Film: A fost sau n-a fost?

Cîteva cuvinte despre un film pe care tocmai l-am văzut, înainte să mă apuc de alte treburi. În ultima vreme am fost la ceva filme ce au mai apărut dar nu m-au impresionat excesiv. De data asta mergeam la un film despre care ştiam că a fost făcut cu buget redus, şi mă aşteptam la aceeaşi retorică anti-comunistă cu care ne-au bombardat zilele astea cineaştii români. Nu că ar fi ceva rău în asta, doar că retorica anti-comunistă nu are pic de vînă, şi e, de obicei, folosită doar ca fundal. Se vede că cei care fac filmele despre revoluţie nu-şi mai amintesc clar.

Prima surpriză a fost că am recunoscut unul din actori. Nu mai ştiam cine e (aici a fost de vină şi calitatea proiecţiei sau a peliculei) dar l-am recunoscut în momentul în care acţiunea s-a mai dezvoltat.

Începutul nu e facil. De fapt, e destul de trist – un profesor alcoolic, înglodat constant în datorii, care primeşte, în fond, o leafă mizeră, şi care are cîteva zeci de corigenţi în iarnă (?!) care îşi aleg ei înşişi subiectul lucrării (da, e credibilă povestea), un patron de televiziune de apartament (modelat ironic după Dan Diaconescu şi al lui OTv) care are o nevastă plictisită şi ascultătoare şi o amantă care vrea să plece la Bucureşi, şi un pensionar care face pe Moş Crăciun/Gerilă încă din anii ’60. Vi se pare un subiect deprimant? Da, şi mie, şi eram aproape decis că e un film slab, patetic, moralist. Pînă cînd Mircea Andreescu (despre el era vorba; pentru cei care nu îl cunosc: este actor de teatru, activează la teatrul Sică Alexandrescu din Braşov) îşi începe spectacolul.

Nu am de gînd să introduc spoilere – din contră, sper că tocmai lipsa de detalii vă va face să îl urmăriţi în acest film. Prestaţia lui Mircea Andreescu e unică, şi nu merită ratată.

De asemenea este superb şi fragmentul de la închidere, cu felinarele ce se aprind. Dacă vreţi, o metaforă vizuală făcută de dl. Porumboiu, regizorul acestui film.

Nu este cel mai puternic film pe care l-am văzut. Dialogurile scîrţîie pe alocuri, şi sunt destul de desprinse de realitate. Dar anumite pasaje sunt spumoase, şi merită, merită văzut.


2 Replies to “Film: A fost sau n-a fost?”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.