Cum o să se termine cu AI-ul?

După un an și jumătate, încă nu există o nouă aplicație AI care să impacteze pozitiv viața mea sau a cuiva din jurul meu. Nu există încă nicio situație pe care să o văd cu adevărat îmbunătățită folosind modele lingvistice masive. Și nu mă refer la lucrurile care foloseau deja un model de genul ăsta în spate. Vorbesc de aplicații noi, utilizări noi. Nu știu, ceva să-i ușureze viața măturătorului de pe stradă. Ceva să-i facă mai ușoară viața oamenilor care zilele astea au venit să sape în bloc să instaleze detector de gaze pe scară. Ceva pozitiv pentru vânzătoarea de la Carrefour, măcar? Altceva decât amenințarea că va fi concediată?

Și ce e mai grav e că nici nu văd scenarii pozitive în 2 ani, în 5 ani sau în 15 ani. Toată lumea o dă înainte cu „asistent personal”, mai puține ore de muncă. Serios? V-ați uitat voi la economie și așa funcționează lucrurile? Asistent personal la ce? Te asistă personal să… să ce, mai exact? Pentru că toate activitățile la care asistentul personal te asistă presupun munca a zeci, sute sau mii de oameni care ajunge mai ieftin în fața ta, și pe ăia nu-i asistă nimeni.

Deja suntem, așadar, la un an și jumătate de când promisiunea AI e în mod clar falsă. Există niște lucruri care pot fi îmbunătățite dar nu vor fi îmbunătățite pentru că nu e profitabil. Totul e condus de profit, și suntem la un punct în care resursele financiare nu se mai redistribuie pentru că se învârt în același loc. Ideal, răspunsul capitalismului la ce se întâmplă acum sunt falimentele, dar capitalismul ăla decent și pe care toată lumea îl dă exemplu că funcționează nu mai funcționează de fapt de ceva vreme, pentru că e șuntat de prea mulți oameni care fac matematică și fac doar bani din bani, fără să le pese de impactul în lumea înconjurătoare a banilor pe care îi fac ei.

Cum ziceam, ciclul ăsta economic ar trebui să se termine cu niște falimente. Google, Microsoft, Apple, Amazon, Disney, pe puțin. Companii prea mari ca să eșueze, pentru că deja toate speranțele economice a middle-class-ului american din ce în ce mai subțire sunt băgate în ele. Nimeni nu vrea ca economia să se însănătoșească. Nu există plan pentru eșec, pentru scădere, nu există plan pentru când lucrurile vor merge mai rău. Astea trebuie să meargă până la cer - și singurul răspuns corect ar fi ca de acolo de unde sunt să cadă la pământ acolo unde le stă real valoarea. Google nu mai face bunuri pentru consumatori de prea multă vreme, și cele pe care le face ar trebui să le aducă atâtea procese încât să intre în faliment începând de mâine. Microsoft nu e capabilă să scrie un ecran de login corect, dar se laudă că-mi înregistrează tot ce fac pe calculator ca să mă ajute să găsesc geanta de cumpărat pe care am văzut-o acum 5 zile. Apple nu are nimic cu mine pentru că am decis acum 20 de ani să nu le mai dau cât oi trăi niciun ban, dar utilizatorii lor sunt cei mai jecmăniți fraieri din universul cunoscut. Toți ăștia mari ar trebui să falimenteze pentru ca lumea să înceapă să se însănătoșească. Valoarea lor e umflată cu pompa și trebuie dezumflată.

Și trebuie dezumflată repede dacă mai vrem să salvăm ceva din situația asta. Resursele pe care le mănâncă nebunii ăștia o să ne coste enorm pe termen lung. Deja ne costă, și ne va costa din ce în ce mai mult. Mi-e un pic groază de cum vor arăta lucrurile în cinci sau zece ani, și mi-e groază să mă uit mai departe în față. Știu doar că un lucru au giganții ăștia în comun. Nu o să aducă nimic pozitiv în viața noastră cu noile lor unelte „inteligente”.