Dar inovația...?

O să mă folosesc de un articol de-al lui Vali să discut două probleme importante pe care propaganda de stat SUA le-a împins suficient de puternic în ultimii 20 de ani (cel puțin) încât să intre în subconștientul europenilor.

JD Vance a făcut recent niște afirmații despre Europa, dar mai ales despre România. Afirmațiile alea ne-au durut. O să le analizez altă dată pentru că JD Vance (nume de cod: sluga) este un individ care conține multitudini, este un om care a remarcat calitățile lui Trump (inclusiv numindu-l Hitler) dar a decis că nu există loc mai bun unde să stea decât la poala lui Hitler. Omul lui Thiel, este probabil cel care va avea un moment Mike Pence în fața asaltului capitoliului - va remarca că nu e ok ce se întâmplă dar intervenția lui va fi inutilă și îl va termina politic oricum. În fine, afirmațiile lui pot fi ușor demontate, încă nu sunt de acord cu faptul că actorul principal e Rusia în cazul lui Georgescu, dar aia e altă treabă pe care probabil o s-o tot discutăm în lunile ce urmează.

Doar că Vali ridică niște probleme interesante la care toți cei care îl citesc probabil că nu au un răspuns foarte bun. Asta pentru că în cam toată viața lor adultă au auzit două chestii: cum America a salvat Europa și cum Europa bătrână nu inovează, și suntem hrăniți inovație de America cea tânără și dinamică.

America salvează Europa

Nu o să intru prea mult în detalii dar pentru că suntem într-o perioadă cinică, America doar și-a protejat investiția în al doilea război mondial. În primul lucrurile intervenția SUA a fost mai modestă, amplificată desigur în cultura populară dar modestă în realitate. În al doilea război mondial, în schimb, America (botezată așa după Golful care îi poartă numele) SUA a avut de ales pe care parte o sprijină. Intervenția SUA este mai puțin de natură morală (vezi abandonul României) și mai mult de natură economică; SUA își protejează investiția. De ce? Pentru că prosperitatea SUA vine din două părți: forță de muncă ieftină și piață de vânzare pentru produse. Degeaba produci dacă nu ai cui să vinzi. Planul Marshall este un plan de reconstrucție ale cărui efecte sunt puse foarte des sub semnul întrebării - probabil singurul lucru pe care l-a făcut real planul Marshall este să nu lase vestul Europei pradă armatei rusești. Cel mai probabil economia post-război europeană și-ar fi revenit la fel de bine și fără planul respectiv, a cărui contribuție a fost sub 1% din produsul intern brut al țărilor vizate.

Deci povestea cu America ce salvează Europa e un pic complicată, dar e și cu mult interes personal acolo. SUA ar fi rămas izolată politic și economic, și lucrurile ar fi arătat probabil un pic diferit și pentru ei. Deci „salvatul Europei” a fost un pic (mai mult) subordonat intereselor economice proprii.

But mAh InNoVatIoN!

Dar chestia care mă deranjează cel mai tare e partea asta cu inovația. Din când în când mai apare câte-un nefericit de-ăsta care nu a produs nimic util în viața lui să pună o poză cu sticla cu dop legat și să urle că ăsta e genul de inovație pe care-l face UE. Și mizeria asta mă enervează la culme, pentru că pur și simplu nu e adevărată. Sigur, coate-goale cu opinii nu inovează, cum ar putea să inoveze? Până și critica la adresa uniunii și-o ia din propaganda SUA, deci normal că nu inovează. Europa, în schimb, nu stă în coate-goale cu opinii, ci oamenii care chiar pun mâna și fac treabă. Și de-ăștia sunt mulți.

Da, clipul este foarte plicticos, dar informațiile din el nu. Și da, europenii au o problemă în a transforma inovația în comercializare, care e principala problemă a Uniunii Europene (în afară de faptul că acum e strânsă între doi inamici, SUA și Rusia). Și spre deosebire de oamenii care urlă că vezi doamne dopul la bidonul de Cola e problema cea mai mare pe care o atacă UE, oamenii care contează chiar fac lucruri reale în sensul ăsta.

Uniunea, desigur, stă prost și la capitolul propagandă. E parte din treaba aia cu transformarea inovației în succes comercial. Succesul comercial însă nu trebuie să fie coordonata numărul unu a inovației, ci mai degrabă bunăstarea societății - ăsta e motivul pentru care nu vezi medicamentele pentru diverse boli la prețuri de o mie de ori mai mari. Sigur, succesul comercial ar însemna că faci o tonă de bani pe medicamente de la proștii bolnavi, dar, repet, succesul comercial nu e neapărat obiectivul numărul unu, și asta face lucrurile să fie mai bune pentru noi.

Dar regulamentele UE sufocă inovația!

Am avut o discuție recentă cu niște amici care trăiesc în state care îmi explicau că nu poți să iei orice ou de pe raft, pentru că cele mai ieftine au gust de căcat de pasăre. Desigur, o exagerare, am zis eu. Nu, nu, nu e o exagerare - motivul pentru care se întâmplă asta este pentru că nutrețul este amestecat cu fecalele păsărilor și animalele sunt hrănite cu amestecul ăsta. De-asta există o criză de gripă aviară la vacile americane, pentru că le hrănesc cu poultry litter.

Dacă vreți să știți, Uniunea Europeană aia care ne otrăvește copiii este singurul motiv pentru care treaba asta nu se întâmplă și în Europa. Chiar îmi doresc ca genul acesta de regulamente să continue să sufoce inovația și succesul comercial. Și tuturor suveraniștilor care protestează că Uniunea Europeană le face rău: probabil pentru că și-ar dori să facă succes americănesc, cu căcat de pasăre în ouăle de pe piață.

Simplific, desigur. Dar uneori lucrurile trebuie simplificate pentru a fi mai clare.

Concluzii

Europa inovează, dar nu face propagandă foarte bună. Poate asta ar trebui să o schimbăm, sau poate nu. Prefer ca oamenii să urle prostii dar să continuăm să facem lucrurile corect și echilibrat în loc ca bunăstarea unei părți a populației să se sprijine exclusiv pe exploatarea defavorizaților.

Deocamdată balanța comercială confirmă că două din punctele cele mai importante pe care le importăm din SUA sunt petrol și gaz lichefiat, pe când exportul european în SUA este de produse finite, lucrate în Europa, în care intră inovația europeană. Importăm resurse prime din SUA, exportăm produse finite. Lăsați această chiuvetă înăuntru.