Cum mutăm tehnologia în Europa?

Evident, odată cu ridicarea la putere a lui Trump America va avea în curând alte probleme decât să susțină motorul economic și inovația internațională. Oricum majoritatea banilor sunt băgați în tocătoarea de bani numită AI, și la final o să vedem doar ferfeniță din ei, deci Europa oricum ar trebui să-și facă niște planuri.

Europa e acuzată de ceva vreme de lipsă de inovație și de creștere tehnologică. Acuzele sunt parte din programul propagandistic american pe care nu o să-l comentez mai tare acum; ca orice boabă propagandistică există o sămânță de adevăr, dar realitatea e un pic diferită. Banii americani cumpără inovația europeană fie prin reprezentanțe în Europa (multinaționale) fie prin acordarea de statut preferențial europenilor dispuși să emigreze în SUA. Partea cu emigratul bănuiesc că va fi frânată de americani, și probabil o să vedem un moment de derivă când UE va începe să ia serios la periat politicile fiscale care avantajează firmele americane. Lucru absolut necesar pentru că în curând SUA va deveni stat ostil (mai ostil decât China, de exemplu) Uniunii Europene. De ce urăsc americanii neoconi Uniunea Europeană? Discutăm altă dată.

Ce putem face? Sunt câteva idei pe care le tot împing de vreo 15-20 de ani, dar hai să le enunțăm aici.

Energie, semiconductoare, căi ferate

Există un mit că e nevoie de cele mai tari și mai rapide cipuri din lume. Nu e nevoie, chiar dacă mașinăria necesară pentru a produce cele mai tari și mai rapide cipuri din lume se produce în Olanda, la ASML. Europa nu are nevoie de cele mai high-tech cipuri; în ciuda a ceea ce se zice, goana după AI nu e o direcție în care trebuie să mergem. Rezultatele sunt prea puțin impresionante, se bazează pe furt de conținut. Suntem departe de o revoluție, practic vedem o frână în dezvoltarea AI pentru că nu prea mai există conținut de furat. Nu avem nevoie de cipuri dedicate pentru AI.

În schimb avem nevoie pentru cipuri pentru controlat afișaje electronice, pentru controlat electrocasnice, pentru controlat mașini. Lucruri care se puteau face și cu cipuri la 8 MHz, acum 10-20 de ani. Performanța mai bună e evident binevenită, dar nu e crucială; ce anume trebuie readusă în Europa e ideea de manufactură de produse industriale (inclusiv semiconductoare) și recalificarea forței de muncă în direcțiile noilor industrii. Nu poți să faci asta off-shoring munca reală în China. Și China nu ne va rămâne multă vreme în zona de „semi-prietenie” în care suntem acum. Mai multe fabrici și uzine, făcute pe cât posibil cu impact cât mai mic asupra mediului.

Și pentru asta avem nevoie de energie ieftină, și aici e partea unde corupția inerentă statelor democratice nu mai funcționează foarte bine. Europa e acum sub asediul șmecherilor; așa cum și în SUA oligarhii au preluat puterea, și Europa e foarte aproape să cadă sub puterea oligarhilor. În fine, e clar că circuitul începe cu: Energie ieftină și multă->Semiconductoare produse local->Revitalizarea industriei și reorientarea spre direcțiile eficiente pentru a deservi ieftin mase mari de oameni. Nu doar mașini mici, ci și autobuze, nu neapărat asfalt ci căi ferate, nu doar mașini de lux ci mai degrabă vagoane de călători și vagoane de marfă.

În fine, revin la ideea mea principală. Un lucru de care avem nevoie acum este producție de semiconductoare, nu e nevoie de semiconductoare super-performante ci mai degrabă eficiente energetic și, mai ales, sigure. În fine, mă aștept ca aici să contribuie foarte mult și mediul academic; și mă aștept să fie o mai mare colaborare între mediul academic și zona industrială, economică.

Investiție în open-source

Sunt câteva idei care au fost pornite deja mai ales în Germania, care a instituit un „Fond suveran pentru susținere a tehnologiei” care investește în open source. De exemplu, FFMpeg e acum sprijinit de acest fond suveran, dar lista e mult mai mare și mai impresionantă. Ar trebui să vedem mai multe astfel de investiții în timp ce spațiul public și de guvernământ ar trebui să adopte din ce în ce mai multe tehnologii open-source. Open Source prezintă două avantaje simultan: primul că oricine poate contribui și că informația despre cum funcționează lucrurile este publică, dar al doilea e că costul de exploatare poate fi mutat complet în Europa. Nu ai nevoie de abonamente anuale scumpe la firme americane pentru ceva ce poate fi întreținut cu un angajat sau doi care urmăresc îndeaproape dezvoltarea componentelor software pe care le folosești.

Cred că nu suntem departe de o directivă UE ca toate soluțiile software folosite de statele comunitare să fie open-source. În felul ăsta putem evita un Birmingham, cred eu.

De exemplu Linux este un sistem de operare conceput în Europa. Este publicat cu o licență concepută în SUA, dar făcută de un socialist (care știm că e o erezie europeană, că aparent doar europenilor le pasă de chestii de genul „the 99%”). Linux este, așadar, o idee europeană unde acum s-au investit foarte mulți bani din SUA, dar codul sursă rămâne disponibil. Așadar va trebui să îmbrățișăm Linux și să dezvoltăm un sistem desktop decent.

Și insist că mediul academic trebuie și el să producă. Da, trebuie să ne uităm cu mai multă atenție la ce se întâmplă în facultățile tehnice. Pentru că mediul academic trebuie să producă ceva mai mult decât șomeri cu diplomă. Din nou, nu mă interesează ca facultățile să devină școli profesionale ci mă interesează să producă ideile mari care vor împinge tehnologia mai departe. Lucru pe care nu prea îl văd întâmplându-se cu facultățile din Europa.

Sigur, mai e mult de muncă până la produse bine șlefuite, dar chinezii au demonstrat cu clonele lor de Android că se poate. Mai avem mult până la avea smartphones produse complet în Europa, probabil e un vis imposibil, dar reducerea dependenței de state ostile e un pas util și necesar.

Propagandă pro-europeană

Sincer, mi-s sătul de propaganda anti-românească pe care am înghițit-o în ultimii 30 de ani, numai ca să o văd înlocuită încet cu propagandă anti-europeană în ultimii zece. E necesar ca oamenii să înțeleagă că comunitatea europeană e singurul mod în care reușim să supraviețuim economic. Care ar fi problema dacă nu am supraviețui economic? Păi, singura problemă e că am rămâne dependenți de niște state care au ca percepte de funcționare exploatarea individului, și ignorarea drepturilor de bază ale indivizilor. Vrei să-ți dicteze Rusia, China, sau SUA cum să faci lucrurile la tine în țară? Unii îți pun bocancul în gât, alții te pun să muncești ca un sclav pentru nimic, ceilalți te pun să-ți elimini indezirabilii prin crearea unor plafoane economice de neatins pentru majoritatea. Vrei tiranie ca la carte? Ia-te după Putin. Vrei sclavie? Ia-te după China sau SUA. Vrei ca trei sferturi din oameni să moară pentru că nu-și permit să ajungă în apropierea unui spital? Ia-te după SUA.

Europa, cu serviciile sociale dar și accentul pe libertățile individuale, este, mi se pare, cea mai bună din lumile astea. Vreau ca Europa (aia ideală) să reușească să razbată prin criza asta care se simte la orizont. Cred în Europa, și cred că vom reuși.