Avem de învățat din alegerile astea

Acum când vă scriu sunt validate 99.93% din procesele verbale. Pare aproape sigur că în turul doi va ajunge Elena Lasconi. Am votat pentru ea. I-am încurajat pe toți cei pe care îi cunosc să voteze cu ea. Îi voi încuraja să o voteze și în turul doi.

Sunt multe lucruri de învățat de pe urma acestor alegeri. Nu le pot spune pe toate pentru că nici eu nu le știu. Sunt atât de multe de învățat încât realist nu știm încă ce lecții sunt de învățat și ce nu. Trebuie să privim, să înțelegem, să corectăm calm și măsurat ce vedem greșit și să întărim fără să ne isterizăm ideile pe care le găsim a fi corecte. România se îndreaptă înspre un război civil sau spre o democrație echilibrată, plaja de alegeri este atât de mare încât oricine spune că are un pronostic clar pentru ce se va întâmpla în următoarele două săptămâni este un netrebnic sau e pe statul de plată al unei facțiuni.

Dar sunt câteva lecții pe care deja le învățăm, la modul foarte serios.

1. Fiecare vot contează

Aștept scuze publice de la tot felul de microinfluenceri politici care urlau că mersul la vot e inutil. Diferența de voturi e acum de 434 între locul 2 și locul 3. Configurația finală va fi decisă de cei care au auzit isterizarea microinfluencerilor ăstora și au decis, totuși, să se prezinte la vot. Fiecare vot contează, fără echivoc. Ne-a demonstrat-o referendumul moldovenesc, ne-o demonstrează și votul românesc.

2. Rusia trebuie scoasă din conversație

Defetismul specific intelectualității române a aruncat rezultatul votului în spinarea Rusiei și a lui Putin. Trebuie înțeles un lucru: Da, Rusia și Putin au interese și au lucrat la propagandă anti-națională. Dar nu, nu Rusia a votat pentru noi. Propaganda e doar susținerea ideilor - public sau fățiș. Toată lumea face lucrul ăsta. Există propagandă pro-americană. Pro-europeană. Pro-rusă. Pro-ucraineană. Propagandă pro-izolaționism făcută cu unelte globaliste. Propagandă anti-științifică folosind mijloace create prin știință. Propagandă creștină îndreptată împotriva aproapelui. Există propagandă de tot felul. Ideile tale sunt rezultatul unui amestec propagandistic.

Nu contează cine ți-a băgat ideile alea în cap, ele trebuie judecate la valoarea lor. Ideile lui Georgescu nu sunt rele pentru că sunt ideile lui Putin. Ideile lui Georgescu sunt rele pentru că ele sunt înarmate prin minciună și vitriol, și sunt îndreptate contra concetățenilor; ideile lui sunt rele pentru că duc la ură și război civil, la izolare și sărăcire. Nu contează că e putinist. Contează că vrea să facă în mod activ rău românilor.

3. Nu e necesar să identificăm vinovații

Pentru imoralitate nu se face închisoare (măcar în următoarele două săptămâni cât mai avem democrație), și găsirea vinovatului perfect (că e vorba de Iohannis, că e vorba de altcineva) e inutilă. Următoarele două săptămâni vor fi cruciale. Lăsați istoria să-și facă treaba în următoarele luni și ani. Dacă reușim să salvăm libertatea de exprimare și democrația, o să avem timp să scriem cărți și să discutăm în articole prelungi despre vinovații pentru această situație. Nu avem nevoie de vionvați acum.

4. Trebuie să ajungem la oamenii care încă nu au înțeles ce se întâmplă

Oamenii sunt năuciți de apariția acestui individ. Nu o să putem să-i convingem pe cei care l-au votat pe omul din tiktok. Trebuie în schimb să ajungem la oamenii care nu au votat omul de pe tiktok și să le explicăm ce se întâmplă. Și să-i convingem să voteze. Fără să avem o atitudine superioară sau agresivă. Trebuie să îi ajutăm să afle, nu să îi terorizăm că le pică pământul în cap dacă nu o să facă ca noi. Avem două săptămâni.

5. Doamne, ocrotește-i pe români de pseudo-creștini

Atât am avut de zis. Nu dau nume, nu arăt cu degetul.

Următoarele două săptămâni sunt războiul pentru salvarea reală a României. În interbelic nu am avut nicio șansă. Acum șansa e în mâinile noastre.