6 pași care ne vor ajuta să salvăm civilizația actuală

Tocmai am dat peste o prezentare despre de ce avem șanse mai mari să salvăm civilizația actuală (link via Ștefan Petre). Prezentarea lui David Eagleman e foarte interesantă și idealizează și glorifică un pic internetul. Dar să-i enumerăm:

  1. Izolarea voluntară pe care ne-o permite internetul. Foarte multe lucruri se pot rezolva acum de-acasă.
  2. Salvarea întregii baze de cunoștințe a umanității în baze de date gen pub-med/google books.
  3. Comunicăm mai repede lucrurile rele și putem să luăm măsuri de contracarare mai rapide.
  4. Luptăm cu tirania mult mai ușor – cenzura nu va mai funcționa niciodată la fel.
  5. Colaborăm mai bine – putem colabora și crea lucruri mai complexe împreună. Vorbește aici despre crowdsourcing și mobilizarea capitalului uman.
  6. Salvarea resurselor/energiei prin folosirea internetului în locul modalităților clasice de a face lucrurile (trimitere de poștă, cumpărături, și dă un exemplu simpatic despre UPS care și-a optimizat pînă și camioanele de transport să nu facă curbe la stînga, salvînd timp și benzină la semafoare).

Este entuziasmantă prezentarea; David Eagleman prezintă și cîteva probleme care pot apărea, cîteva scenarii nefericite. De exemplu vorbește despre necesitatea de a recrea rețeaua în cazul unei catastrofe generalizate. Prezentarea e plăcută și o urmărești de la un cap la celălalt pe nerăsuflate, și 50 de minute trec ca prin vis. Filmul e ceva mai lung, și are și o secțiune de întrebări/răspunsuri și o lectură pe care nu am agreat-o în mod deosebit.

Desigur, sunt cîteva lucrurile spuse cu multă încredere pe care nu le cred. De exemplu, una din probleme este să ai prea multă încredere în disponibilitatea lui Google Books. Wikipedia, de exemplu, poate fi descărcată de pe internet și poate fi păstrată la mine pe calculator. Google Books? Nu prea.

Dar, în mare, sunt de acord cu prezentarea făcută. Mi-a plăcut, și v-o recomand. 🙂

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.