Trenulețu' lu' Ciolacu'

Cât de supărați ar trebui să fim pe trenulețu’ lu’ Ciolacu’? Moderat de tare. Dar nu pentru ce e în ea. Cred că ce e în ea sunt măsuri oarecum decente, un pic deranjante, dar necesare o parte din ele. Nu, nu pentru ordonanța asta ar trebui să fim supărați.

Eu aș fi supărat pe alte două-trei chestii:

  1. Colectarea făcută de ANAF. Pe final de an 2024, Ciolacu a mai dat o gratuitate celor care nu au plătit datoriile, 25% - asta pentru că ANAF-ul nu știe să colecteze decât de la ăștia mici ca mine, nu de la barosani. Apropos de amnistia fiscală, nu avem informații legate de impactul acestei măsuri. Dacă am avea presă am avea și pe cineva care să ceară informația asta - nu de la Ciolacu, că omul e într-o poziție în care e de datoria lui să mintă de să-nghețe apele, mai ales în miez de iarnă. Nu, informația aia trebuie luată de la ANAF. Bun. Și acum să vedem pe ce sunt supărat: ANAF, că nu face colectarea corect, și ar trebui s-o facă - asta chiar ar aduce un spor de popularitate guvernului, pentru că cei care nu au plătit sunt fix oamenii pe care îi urâm cel mai tare - și pe presă că nu face munca pe care trebuia s-o facă. Am înțeles, nu avem presă economică, avem doar presă de buci, țâțe și fotbal. Mno, două lucruri pe care să fim supărați.
  2. Nu există niște măsuri foarte clare pentru a opri abuzurile firmelor de energie, dar și speculanților care au mărit în prostie prețurile produselor alimentare de bază. Nu există un plan clar legat de stingerea datoriilor pe care tot Ciolacii le-au făcut. Nu văd niciun plan care să nu pună povara în spinarea contribuitorilor mici. Nu vreau scutiri de taxe pentru ăștia mai mici ca mine; vreau măriri de taxe și colectare mai serioasă pentru ăia care fură cu firma de apartament miliarde.
  3. Vreau să văd niște pași clari pentru a face serviciile statului român mai bune. Vreau să văd poliția ocupându-se mai puțin cu trafic de droguri și mai mult cu băgatul la zdup al infractorilor. Vreau să văd condiții mai bune pentru medici și pacienți în spitale, și mai puține mașini de lux la managerii de spitale. Vreau să se respecte legile pe care le avem. În mod egal pentru toată lumea.

Și să vă zic o chestie legată de dispariția unor privilegii pe care eu, ca programator, le-am avut. Impozitul pe care programatorii nu îl plăteau este o sumă irelevantă. Sigur, e o sumă pe care programatorii sau angajatorii programatorilor o s-o simtă. Probabil Ciolacu intenționează să-l roage pe Isărescu să dea drumul la cursul EURO, și să lase leul la nivelul normal, care bănuiesc că acum e undeva la vreo 5.5 lei, sau poate chiar 6. Asta o să însemne că firmele din IT o să poată să mențină remunerația angajaților la nivelul din 2024; nu în euro, desigur, ci în lei. Oricum cursul euro e ținut artificial în jurul cifrei de cinci lei. Ar fi fost o chestie mișto să rămână la 5 lei, în perspectiva aderării la zona euro, dar mă gândesc că treaba asta nu mai e posibilă, nu fără niște măsuri foarte drastice pentru care România nu cred că e pregătită.

Săptămâna asta abundă de „vaaai, cât mă jefuiește statul român”. Nivelul de taxare din România e încă decent, totuși. E ok. Suntem ok. De-asta sunt un pic supărat peste ăștia din presă care răspândesc cu ignoranță genul ăsta de idei. Că nu poți să te plângi de groaznicul nivel de taxare dacă nu te uiți și la taxarea din restul țărilor cu care ne comparăm. Că nu poți să tot urli că avem cel mai mare deficit când Ungaria sau Italia îl au mai mare ca noi. Poate că sunt în egală măsură supărat și pe presă, și pe guvern. Că hoții din ambele categorii merg mână în mână.

Să avem un 2025 bun, mai bun ca 2024.