BO: Google Chrome

Folosesc Chrome de pe la primele versiuni. Pe vremea aia aveam de ales între Internet Explorer și Mozilla, și Chrome a părut o jucărie chiar simpatică. Nu mergea foarte bine și a cerut un pic de efort, dar ca orice fanboy, am stat cu Chrome la bine și la rău. Timpul investit a meritat - Chrome a devenit în timp cel mai bun engine de web, atât de bun încât e folosit de 63% din oameni. Pe locul 2 e Safari cu 20%, pe 3 e Edge cu 5% și Firefox e pe 4, cu 2.9%.

Treaba stă în felul următor: nu am o problemă să fiu acolo unde stau mai bine de jumătate din oameni. Am o problemă în momentul în care Google folosește faptul ăsta pentru a-și impune produsele. Și uitându-mă în jos pe listă văd Safari, browserul care a furat KHTML și nu a dat nimic înapoi comunității, Edge, care e Chrome, și Firefox. De dragul diversității o să mergem pe varianta asta.

Așa că ieri mi-am dezinstalat toate instanțele de Google Chrome și am pus Firefox în loc.

Dificultăți

  1. Probabil cea mai bine făcută chestie pe care o are Chrome este integrarea cu password-manager-ul. Poate și pentru că de 15 ani folosesc Chrome, m-am obișnuit cu felul de a gândi al lui Google. Recunosc că felul în care Firefox și-a integrat password-manager-ul se simte un pic ciudat, dar asta pentru că pentru prima oară mintea mea e forțată să lucreze în alt fel.
  2. UI-ul browser-ului se simte un pic urât. E un pic cam ca atunci când ai așteptări de hotel de patru stele dar mergi la o pensiune de două margarete - ceva se simte nelalocul lui. Sunt sigur că e ceva cu ce mă voi obișnui în timp, dar, vezi un pic mai jos, nu cred că e chiar atât de important oricum.
  3. Sunt site-uri care refuză să se comporte civilizat cu tine dacă ești pe Firefox. Unele site-uri mi-au cerut direct să mă duc pe Chrome. Real, nu prea există motive tehnice pentru care să faci treaba asta, dar se pot inventa oricând, așa cum a demonstrat Microsoft cu IE, așa cum au învățat pe pielea lor Microsoft (care au tras enorm cu compatibilitatea cu IE6).
  4. Va trebui să-mi portez plugin-urile de pe Chrome pe Firefox, și asta nu știu exact cât de mult efort o să-mi ceară.

Părți pozitive

  1. În momentul în care am făcut importul datelor în Firefox mi-am dat seama că văd conținutul vechi printr-o altă lumină. M-a atenționat de câteva conturi care aveau parola încă conținută în data breaches, care e o treabă foarte mișto. Pe de altă parte, m-a ajutat să văd că am conturi 700+ site-uri, ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat o să-mi mai șterg un număr destul de mare de conturi.
  2. E foarte util să ies dintr-o zonă de confort construită în ultimii 15 ani. Încep să simt că văd web-ul dintr-o altă perspectivă, și e interesant ce diferențe subtile văd pe paginile favorite. Cert e că navighez un pic mai atent, și deși site-urile de calitate arată identic în ambele părți, felul în care răspund la interacțiuni nu e identic.
  3. Din punctul meu de vedere Firefox nu e halta finală. Sunt lucruri pe care vreau să le învăț mutându-mă pe Firefox, și să caut următoarea destinație. În cele din urmă, proiectul BreakOut este exact despre breaking out. Doar schimbatul unei închisori nu e suficient. Dar e un început.