Degeaba faci reguli dacă nu le aplici
USR vrea să propună o chestie foarte utilă, să legifereze burnout-ul (epuizarea fizică și psihică datorată muncii) și să ai concediu medical când ai burnout. Excelent. E o experiență din ce în ce mai frecventă în societatea românească, mult mai frecventă în medii în care de obicei nu se admite că există așa ceva (medicină, educație, dar nu doar meserii intelectuale). În fine, idee bună, dar absolut inutilă pentru că:
- Cum faci ca șmecherii să nu se folosească de burnout ca să mai sugă niște bani de la stat/privat în timp ce nu fac nimic toată ziua?
- Să zicem că totuși funcționează corect, cum identifici oamenii care suferă de burnout și care ei înșiși nu sunt capabili să recunoască situația?
- Să zicem că funcționează și partea asta, cum faci în așa fel încât angajatorii să nu treacă la represalii contra celor care iau concediu pentru burnout?
Poate că proiectul de lege m-ar fi lămurit un pic mai tare în legătură cu treaba asta însă proiectul e de negăsit. Pagina de proiecte ale USR este necompletată din 2020. Cealaltă pagină de proiecte ale USR conține inițiative semnate doar de Cristian Ghica și Tudor Benga, care cu toată stima și-a făcut propriul partid cu o dumă în nume (URS.PDF 😂) de unde să scrie mai multe inițiative legislative. În fine, nu cu USR vreau să mă cert acum, lăsăm pe altă dată. Să mă întorc la ce ziceam.
Problema majoră pe care o are statul român este că nu poate aplica legile pe care le are. Dacă le aplica probabil aveam suficient de mulți influenceri și directori la instituții publice în închisoare încât să fim o țară mai curată. Așa că procesul legislativ în România este o chestie absolut amuzantă, cred că toată lumea din sistemul de justiție se rupe de râs când vede că mai vin noi inițiative legislative pe care nu o să le respecte decât preferențial. Anul ăsta au fost depuse la camera deputaților 625 de proiecte de modificări legislative, și majoritatea sunt niște chestii care nu fac nimic pentru tine, ca individ, ci sunt chestii servite pentru avocații oamenilor cu bani, corporațiilor și căpușelor sistemului.
Așa că îi mulțumesc lui Irineu Darău care a propus această chestie, dar e degeaba. Nu pentru că nu ar fi interesant să avem o lege care să adreseze burnout-ul, ci pentru că după ce o avem nimic nu o să se schimbe în legătură cu oamenii care mor de epuizare prin birouri. Practic, propunerea legislativă a USR nu e deloc departe de „interzicem moartea la locul de muncă”, mulțumesc, dar lucrurile o să se întâmple mai departe la fel ca până acum, pentru că legile au zero impact asupra vieții oamenilor cât timp nu se aplică.
Acum zece ani încă speram că justiția este salvarea României. Zilele trecute citeam un articol în care un copil a dat în judecată școala pentru că a primit test din materia de anul anterior, și a câștigat. Și am fost foarte mirat, zic, coa’, stai să vezi, justiția din România funcționează, ești nebun? În sfârșit!
Pot profesorii din România să noteze cu 1 un elev care nu știe nimic la o lucrare? Pot, spune un judecător de la Tribunalul Vaslui, după ce familia elevului de clasa a șasea din Iași (familie formată din doi magistrați) a reclamat că nota 1 se acordă doar pentru fraudă.
Oh, deci singurul motiv pentru care chestia respectivă s-a rezolvat e că familia e formată din doi magistrați? Deci justiția e în continuare clientelară, este privilegiul celor conectați la sistem?
Da, în cazul ăsta sunt sigur că o lege privitoare la burnout va ajuta. Poate o amendează PSD peste doi ani să spună că magistrații care au suferit de burnout au o pensie și mai specială cu 100% mărită.