesc tot 100 de titluri dar mai puține comic books și cel puțin 25% titluri românești. Și o să mai fac ceva, legat de punctul anterior, vreau să fac postări bilunare sau lunare cu ce am citit - poate nu o să pun recenziile complete așa cum le pun pe Goodreads, totuși.
  6. Proiect BO Încerc să-mi reduc dependența tehnologică de Big Tech din motivele pe care le voi explica în câteva articole NDA. Nu vreau să pun cuvinte mari în față, dar probabil voi avea mai multe articole pe blog legate de dependența de Big Tech, și cât de mult pierdem în felul ăsta. Așteptați-vă, așadar, la mai multe discuții legate de tehnologie aici pe blog.
  7. Proiect GB Am început pe blog o serie legată de backlogul meu de jocuri. Am acumulat o listă destul de mare de jocuri pe care vreau să le joc - și o să avansez în lista respectivă, însă nu cred că vreau să fac jurnalism de jocuri independent. Dar nu e imposibil să încep să pun câteva update-uri legate de jocuri și câteva recenzii ocazionale de jocuri dacă găsesc un titlu care să mă impresioneze.
  8. Proiect KP Nu știu dacă în 2024 o să mai fac proiectul cu top 100 KPop(Girls edition). Dacă BreakOut funcționează, probabil o să îmi fie din ce în ce mai greu să urmăresc ce se întâmplă în KPop-ul de fete, deci… Hmmm, rămâne așa ca un „poate”.

S-ar putea să mai fie câteva dar cam astea sunt proiectele publice la care lucrez. Cele personale, evident, nu sunt de discutat aici pe blog. Mă gândesc destul de serios să fac o implementare de webfinger pentru a ține public statusul acestor proiecte, bine, când va fi proiectul KL gata, webfinger va fi parte din el. Astea fiind zise, asta e actualizarea.