Recomandări de podcast 2023 #2

Pentru că am cerut mai multe recomandări de podcasturi, mi-au mai venit câteva propuneri. În primul rând să purced cu cele pe care le știu și am uitat să le recomand data trecută dintr-un motiv care-mi scapă (probabil sunt uituc, dar am uitat deja despre ce motiv era vorba).

Podcastul de Filosofie

Făcut de cineva care știe cu ce se mănâncă și filosofia și pedagogia, Podcastul de filosofie e un program excelent ca program educativ. Ținut de Octav Popa, profesor de filosofie, face o istorie pe scurt a ideilor sau momentelor filosofice majore. Nu e complet, nu e exhaustiv, dar pentru asta există History of Philosophy without any gaps.

All vorbe (jocuri)

Dai drumul la ultimul episod de All vorbe și dai peste niște oameni care discută despre cum ar fi ca Songoku să îi bată pe toți dintr-o țară, dar, pentru că nu e un lider grozav, îl pune pe Băsescu să rezolve treburile politice. Instant love, dăm follow. Chestia e că nu știu cum am ratat să-i urmăresc, știam de ei într-o vreme, deci mi-e tare neclar ce s-a întâmplat acolo. În sfârșit, cineva care știe ce vorbește pe gaming.

Istoria Moldovei

Cumva am uitat să vă recomand Istoria Moldovei în postarea anterioară, dar e necesar să reamintesc. Cineva pe gustul meu, căruia îi place să ia lucrurile de la început și să le parcurgă temeinic. Natan face o treabă excelentă acolo, deci musai dați play și la el.

Cel mai bun film prost

Un one-off care mi-aș fi dorit să fie un podcast de ficțiune. Se termină anticlimactic, cumva, dar podcastul e excelent făcut - finalul e o dezamăgire pentru mine, dar pentru voi ar putea foarte bine să nu fie.

Antirecomandarea: Eu cu cine gândesc?

Paleologu și un prieten de-al lui discută despre filosofie, și fac un fel de istorie a filosofiei. Eu cu cine gândesc? este fix ceea ce n-ar trebui să fie un podcast educativ, dar poate în mod inspirat, pentru că nu e. Podcastul e o etalare a cunoștințelor vaste ale gazdelor, care discută între ei ca niște cunoscători lăsând neofiții care n-au habar despre ce e vorba să rămână proști. E genul de emanație intelectualistă pe care Paleologu vrea s-o folosească ca mobil pentru vândutul unor cursuri. Nu știu cum și-a închipuit că o să funcționeze: dacă vine în fața oamenilor și le arată ce deștept e el o să cumpere oameni cursuri?

Bănuiesc că publicul pentru acest podcast sunt oamenii care iubesc să stea prosternați în poziția de cel mai prost de la masă, contemplând asupra imposibilității de a atinge intelectual produsele despre care vorbesc. E doar pentru cunoscători sau cei care se lasă impresionați de oameni care vorbesc vorbe. Și de fapt nici pentru cunoscători nu e, pentru că atunci cineva ar putea să-i ia peste picior pe cei doi pentru că dacă iei numai ce spun în podcast ajungi la concluzia că Iliada și Odiseea e despre prostie și proști. În fine, flatulențe intelectualiste, evitați.

O să mă abțin de la alte anti-recomandări - poate că o să calc pe bătături pe niște fani, și de obicei preferințele mele tind să intre în conflict cu lucrurile care impresionează în altă parte. În fond, poate ție îți place Paleologu, de ce să-ți stric eu plăcerea de a-l asculta? (doar că, serios, poate că mai bine stai să asculți History of Philosophy Without Any Gaps decât să îl asculți pe Paleologu vorbind).

Alte recomandări adăugate pe fir

  • Vorbitorincii e un podcast care înțeleg că are mare trecere la lumea intelectuală românească. Nu am dat play, dar o să ajung și la el.
  • Pentru Istoria subiectivă a muzicii românești am făcut eu un flux RSS. Acesta e un program publicat de Radio România Muzical, dar cred că o să vi se pară interesant.
  • MicOn e recomandat de alți oameni ca fiind despre tehnologie, și fiind destul de bun. Nu mi-a plăcut ce am ascultat acum 7 ani de la Burz & Boioglu, dar oamenii au mulți ani de podcast în spate, Boioglu e în spatele primei rețele românești de podcasturi, Burz e unul din primii pasionați de tehnică pe care i-am auzit în podcast românesc, și sunt curios să văd cum au evoluat în ultima vreme.
  • Cristian Presură este un popularizator al științei. Nu l-am urmărit, nu m-am intersectat cu el, dar am auzit foarte multe recomandări pozitive. Pe scurt, e Neil DeGrasse Tyson al României, minus calitățile de baschetbalist. Dar nu știu când o să ajung la acel podcast, nu e neapărat pe ceea ce vreau eu.
  • Toching Muviz - nu este podcast - este un show youtube distribuit și pe platforma lui Ek. Îi înțeleg de ce fac asta (pentru că le e lor simplu și pentru că cifrele mari și banii se fac pe spotify și pe youtube), dar dacă nu are un RSS nu prea pot să-l consider podcast. Programul e interesant, am auzit de Sucre, unul din cei doi oameni din spatele programului, dar nu se pupă foarte tare cu felul în care consum eu podcast, și deci nu pot să vi-l recomand în felul ăsta. Dar dați-i o încercare. Poate vă place. EDIT: Hai că am vorbit cu oamenii de la Toching Muviz și avem un RSS și înregistrare în Pocket Casts.

Probabil îmi mai scapă câteva titluri. Când o să mai dau peste ceva care să-mi placă mult, o să vă dau de veste. Între timp, continuăm căutarea.

PS: Serios, chiar nimic pe ficțiune??? :(

Roșcată ascultând un podcast

Roșcată ascultând un podcast