Mai ușor cu codurile QR pe scări
Unul din cele mai neplăcute efecte ale pandemiei COVID-19 este adoptarea în masă a codurilor QR în cafenele, restaurante, sau alte locuri publice. Mi-e neclar dacă au fost ceva indicații guvernamentale care au cerut genul ăsta de intervenții - știu că în pandemie majoritatea redirectau către o pagină care îți cerea să-ți completezi numele și numărul de telefon, pentru proximity-tracking, dar suspectez că nimeni de la guvern nu a venit să le zică oamenilor din HoReCa să bage coduri QR peste tot.
Ele pot fi văzute ca o soluție elegantă: în fond, ai o chestie pe care o scanezi și cu care poți să plătești. Poate, mai mult, poți chiar să comanzi direct printr-un cod QR, nu, ce poate să meargă greșit? (pe scurt, codurile QR erau folosite pentru a comanda anumite produse pentru o masă, numai că un influencer a postat o poză cu acele coduri QR și la fiecare scanare a codului mai intra o nouă comandă pe masa respectivă, și e imposibil de aflat fără o echipă tehnică de investigație cine și de unde face comanda). Dar, sigur, veți spune, nu e absolut nicio problemă să pui un simplu link către site-ul restaurantului unde ai posibilitatea să vezi meniul?
În principiu, nu ar trebui să fie în neregulă, dacă totul merge cum trebuie. Dar hai să vedem câteva probleme interesante poți avea dacă te bazezi pe această tehnologie:
- [pățit] Localul are pereții groși sau camere din care semnal 3G/4G/5G foarte slab. Site-ul devine virtual inaccesibil.
- [pățit] Site-ul e inaccesibil din alte motive tehnice (cineva s-a împiedicat de un cablu).
- [pățit] Meniul e foarte greu de citit pe un telefon mobil, are un site fancy care arată bine pe desktop, dar e greu de utilizat pe mobil. De asemenea, mai e și varianta când suferă de sindromul EOMGITSAPDFEXCLAMATIONMARK.
- [pățit] Codul QR a fost parțial șters, sau un pic murdar și nu se mai scanează. Ajungi să mergi pe la alte mese să scanezi codul.
- Codul QR a fost furat, mutat, acoperit de chestii de pe masă și stai ceva vreme până te prinzi unde anume poți scana chestii.
- Codul QR ți-a fost înlocuit de un atacator malițios, care îți trimite mobilul pe o pagină care îți poate fura tot felul de date personale (cam toate chestiile pe care le poți accesa de pe mobil, de exemplu cum ar fi să ți se agațe de aplicația cu care plătești când achiți nota la restaurant?)
Probabil nu-s singurele, dar asta, #6, mi se pare cea mai periculoasă. Poți garanta securitatea codului QR? Poate că poți într-un restaurant cu ștaif unde oamenii au un proces de verificare a codului înaintea așezării fiecărui client - dar dacă ai un restaurant cu ștaif de ce să te expui atâtor posibile probleme când ai posibilitatea să comunici cu un client printr-un meniu care să impresioneze prin eleganță. Nu o s-o faci. Deci codurile QR o să apară în locurile cu un profil ceva mai simplu, unde soluția cu cod QR a fost probabil mai ieftină decât actualizarea foilor de meniu lunar - la locațiile ieftine sau medii; acolo unde și traficul ar trebui să fie un pic mai mare și să fie practic și o țintă mai facilă.
De-asta mi-aș dori să văd reîntoarcerea meniurilor clasice, și eliminarea necesității de a avea un telefon mobil după tine cu care să scanezi. Am ajuns să apreciez mai mult o foaie A4 mânjită cu mâncare într-un local dubios decât un cod QR într-un local cu pretenții. Așa că dacă ești un om care lucrează în IT, și cineva vrea să își tehnologizeze restaurantul, te rog, oferă-i alte soluții - de exemplu un buton să chemi ospătarul când ai ceva de discutat cu el, sau o soluție de comunicare rapidă și eficientă cu bucătăria. Sau o soluție să faci plata separat pentru toți. Sau să integrezi sisteme de plată mai flexibile. Sau… orice numai nu pune afurisitele alea de coduri QR.
Ca să nu mai zic că lumea pune coduri QR pe reclame outdoors, să rămână mizeriile scanabile prin fotografiile accidentale ale oamenilor. În general codurile QR sunt o idee proastă; sunt bune într-un spațiu controlat precum un depozit, dar nu sunt chiar atât de grozave în public, acolo unde pot fi în mod activ folosite și manipulate să facă rău.
Please stop. Ca să nu reîncep să vorbesc despre cât de prost e sistemul de ecoinsule unde aproape că-ți vine să lași gunoiul aruncat în mijlocul străzii.
PS: Și o vorbă de la niște experți în materie de securitate.