3 zile pe săptămînă

Cînd a venit Carlos Slim cu ideea că în viitor oamenii ar trebui să muncească doar trei zile pe săptămînă, 11 ore pe zi, întreg internetul a sărit să o comenteze. Foarte puțini văd ironia situației: cel care vorbește este considerat cel mai bogat om din lume, om care și-a făcut bogăția într-o țară de nivelul României ca si libertate economică. O țară care cunoaște o hemoragie de sărăcie către mai bogata SUA, o țară coruptă.

Și totuși, lumea îl ia în serios pe acest stăpîn de sclavi cu valențe socialiste și nu se întreabă nimeni ‘ce este suspect în această imagine’. Ideea lui, gîndindu-se la angajații lui mult iubiți care i-au făcut miliardele de dolari muncind doar trei zile pe săptămînă, este genul de idee înaltă socialistă care poate proveni din marii gînditori umaniști.

Dar pentru că Internetul e plin de oameni deștepți care nu citesc mai departe de un headline, hai să explicăm un pic și să dăm un pic de context la ce înseamnă săptămîna de lucru de trei zile.

Propunerea lui Carlos Slim este să ai parte de trei zile de lucru intens urmate de patru zile libere. Și da, teoretic e o idee bună; 33 de ore pe săptămînă, nici măcar nu s-ar pierde foarte mult, cam 15-20% din cît muncește în mod normal omul. După care ai patru zile libere, pe care le folosești pentru tine cum dorești. Patru zile în care poți să consumi chestii, să te bucuri de viață, să ieși în oraș, să bei, să faci ce vrei. Așa-i că sună genial?

Nu.

Consideră că ai venituri cu 20% mai mici, care vin atașate cu o vacanță perpetuă de patru zile săptămînal. Și răspunde-mi la următoarea întrebare: cît timp va dura pînă cînd întreaga populație din clasa medie și cea de jos va munci două joburi, 6 zile pe săptămînă, 66 de ore? Pentru că aici toată lumea a pus botul, și nu a înțeles ‘de ce e vorba totuși de 3 zile pe săptămînă’ și nu de 4? E simplu: pentru că încap două norme într-o săptămînă.

Carlos Slim vine cu această propunere aparent plăcută, și e un cadou oțetit, pentru că realitatea din teren zice altceva. Realitatea zice că de fapt mai nimeni nu plătește orele de muncă ci plătește zilele de muncă. Oameni ca Slim nu au făcut averi plătind ore suplimentare, nu în țări în care corupția are un nivel mai ridicat decît în România.

V-ați întrebat vreodată de ce ideile astea șmechere, socialiste, le vin numai celor extrem de bogați? Nu vi se pare un pic suspect să vedeți niște fețe care ascund în spate miliarde de dolari vorbind despre cum pot face lucrurile mai bine, în timp ce manevrează guvernele să le dea reduceri, eșalonări, amînări?

Răspunsul e simplu: adevăratul dușman al socialismului este sistemul cu trei clase. Clasa săracă, clasa medie, clasa bogată. Idealul socialismului este sistemul cu două clase: clasa bogată și clasa săracă. Dușmanul socialismului, clasa medie, e cea care trebuie sedusă pentru a accepta sărăcirea voluntară și accederea în clasa săracă. Problema fiind că prea mulți din clasa medie își doresc fie stagnarea, fie accederea în clasa bogată, ceea ce e neplăcut pentru ei. În plus, cei din clasa mijlocie ar putea să aibă idei, pentru că au un pic de timp să gîndească. Iar oamenii cu idei sunt periculoși.

Sistemul ideal socialist este cel în care ai parte de 0.1% oameni putred de bogați și 99.9% oameni care muncesc 6 zile pe săptămînă, 11 ore pe zi, sau subzistă din mila celorlalți. În accepțiunea socialiștilor, un sistem mult mai echitabil.

Veți spune că poate am înțeles greșit, că ziua de muncă de 8 ore e o chestie care acum 150 de ani nu exista, de exemplu. Că pînă în 1989 am lucrat 6 zile pe săptămînă. Da, e adevărat. Lucrurile evoluează. Propunerea cu trei zile pe săptămînă poate fi genială, dar mă miră că prea puțină lume vede de fapt că se deschide calea către un abuz extraordinar. Sau poate că suntem noi de un optimism tîmpit, irațional.

ChildLabor
Lucrători la minele de diamant, foto Marcus Bleasdale

4 Replies to “3 zile pe săptămînă”

 1. Bogdan Popa

  Cred că depinde un pic de cum vrei să privești lucrurile. În orice idee expusă poți găsi părți negative și părți pozitive. Până una-alta, băieții de la Google au avut o idee asemănătoare. Și, în 1926, Ford a redus și el săptămâna de lucru la 5 ore. Fără să scadă salariile.

  Poate nea Carlos Slim vrea să facă niște mișcari murdare, poate nu. Idee de bază rămâne aceeași. Less work, same pay is beneficial for both companies and employees.

 2. Mircea

  depinde de felul in care legislatia reglementeaza ceea ce iti propui.
  doar stii ca in cazul unui loc de munca, cel putin in cazul nostru mioritic, norma intreaga este de 40 ore/saptamana, cu un maxim de 48 ore/saptamana.
  dar stiai ca legea nu te impiedica sa detii doua job-uri cu norma intreaga, inclusiv cu regimul de ore suplimentare?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.