Whataboutisme cu Macarena

Internetul românesc s-a învârtoșat la piesa Erikăi Isac ca taurul la pătura roșie. Piesa e scurtă, două minute și jumătate, e nerecomandată minorilor sau adulților pudici, este hip-hop făcut ca la carte (instrumental simplu, flow bun, mesaj contondent). Totuși, pentru că nu există nici un pic de autoanaliză, comentatorii de pe net s-au întrecut să joace fix rolul personajului principal al versurilor piesei, care e fix comentatorul de net care comentează unde nu-i fierbe oala. Cu el vorbește Erika Isac, și comentatorul de net s-a apucat să explice el cum că „da băi dar stai așea”.

Piesa vorbește despre un anonim de pe internet (numit aici, generic, Mirel din Turnu Măgurele) care comentează în legătură cu înfățișarea fetelor care dansează în club și aruncă judecăți de valoare. Apoi, prin strofa a doua Erika vorbește despre pericolul mult diferit la care e supusă o femeie când iese la o întâlnire cu cineva spre deosebire de un bărbat. Și atâta tot, două strofe, nu mai mult. Videoclipul e și el provocator - mai multe tinere dezbrăcate (imaginea cenzurată, totuși) formează un grup statuar, o imagine interesantă, dealtfel.

Nu e ca și cum e cea mai vulgară piesă. Putem căuta exemple prin muzica hip-hop românească, și ne dăm seama că nu a inventat Erika limbajul vulgar. Deci nu e asta, nu are cum să fie, pentru că conversațiile despre vulgaritatea hip-hop-ului s-au terminat pe vremea când Ralu Filip încă trăia, deci nu, nu e asta. Dar dincolo de vulgaritate are un mesaj sfidător la adresa unei categorii privilegiate care nu prea și-a mai primit de mult o palmă peste ochi: comentatorul de internet, indiferent de gen.

Și comentatorul de internet a reacționat. Marian Godină, ca polițistul, le-a întrebat pe femei „cu cine dracului vă întâlniți voi și mai ales unde, astfel încât să fiți nevoite să trimiteți locația live?” Nu știu, Marian, cu polițiști, cu interlopi, poate că nu știu nici ele că ăștia sunt mereu în aceeași gașcă. După aia l-am văzut și pe Pitici Gratis foarte dornic să facă surfing pe valul de entuziasm, și m-am cam lămurit.

Limbajul e vulgar, deci atenție înainte de dat play, nu vă plângeți la mine că nu vă dau banii înapoi

Whataboutisme, whataboutisme peste tot

Ce cred eu că deranjează e că mesajul vine de la o femeie, că dacă venea de la un tip îi făceam omului deja statuie pe Bulevardul Feminismului lângă cea a lui Ștefan Bănică Junior. Dar de la o femeie nu e frumos, limbajul e urât, ne displace, nu așa vorbește o femeie, și până la urmă chiar are dreptate? Cu ce drept face ea generalizări de genul ăsta? Dincolo de faptul că oamenii nu prea reușesc să pună cap la cap ideile din câteva versuri, și chiar și dincolo de faptul că Erika Isac e femeie, cred că problema reală e că oamenii sunt deranjați pentru că mesajul sfidător vine din partea unei ființe pe care ei o percep inferioară.

Pentru că stând un pic să mă uit prin scandalurile recente din muzică, ultimul a fost cel cu Gheboasă, care a fost luat la rost pentru că e țigan și nu e frumos - și nu e ca și cum Mbappe de România ar fi inventat limbajul vulgar înaintea Erikăi Isac. Deși, acum, cine știe, ziceau ăia de la poliția moravurilor că Gheboasă ne corupe femeile, ia uite ce-a învătat-o pe Erika!

Doar că piesa e solidă, și se apără singură de Mireii care comentează pe lângă, că e vorba de polițistul de Facebook sau de oarecare. Și e un pic amuzant să le vezi strofocările care vin să atace probleme tangențiale: „dAr dE Ce gEnEraLizeZi, ErIKa?”, „dar pe mine mă cheamă Mirel și nu-s din Turnu Măgurele”, „dar de ce vă luați de domnu’ polițist că nu-și face treaba, el se gândea la prevenție!”. Păi nu știu, oameni buni, dar nu s-a dus nimeni la Smiley să-i dea sfaturi despre relații când se plângea de un prost cu mașină parcată pe dos, de ce vă duceți la Erika s-o învățați cum să se protejeze de violatori?

Și chiar dacă nu aș fi de acord cu versurile piesei (deși sunt, artista vorbește despre experiența sau percepția ei, 🫡respect🫡), parcă mi-ar fi prea ușor să mă recunosc în personajul Mirel dacă m-aș duce acum pe internet să mă plâng de faptul că m-a deranjat ceva ce-a zis tanti Erika că vrea să facă. Și că vorbim de Threads, Twitter sau Facebook, comentatorii continuă să fie Mirei și să se bage unde nu le fierbe oala.

Poate a pus vreo virgulă aiurea, poate a folosit o declinare greșită, cine știe?

Poate a pus vreo virgulă aiurea, poate a folosit o declinare greșită, cine știe?