Avem de învățat din alegerile astea (2)
Mă aștept ca acum să avem cea mai vie săptămână politică din ultimii 15 ani. Pentru că pentru prima oară partidelor clasice li s-a arătat sticluța cu otravă din care au băut în ultimii 15 ani sub umbrela banilor europeni, și lecția e dureroasă. PNL-ul mă aștept să se redreseze cel mai bine, deja Bolojan pare să preia frâiele partidului. O să-l transforme într-un coșmar totalitarian, dar Bolojan deocamdată e bine văzut că a furat cu gust și a făcut Oradea o micro-oligarhie model. PSD în schimb nu are acest om. O să vină, poate, Firea? Ultimul lider PSDist care avea real ceva de zis fusese Ponta, Ponta care avea în minte idealurile liberale dar a nimerit în gașca greșită. Destul despre astea două acum. Să vorbim despre partidele extremiste care au preluat conducerea.
USR ar trebui să-și asume victoria cu modestie
Cred că Lasconi înțelege că nu e acolo pentru că e cea mai bună pentru treaba asta, ci pentru că un concurs de împrejurări (printre care și faptul că e cât de cât curățică) a catapultat-o într-o poziție incredibil de dificilă. Și chiar dacă membrii USR au impresia că au câștigat lupta contra inamicilor lor fundamentali, trebuie să fie atenți că 2742 de oameni nu sunt mulți, și o mare parte sunt cei care au abandonat alți oameni. USRiști, vedeți că PSD și PNL nu și-au spus ultimul cuvânt, și aveți nevoie de sprijinul lor dacă real o vreți pe Lasconi în vârf. PSD și PNL pot lucra foarte bine cu un individ iliberal la conducere. O fac de zece ani cu Iohannis.
Campania lui Lasconi ar trebui să fie despre lucruri pozitive, nu (doar) negative
Georgescu o să fie cvasi-absent. El știe că singurele lucruri pe care le are de zis sunt niște prostii, poate că încă nu înțelege nici el scorul pe care l-a făcut. Publicul lui este motivat de victimizare și martirizare. Cu cât omul e mai atacat, cu atât publicul lui este mai învârtoșat, și cauza publicului său e mai „justă”. În schimb, ar trebui luate punctele pe care pun accent boții lui Georgescu și găsite niște răspunsuri corecte la ele. Lasconi trebuie să aibă răspunsurile la ea, și o să fie cea mai mare încercare pentru că un răspuns greșit îi poate distruge întreaga campanie.
Nu cred că e mâna Rusiei, de fapt e mai rău de-atât
Am zis și în postarea anterioară, nu mai discutați despre mâna Rusiei, e irelevant și sună un pic isteric. Din contră, și din păcate asta e realitatea geopolitică a următorului deceniu, probabil, majoritatea temelor sunt mai degrabă împrumutate din discursul neofascist american. Îmi e teamă că Georgescu este un implant provenit din filonul extremist care pune acum mâna pe puterea în SUA, și unul din pionii prin care SUA va vrea să pună piedici Uniunii Europene.
V-am mai pomenit în câteva rânduri că de la Trump încoace ar trebui tratată ca o putere străină ostilă intereselor românești. Georgescu este unul din vectorii de atac; probabil Simion a căpătat o independență prea mare de oamenii de la butoane și a fost abandonat în favoarea acestui proiect „independent”.
Georgescu e candidatul manciurian perfect. Mai ales că folosește TikTok pentru recrutare.
Campania lui Georgescu ne arată cât de fragili suntem în fața propagandei
… și că avem nevoie de o schimbare la vârf. Predoiu s-a apucat să vâneze USRiști, crezând că acolo stă inamicul puterii. Dacă omul își făcea treaba și aplica regulile corect impuse de BEC, Georgescu era acum la închisoare în celula lui Dragnea, nu că aș susține că răspunsul opresiv al autorității la adresa unor candidați. Dar omul a încălcat legea pentru că nu există consecințe pentru altcineva decât pentru tocilarii fricoși care au sărit să apere justiția. Asta e justiția pentru care protestam în geruri de -15, -20 de grade.
E un eșec al presei clasice
George Damian a explicat în mai multe rânduri că presa clasică tocmai s-a descalificat singură. Și-a arătat cam care e forța ei, și un candidat pe care l-au ignorat aproape complet a luat prin surprindere pe toată lumea. După prea mulți ani de subserviență partidelor politice, tot ansamblul de minciuni construit cu corupție în prea mulți ani ajunge să erupă. Sunt curios în ce măsură presa va adopta noul star politic sau îl va marginaliza. Dacă senzația va fi că presa îl va marginaliza, vor face din el un martir, și asta îi va aduce mai multe voturi.
Sunt curios dacă Simion o să îngenuncheze în fața noului favorit al neofasciștilor
Trebuie ascultat cu mai multă atenție Simion, și urmărit dacă pleacă capul în fața stăpânilor care l-au propulsat până aici și acum au alt favorit, sau nu. Mi se pare că Simion e o figură tragică acum. Bolnavii psihici o votează pe Șoșoacă la parlamentare, că li se pare simpatică, dar voturile lui Simion? Sunt curios în ce direcție o să meargă.
Georgescu este noul capo di tutti capi. Misiunea lui nici măcar nu e să ne facă prieteni cu SUA neofascistă a lui Trump, ci să destabilizeze Uniunea Europeană și flancul estic. Practic i s-a arătat tronul și impresia că dacă urcă pe el e stăpânul. Sunt curios cine o să vină să-i pupe mâna. Mă aștept ca PSD-ul s-o facă. Dar sunt curios câți alții o vor face.
USR și Georgescu nu sunt atât de departe cât ați crede
Reiterez o idee de pe blog. USR-ul e doar prima încarnare a unei abordări politice extremiste. Primul rezultat ieșit din revolta populară contra partidelor clasice. USR se văd pe sine înșiși ca pașoptiștii moderni, oameni cu studii și forță de luptă, intransigenți, puși pe curățat și reparat sistemul. Dar dacă te uiți mai atent, începi să vezi niște lucruri extreme și la USR. Începi să-i vezi libertarianismul lui Năsui care își închipuie că trebuie privatizat complet sistemul de sănătate, el nu a auzit de faptul că poți avea cozi la clinicile private unde plătești bani mulți, și nu a auzit nici că motivul pentru care spitalele private nu au atâtea decese este că transferă operațiile cu risc de mortalitate către spitalele de stat. Începi să vezi lipsa de rezultate și discursul găunos al lui Drulă. Vezi apucăturile politicianiste de șobolan laș la Barna. Vezi că singurul lucru care a promovat-o pe Lasconi au fost vreo trei zăpăciți și un pic de teamă colectivă că iliberalii pun mâna pe putere și încă o generație de oameni va mai fugi din țară.
Doare? Doare. AUR e iterația a doua a USR, varianta care nu prea mai avea valori intelectuale dar care a preluat din frustrările rămășițelor regimului comunist - de-aia e plin în AUR de foști profesori universitari sau militari rezerviști. Indezirabilii din USR, dar încă revoltați și trădați de sistemul FSN reunit ca alianța USL. Oamenii prea labili să intre în oricare din celelalte sisteme. Și așa cum USR a ajuns la un moment dat să se spargă în o tonă de alte grupări, Plus, Reper, Sens, Demos, Urs.pdf și alte dume, la fel și AUR s-a spart. Georgescu e doar un navigator pe spuma valului AUR care se sparge. E sus, e vizibil, a prins momentul, e sprijinit de neofasciștii americani, dar apa pe care navighează e doar spumă - strălucește, dar e lipsit de substanță, și o să pice la fel de repede cum a ajuns acolo.
Singura întrebare e dacă va fi piatra de gâtul României în următorii cinci ani.