Cât ai plăti pentru un browser?
Am pus întrebarea asta neîntâmplător; Chrome tocmai se pregătește (dacă nu a făcut-o deja, nu știu, că nu mai folosesc) să scoată suportul de adblockers. Blocarea reclamelor e o treabă foarte importantă în internetul de azi; dar nu vorbim doar de blocarea reclamelor. Vorbim și de date personale - carduri, conturi, parole, locurile prin care ajungi pe internet. După ce Chrome a avut probleme cu faptul că chiar și în modul incognito salva datele tale pe serverele Google, și strânge problemele cu ghiotura.
Un browser e o jucărie extrem de scumpă
Habar nu am câți bani bagă Google în Chrome, dar finanțele celor de la Mozilla sunt publice, și primesc undeva la jumătate de miliard de dolari anual, marea majoritate de la Google. Sigur, un browser nu costă jumătate de miliard pe an, Mozilla nu e doar browserul. Dacă elimini partea grea (aia de CEOs și rentieri care au un job bine plătit pentru a face nimic) tot te costă câteva milioane de dolari - poate vreo 50 sau măcar 20 de milioane. Mozilla declară că dezvoltarea anuală a browserului costă 200-250 de milioane de dolari; dar probabil că browserul nu vede atâția bani. Mozilla înseamnă ceva mai mult decât un browser, sunt o mulțime de servicii adiacente, inclusiv ceva aparent simplu ca spațiul pentru sincronizarea parolelor, bookmark-urilor, și alte servicii adiacente o să-ți consume banii, mai ales când ai un target de câteva milioane dacă nu miliarde de utilizatori.
În fine, ideea e că browserele sunt o treabă complicată. În 2000 erau poate cinci standarde pe care trebuia să le implementezi, în 2025 sunt vreo câteva sute. Nu e o treabă ușoară. Dar cea mai mare problemă pe care o are un browser este tentația de a folosi datele pe care poate să le colecteze o astfel de unealtă. Browser-ul e o unealtă pe care o folosești la enorm de multe lucruri. O unealtă care te poate spiona și o face - teoretic pentru binele tău dar și pentru binele producătorilor, că nah, de undeva trebuie să facă banii ăia. Că vorbim de 50 de milioane sau 500, banii ăia vin de undeva.
Nimic nu e gratis
Mai ales când la mijloc sunt jucării care costă zeci sau sute de milioane de dolari. Să folosești Google Chrome e ca și cum ai suna la Securitatea lui Ceaușescu să le ceri să-ți pună un microfon în baie că ai impresia că nu se aude suficient de bine când faci duș. Mozilla nu prea se pricepe să îți vândă datele, dar în ultima vreme tot vorbesc despre adăugat AI în browser, și AI-ul de tura asta trăiește doar din colectarea datelor pe care le produc utilizatorii.
Să zicem totuși că finanțele de la Mozilla sunt umflate. Că de fapt costă de zece ori mai puțin. Să zicem. Tot sunt 20 de milioane de dolari, euro, ce vreți voi. Întrebarea mea revine: cât ați plăti pentru un browser care să nu facă lucrurile pe care Chrome știm că le face, gen să îi informeze pe Google despre fiecare chestie pe care o faci și fiecare loc prin care umbli?
Răspunsurile
Am întrebat pe canalele de social media cam care ar fi prețul pe care l-ar plăti oamenii pentru un browser. Ce nu mi se pare posibil e să ai o singură plată și gata, pentru că lucrurile trebuie dezvoltate pe termen lung. Un browser e mai mult decât un executabil, e și infrastructură în spate, și vrei să integrezi ultimele tehnologii. Un browser de acum cinci ani nu ar fi capabil să îți arate jumătate din paginile pe care le folosești în mod curent. Poate în viitor se va inventa și tehnologia care să-ți permită să centrezi un div, și vrei să ai pe cineva care să implementeze treaba aia. Cel mai probabil o să vrei să susții browserul anual sau lunar.
Cred că cea mai rezonabilă sumă pe care am auzit-o e undeva la 1-2 €/lună - am auzit și 10-20 de euro pe lună de la cineva care trăiește exclusiv din internet, și are sens. Și eu m-aș fi mulțumit cu ceva gen 10-20 de euro pe an.
Dar probabil cea mai nerezonabilă sumă pe care am auzit-o e „gratis”. Nu pentru că nu e posibil să obții acum un browser gratis. Toate sunt gratis, sau, mă rog, aproape toate. Gratis este ceea ce obții acum. Asta înseamnă că plătești cu munca pe care o depui prin intermediul browserului respectiv. Cu datele despre tine pe care ei le țin ostatice. Și cu nesiguranța că în cele din urmă corporațiile care sunt în spatele lor vor începe să facă bani și în mod direct de la tine, și în momentul în care o vor face nu o să ai o altă alternativă la care să te întorci.
Pentru că, să fim serioși, de un browser ai nevoie, că îți convine sau nu. Nici măcar serviciile statului nu le mai poți accesa fără unul, deci browserul e o piesă esențială din prezentul și viitorul tău. Și cred că nu va mai dura mult până când o să începem să plătim pentru un browser decent și serviciile adiacente.