90% din români au făcut ceva

Lupta contra orelor de religie și contra reclamelor plătite de BOR pentru a convinge oamenii să ceară religie în școală s-a încheiat. 10% din școlari nu vor face religie. O victorie răsunătoare mai ales în birourile directorilor de școală și cele ale prelaților bisericii care vor răsuna de râsul sănătos al titularilor.

Concluzia logică e că din tot activismul ăsta o să mai rămână Mindruta1)așa își scrie numele, fără diacritice, așa i-l scriem și noi cu câțiva fani și internetul cu câțiva octeți plini numai buni pentru scriitorii de motoare de căutare pentru teste de articole irelevante. Problema simplă e cea pe care a prezentat-o Ovidiu: e vorba de protecție socială pentru 10000 de dascăli de religie. Atâta tot.

Ce mă amuză pe mine și mai tare este faptul că știrea reală s-a petrecut sub ochii tuturor și nimeni nu vorbește. E foarte greu să convingi 90% din români să facă ceva. FOARTE greu. Așa că undeva părinții au fost convinși, și trebuie să ne fie foarte clar că Connect-R nu reușește să o convingă nici măcar pe nevastă-sa că nu s-a culcat cu alea două cu care se pupa cu o zi înainte de botezul copilului lui. Așa că ceva s-a întâmplat. Au fost ședințe cu părinții și părinți cărora li s-a zis: “Semnați că altfel…”? Au fost amenințați în diverse feluri? Au fost convinși în diverse feluri, la fel cum sunt convinși și să dea fondul școlii deși nu există absolut nimic ce i-ar putea obliga pe părinți să îl plătească? Habar nu am. Nu am resursele pentru a face o investigație jurnalistică.

Nu sugerez că există un abuz generalizat. Mă îndoiesc că Patriarhul s-a apucat să amenințe, să șantajeze. Nu, comportamentul BOR a fost cât de cât decent dată fiind situația, iar abuzurile sunt totdeauna indicativ al unui funcționar mai mult sau mai puțin zelos. Pentru cei care critică BOR, serios, puneți-vă întrebarea: dacă voi ați fi parte din BOR ce ați fi făcut? Și vă rog, fiți la fel de vehemenți ca atunci când criticați BOR.

Revenind. 90% din români au făcut ceva. Nu vă uitați că e vorba doar de părinții care au copii de vârsta școlară pentru că sunt o felie relevantă statistic pe orice alt nivel decât vârsta (venituri, mediu, educație, etc.). Deci, revin, 90% din români au făcut ceva. BOR a inițiat treaba asta. În momentul ăsta BOR are tot respectul meu la nivelul de organizare. Acum dacă s-ar concentra și să facă ceva bun în România ar fi absolut genial. Autostrăzi2)Autostrăzi construite cu BOR ar fi mișto, gata sfințite, nu ar mai fi nevoie ca toți românii să poarte mii de cruci în bordul mașinilor, de exemplu, sau turism. Și-așa ne lăudăm cu cimitirul vesel și cu mănăstirile din Moldova.

Bun, acum raportează cineva știrea asta?

90_Percent.svg

NOTES   [ + ]

1. așa își scrie numele, fără diacritice, așa i-l scriem și noi
2. Autostrăzi construite cu BOR ar fi mișto, gata sfințite, nu ar mai fi nevoie ca toți românii să poarte mii de cruci în bordul mașinilor

17 Replies to “90% din români au făcut ceva”

 1. Sergiu Motreanu

  Dorine, spui că ”90% din români au făcut ceva.” Ai perfectă dreptate.
  Da, au făcut ceva, au completat o cerere tip pe care au depus-o la secretariatele instituțiilor de învățământ în care specificau confesiunea odraslei lor și dacă vor sau nu ca odrasla să participe la ora de religie.

  Spui că ”BOR a inițiat treaba asta. În momentul ăsta BOR are tot respectul meu la nivelul de organizare.” Nu ai dreptate.
  Nu, BOR nu a inițiat nimic, deci nu văd la ce mare organizare te referi … așadar și respectul ar trebui să fie mai moderat. 😉 Toată acțiunea a aparținut Ministerului Educației (și Cercetării Științifice), în urma deciziei C.C.R. As simple as this can be.
  Chiar ieri am scris și eu pe tema asta, dar dintr-o perspectivă ceva mai juridică, nu doar mistică.
  http://sergiumotreanu.ro/2015/03/06/je-suis-jesus/.

  P.S. Te pot ajuta și cu resursele pentru investigația jurnalistică. 🙂

 2. Dragos

  Normal ca au reusit! Au inceput profii sa turuie la ore ca “ar fi urat din partea voastra sa luati painea de la gura profesorilor de religie” si “faceti rost usor de inca o medie de 10”. Nu am fost de acord cu argumentele lor: in primul rand ar fi bine sa le luam painea de la gura pentru ca stau pe banii contribuabililor si in al doilea rand am colegi care nu au media 10 la religie. Totusi au reusit cumva sa ii faca pe parinti sa semneze hartiile alea.

 3. Escu

  BOR a inteles ca vin generatiile tinere din urma, corporatisti cu plozi in clasa intai, ca trebuie sa se adapteze la vremurile actuale. It was a marketing stunt.

 4. Mircea

  nu stiu ce e asa mare minunatie cu aceasta statistica? daca m-ati fi intrebat, va zicea cu mult inainte care va fi rezultatul.

 5. Radu

  copiii au ales pt ca luau nota 10, ar trebui scoase din catalog nota la purtare, religia si educatia fizica, acolo puse doar niste calificative care sa nu influenteze media, atat la bac cat si la inscrierea la facultati. Sa va spun o faza: aveam un profesor de educatie fizica in liceu care dadea nota 1, nu aveai echipament nu statea la discutii, la probele fizice la fel cam majoritatea baietilor luau 9 si 10 dar multe fete doar intre 4-6. Directorul enervat pentru ca toata scoala nu avea medii de 10 fix la educatie fizica si-a bagat coada, omul ala dadea note pe merit, la cate scoli se practica chestia asta?

 6. Dorin Lazăr

  @Sergiu: Hai să-ți explic o chestie. Nu era nimic ce trebuia să organizeze ministerul învățământului. Nu de alta, dar școlile noastre pot primi oricând cereri, nu e absolut nicio problemă și nu a fost niciodată. Cu atât mai meseriași sunt BOR că au organizat fără să organizeze nimic. 🙂

 7. Vali

  In mijlocul anului scolar nu cred ca existau prea multe alternative.Cred ca la inceputul anului vor fi alte cifre, atunci cand vor fi si alte alternative pentru copii.

 8. Sergiu Motreanu

  Apreciez gluma, dar răspunsul tău îmi confirmă că nu ai fost atent sau nu ai citit ce am scris … nici în articol, nici în comentariu. 😉 Școlile primeau cereri până acum doar de la elevii care nu doreau să facă religie, iar dacă nu, se prezuma că doresc să facă. Acum școala primește cererile indiferent dacă elevul dorește sau nu să facă religie. Eu zic că e o diferență imensă. Cam ca diferența dintre 10% și 100%.
  Cei de la BOR nu au avut nici o implicare în organizare și nu pot face nimic legal … decât cel mult să se roage. 🙂

 9. Serafim

  @Sergiu Greșești, cererea, notificarea cum i-ar zice Remus Cernea, trebuie depusă doar de către cel care dorește să facă religie. Cei care nu depun cerere se presupune că nu vor să facă religie.

 10. Vlad

  România e o țară semi-teocratică cu religie de stat. În curând va avea mai mult de-a face cu orientul apropiat decât cu Europa.

 11. Sergiu Motreanu

  Da, Dorin a înțeles bine … și așa a și fost. Părinților/elevilor li s-a cerut să completeze cererea indiferent de opțiune. Și ca să confirm spusele mele, eu pot să îți prezint 100 de cereri, 50 cu ”solicit religie”, 50 cu ”nu solicit religie”.
  Nu spun asta din auzite, am fost unul dintre oamenii care a înregistrat cererile elevilor, indiferent de opțiune. Ba mai mult decât atât, le-am și introdus în baza de date națională e educației și cunosc procente și alte detalii din culise, ca să zic așa.
  Dacă ai altă sursă credibilă mai apropiată de acțiune, sunt dispus să discut. Dacă nu, nu. 😉 Pentru că aici nu e vorba de opinii, e vorba de fapte.
  Și te rog nu confunda ce am spus eu cu faptul că unii nu au catadicsit să completeze o cerere … aceia au fost sunați și rugați să o facă, indiferent de ne/manifestarea prin viu grai a opțiunii.
  Verba volant, scripta manent.

 12. Serafim

  @Sergiu: Cu alte cuvinte vrei să spui că în procentul ăla de 90% sunt incluși și mulți dintre cei care au exprimat opțiunea că nu doresc religia?

  Zicea Toma Pătrașcu parcă de unele școli unde li s-a cerut elevilor să completeze cerere cu „ateu” la confesiune. Dar mă tem că nu putem generaliza. Nu cred că s-a întâmplat asta peste tot.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.