De ce huiduim manele

În fond, italienii aruncau cu roșii stricate la operele care nu le plăceau - și, teoretic, vorbim de muzică „clasică” și „cultă”. Nu e nimic nou aici. Poate să plângă Cristi cât vrea, poate pur și simplu oamenilor nu le-a plăcut genul muzical.

Sau poate că e vorba de rasism. Îl aplicăm selectiv, că dacă era Ștefan Bănică Junior, Killa Fonic, Connect-R, sau Damian Drăghici nu cred că se huiduia. Poate e faptul că Chris Martin nu s-a documentat suficient de bine în legătură cu persoana pe care o invită? Poate ONG-urile care l-au băgat pe Babasha în față pentru că soră-sa e parte din ele nu au avut pe cineva mai bun care să le reprezinte? Dar oricum, ce contează? S-a întâmplat ce s-a întâmplat, Babasha a fost fluierat în mijlocul concertului Coldplay and that was a cold play. Haha. Umor, mă înțelegeți?

Eu nu cred că e nici despre rasism, nici despre un gust muzical mult prea exigent, în fond, printre oamenii ăia erau unii care au dat mii de lei pe bilet să-i vadă pe Coldplay, deci nah. De gustibus. Eu cred că pur și simplu Chris Martin nu și-a înțeles publicul din România, și nici nu a înțeles relația viscerală a românilor cu manelele - nu cu rromii, ci cu manelele.

De ce urâm manelele?

Urâm maneaua pentru că e foarte des asociată cu suburbanul incorigibil, care trăiește cu bucurie în mizeria umană în care se află. Că practic manelele le zic oamenilor că e bine ce fac și cum fac chiar dacă e, obiectiv, rău. Că genul glorifică violența și că e dezarmant neapologetic. Maneaua e despre statut, despre spoială, despre aparență, și are zero profunzime. Că genul e superficial și insistă să nu fie altfel decât superficial. Că e pro-viol, pro-violență, anti-societate fără să fie anti-sistem. Pentru că sunt trăiri superficiale. Pentru că se asociază cu mediul infracțional.

Și totuși, parcă asta nu e suficient, nu? Și hip-hop-ul e așa. Aș putea zice că și popul e la fel; doar că maneaua anunță un anumit comportament. N-are nimic de-a face cu rasa - când iese unul să te ia la bătaie din mașina lui nu urlă Smiley că umbli noaptea aiurea, ci sunt șanse mai mari să urle Salam că buzunarul lui vorbește orice limbă își dorește.

Și nu e nici vina artiștilor. Salam e un mare artist, unul din cei mai mari pe care i-a avut România. Guță, Adi Minune, ăștia sunt niște atleți ai concertelor de scară mică și mijlocie. Fenomenul manelelor este unul care e insuficient studiat, și greu de cântărit pentru că e atât de fluid și schimbător. Nu e vina maneliștilor că noi urâm manelele - e vina fanilor. Ei au transformat muzica respectivă în ceva „de urât”.

Concluzii

Atunci când s-a fluierat la concertul lui Coldplay nu s-a fluierat artistul. Nimeni nu-l știe pe Babașa. Nimănui nu-i pasă, dar iată, o controversă l-a făcut om, pe el și pe Gheboasă, mă scuzi, Mbappe, mă scuzi, Ghebe. Acum știm toți cine e Babașa. Nu ne pasă, dar știm.

Doar că n-are ce face cu capitalul ăsta de imagine. Muzica lui nu zice nimic, este vax albina, e nimic despre nimic. Nu e un Grandmaster Flash cu The Message acolo. Nu e un NWA cu Fuck the Police. Nu e Public Enemy. Este nimic.

Și mai e o chestie: cred că mai importanți în discuția asta sunt cei care nu l-au fluierat pe Babașa. Că ăia au fost mai mulți. Dar e o lecție de învățat aici - acum și cei care nu l-au fluierat și cei care l-au fluierat sunt puși la grămadă. Că ești parte din aceeași poveste și dacă ai fluierat și dacă nu, dacă participi impasibil la ceva neplăcut în cele din urmă cei care te văd acolo vor spune că ai participat. Că ai fost de acord cu manifestația sau nu…

Ah, încă un lucru, pentru că văd isteți care comentează că „vezi Doamne toată lumea își spune părerea despre Coldplay și fluierături”. Da, coane, să-și zică. E libertatea ta să nu citești ce are de zis lumea pe subiectul ăsta, așa cum e libertatea ta să fii obosit de faptul că o zi am vorbit despre rasism. Așa cum e libertatea ta să-ți placă sau nu o manea la un concert Coldplay.

Și mai frumos ar fi fost să aibă oamenii roșii stricate la ei. Nu e rasism, uneori pur și simplu simți într-un fel față de muzică. Și e ok. Sau poate e și rasism. Sigur că e și rasism; de ce să ne mințim că nu ar fi? Doar că oamenii urăsc manelele mai mult decât pe rromi.

Ah, și o ultimă chestie. Nu e rasism. E clasism. E un concert la care Coldplay cere chiar și 14000 de lei pe un bilet care nici măcar n-are meet&greet cu artiștii. E scump. Și în loc de o friptură făcută cu mult ștaif ai mers și le-ai servit ăstora un covrig de la Petru, că ai văzut că oamenii stau la coadă la covrigărie când te-ai plimbat tu seara prin centru. Dar tu trebuia să faci friptură cu ștaif, nu covrig la 2 lei bucata.