Corupția m-a pus s-o fac

Astăzi am dat peste un documentar publicat recent pe YouTube dar filmat în timpul protestelor din 2017, făcut de o jurnalistă americană, Hailey Gates, pentru seria Viceland, „State of Undress”. Cred că e unul din cele mai clare exemple despre cum nu îți dai seama cât de mult greșește și ratează adevărul presa până când nu vorbește despre tine. Documentarul respectiv e un rateu masiv din foarte multe puncte de vedere, dar în același timp este o ilustrație excelentă despre cum se văd unele lucruri din afară. Dar nu vreau să judec calitatea documentarului, pe care vă invit să-l urmăriți și voi.

Chestia care m-a făcut să sar a fost, însă, interviul cu cele două videochatiste, din care una explica că ea ar fi vrut să se facă avocat, dar, vedeți voi, corupția. Și e genul ăla de chestie unde te uiți și întrebi foarte serios: „și zi așa, fix corupția te face pe tine să faci videochat și nu să-ți urmezi visul de a urma o carieră în avocatură? Fix corupția? Ia zi-ne cum, mai exact”.

Pentru că suspectez că nu e cazul să fi terminat studiile în drept și la examenul de barou să trebuiască să vină cu zeci de mii de euro de-acasă. Nu că nu aș fi auzit despre astfel de cazuri, dar cumva suspectez că nu e cazul aici. De ce dă vina tipa aia pe corupție? Pot să speculez: pentru că corupția era pe buzele tuturor atunci, toată lumea discuta despre cum corupția ucide și că Dragnea vroia decriminalizarea corupției (o afirmație tendențioasă chiar și atunci). Și pentru că, precum toate persoanele de o moralitate îndoielnică care fac zi de zi educație populației adulte a României, avea nevoie de o justificare morală superioară. Vina e în altă parte, în acest caz în acea nebuloasă care e corupția.

De ce nu a explicat cu exemple clare de ce corupția o afectează? Pentru că, real, nu o afectează, ba, aș spune, i-a asigurat un trai superior restului populației. Dacă ar fi avut o poveste reală unde ar fi fost afectată de corupție ar fi început s-o spună, ar fi explicat cum profesorul de la facultate i-a propus să se culce cu ea ca să treacă examenul, cum un avocat care ar fi ajutat-o să ia baroul i-ar fi cerut bani sau favoruri sexuale. Orice. Probabil Hailey Gates ar fi luat povestea aia și ar fi alergat cu ea. Dar nu, cel mai probabil nici nu a încercat să dea la facultate, sau a dat, dar și-a dat seama ca avocatura cere înainte de toate muncă. Și ea a preferat alt tip de muncă.

Dar în inima ei trebuie să găsească o justificare pentru ceea ce face, justificare care să stea în picioare și la autoexaminare. Și atunci… nu e mai simplu să dai vina pe o nebuloasă precum „corupția”? Nici corupții nu se supără când zici că te deranjează corupția, să-i vechi chiar ce combat contra corupției, văleu!

Cred că una din lecțiile cele mai importante de management pe care le-am primit a fost momentul în care cineva mi-a explicat: dacă vrei să se facă o chestie, pui responsabilitatea pe un singur om; când vrei ca ceva să nu se facă pui responsabilitatea pe un grup. Chestia asta cu datul vinei pe corupție e la fel - e suficient de generală încât să nu poate fi rezolvată. Câtă corupție vrei mai puțină? Deloc? Ok, atunci nu mai minți de față cu reporte… ah, nu poți? Ok.

Corupția e adversarul cel mai convenabil pentru cine nu vrea să facă nimic. De-asta o să vedem în anul care vine o tonă de războinici care se luptă cu corupția. De la Alianța pentru Ura pe Români la PSD o să vezi toți oamenii cum se iau herculean la bătaie cu hidra corupției. Până atunci, însă, rețineți, dacă vreți să justificați absolut orice, dați vina pe corupție. Puteți să-i ziceți și „endemică”, sună mai sexy, așa.

Pe cine ați putea da vina în schimb? Dacă chiar vreți un inamic general, dați vina pe sărăcie, nu pe corupție. Și dacă aveți exemple clare de corupție… ziceți-le. Cu nume, prenume, ziceți-le. În fine, ce vreau să zic e că nu e suficient să dați vina pe nebuloase, că nebuloasele nu au și nu pot căra în spate responsabilitatea. Nu dacă vreți să rezolvați problemele.

Și nu spun că corupția nu există; ba, mai mult, e un mod de viață pentru mulți, de la foștii jurnaliști care mint pe Twitter la politicienii pe care îi promovează. Doar că nu corupția e vinovatul atunci când tu ai avut de ales între 10k€+/lună și 2500 de lei vânzând țigări la chioșc.