Tinerii nu înțeleg că există consecințe și e ciudat

E una din chestiile ălea pe care le gândești care îți dau impresia că deja ești om bătrân și poate ar trebui să-ți ții gura. Dar nu pot să nu remarc treaba asta cu un pic de durere în suflet și un pic de îngrijorare. Hai să vedem.

După discursul de acceptat pierderea (un discurs elegant, dealtfel), Allen Coliban făcea o minimă analiză a motivelor pentru care a pierdut alegerile la primăria Brașov, și sublinia chiar el că nu a mobilizat suficient de tare tinerii să voteze; s-au prezentat mai puțini ca acum patru ani la vot în condițiile în care prezența la vot a fost mult superioară rundei de alegeri de acum patru ani. Allen a avut chiar cu 10.000 de voturi mai mult, fiind în bizara situație de a fi câștigat încrederea mai multor oameni dar nu suficient cât să îl învingă pe Scripcaru.

În fine, nu despre asta vreau să discut, ci despre una din reacțiile pe care le-am văzut la fanii lui Allen. După ce au văzut ce calitate umană stă în Scripcaru (cu prima declarație fiind, „Experimentul userist la primăria Brașov s-a terminat”, nu comentez mai mult) deja s-au strâns câteva voci de tineri supărați care doreau să organizeze rapid un referendum ca să-l dea jos pe Scripcaru. Și toată lumea s-a uitat la ei cu simpatie și un pic de „oh, sweet summer child” în timp ce le-au explicat că nu așa funcționează alegerile.

Nu e primul caz de genul ăsta unde tinerii nu acționează pentru că oamenii de care ascultă îi prostesc, de exemplu, să nu voteze, că e irelevant, că n-au opțiuni, că e pierdere de vreme votul, și alte chestii de genul ăsta. Și nu e primul caz de genul ăsta unde văd persoane tinere care află că există un preț pentru inacțiune ca și pentru diverse acțiuni pe care le iau și mi se pare ciudat.

Poate că există altă cauză, dar tot îmi vine să dau vina pe social media pentru treaba asta. Că tinerii au creierul atât de fript de la social media încât nu cred că există consecințe mai departe de 1 minut cât durează un tiktok în medie. Că în mod bizar trăiesc cu impresia că pot naviga prin viață dând reset după fiecare bucată de jumătate de minut sau minut. Și că doar prin radicalizare mai pot fi activați social sau politic.

Ceea ce nu sună deloc bine pentru nimeni.