Gorghiu și lupta contra drogurilor

Într-un scenariu tipic „nimeni nu întreabă, Gorghiu răspunde”, Gorghiu s-a apucat să vorbească despre pericolul drogurilor în societatea românească. Din nimic, Gorghiu a început să zică că canabisul e rău. Și problema mea este că cunosc prea bine genul ăsta de atitudine, și pot să vă zic exact ce mesaj a transmis doamna Alina, mesaj despre care poate că nici Alina nu e foarte conștientă.

Interzicerea drogurilor înseamnă protecție legală pentru traficanți

Am mai explicat în mai multe rânduri treaba asta, interzicerea drogurilor este doar o formă de a hrăni aparatul de stat prin șpăgi și corupție. În momentul în care statul își flexează mușchiul contra traficanților e doar un semnal că traficanții trebuie să cotizeze mai mult „pentru că dacă vă prindem…”

Care e rolul structurilor de forță (DIICOT, poliție) în povestea asta? Foarte des, sunt folosite pe post de serviciu de protecție pentru traficanți, în care cei indizerabili pe piață vor fi arestați și cei care cotizează cui trebuie, protejați.

De ce vorbește Gorghiu?

Tanti care știe să-și pronunțe propriul nume nu cred că are nicio implicare personală în treaba asta. Mi se pare că nu și-ar sprijini nimeni o rețea infracțională pe o verigă atât de slabă precum Gorghiu; din contră, cred că Gorghiu e bine intenționată, ea crede că salvează bebeluși de la moarte. În viziunea ei horror, la creșă copiii se strâng la colț în jurul dealerului și bagă în venă în loc de ciorba de la grădiniță. O înțeleg, uneori luciditatea te părăsește și nu îți mai revine, cu toții avem miopie pe anume subiecte.

Dar Gorghiu e trimisă acolo să vorbească pentru că PNL-ul și PSD-ul au niște probleme masive. S-au împrumutat enorm la începutul acestui an, și încă mai au nevoie de foarte mulți bani. Ministerul Finanțelor nu ne arată exact cât pentru că e prea preocupat să mărească birurile pe ăștia mici și proști care muncesc și susțin economia. Știrile însă sunt accesibile și cifrele nu prea mint.

Partidele de la guvernare caută, așadar, surse alternative de finanțare. Și ce mesaj mai puternic poți transmite decât „o să punem aparatul de represiune pe voi”? Cred că toți dealerii și-au sunat senatorul, colonelul sau căpitanul pentru a afla cu cât a crescut prețul.

În plus, mai e un aspect. Povestea asta cu drogurile pare să ia din nimic prima pagină. Mă întreb ce anume se mai întâmplă în restul societății? Ah! Am găsit. S-a legalizat furtul sub un milion, Pintea a fost „iertată” că a făcut și ea o greșeală, șpaga de la oncologiea fost tratată cu o pălmuță peste lăbuță, sau judecătoarea din cazul drogatului de la 2 mai care sfidează victimele. Nu mai bine discutăm noi cu doamna care știe să-și pronunțe numele despre droguri?

Și în loc de concluzii

Nu o să cred nicio vorbă legată de droguri de la nimeni că vorbim de justiție sau sănătate sau orice altă zonă, dacă discursul lor nu pune pe același palier alcoolul și canabisul. O strategie legată de substanțele dăunătoare sănătății publice e necesară.

Și mai e o suspiciune. România este, într-adevăr, invadată de droguri în ultimii 4-5 ani. Miroase un pic a îndoctrinare cu opiu? Un pic. Cine are interes s-o facă? Rușii, poate, care au nevoie de o poartă de acces mai sigură în Uniunea Europeană pentru produsele afgane? Nu de alta, dar România e o cale destul de sigură, în fond, ministerul apărării este uimit că drone ajung adânc în teritoriul românesc, sunt cei mai căzuți de pe pământ oameni posibil.

Dar heh, ce știu eu chestii d-astea? Nu știu. Uitați-vă și voi în jur, și cântăriți cu atenție. Între timp, coada de topor Gorghiu va mai face câteva ieșiri de-astea idioate pentru că cineva trebuie să ne ofere un pic de circ în loc de pâine.