Aceasta este o greșală

Cotrobăind prin cotloanele internetului am dat de un afiș simpatic de la Nemira, unde anunțau că vara asta au un program prin care pentru două cărți cumpărate una e cadou. Dedesubt, o tânără jună comenta:

Vara ASTA? Cred ca aceasta este atat corect cat si mult mai placut

Putem să răspundem foarte ieftin cu ceva legat de diacritice, sau să ne uităm un pic mai serios la aserțiunea tinerei. Aceasta. Cine vorbește cu „aceasta”?

Toată lumea, mai ales tinerii. De fapt, fără să mă uit la profilul junei, am putut ghici că are sub 25 de ani, pentru că niciun om trecut de 25 de ani nu mai folosește „aceasta” decât dacă scrie un manual școlar. Aceasta e foarte impersonal, iar „asta” e cât se poate de natural. Dar dacă te uiți la vloggerii români, ăștia tineri o să afli niște lucruri șocante:

 • Vorbesc mult mai pretențios și mai închistat, parcă sunt niște automatoane gramaticale.
 • Vorbesc foarte curat. În ciuda unei educații atente, cartierul m-a învățat să vorbesc într-un fel în care probabil nu o să vorbesc prea mult în fața rudelor mele „dacă-nțelegi ce vreau să spun”, vorba poetului. Am înțeles lucrul ăsta1)haha, nu acesta, hehe, hihi până când am auzit copii vorbind între ei cu „acesta/aceasta”.
 • Sunt șocați de cele mai banale lucruri (dar la lucrul ăsta mulți se așteptau).

Problema reală e că pentru prima oară avem realmente o generație care nu se mai educă și singură, ci își ia toată informația de la școală. Și să nu mă înțelegeți greșit, școala e bună (nu vă luați de droguri copii!), dar prea multă școală strică. În cazul ăsta, îi formează pe copii într-o manieră uniformă, creează automatonii Institutului Iorgu Iordan, III, acest veritabil KKK românesc care produce mai mulți naziști ai gramaticii.

Ce dispare? Naturalețea în exprimare e un lucru, dar mai ales capacitatea copiilor de a-și crea propriile reguli și scurtături. Ne așteptam cu toții să vină după noi generația lui „k my faki?”, dar mi se pare mai degrabă că vine după noi o generație de oameni care-și iau un compendiu de prescurtări și înjurături nepermise în spațiul public publicat de direcția Nazism Gramatical al I.I.I.-ului.

Până la următoarea memă cu „aceasta” vă salutăm, ascultați cât mai mult hip-hop din anii ’90 și 2000, că în 2010 până și Tataee și-a schimbat versul să spună „nimic nu e în viața asta la fel ca viața «ce» o am în cartier”, dovadă că și el a îmbătrânit și nu mai aleargă de gabori ca-n tinerețe, ci cel mult devansează respectabilii oameni ai legii și le obstrucționează eforturile de a ne servi și proteja, pentru că el e hip-hop.

NOTES   [ + ]

1. haha, nu acesta, hehe, hihi

8 Replies to “Aceasta este o greșală”

 1. Emil C

  N-ai să crezi, scriam azi un mesaj pe whatsapp, m-am gîndit 30 de secunde cum e corect: “greșeală” sau “greșală”…

 2. alunelu

  Ce oripilați erau unii la Zoso pe blog că a zis “grădi”. Cum să folosești așa o prescurtare? Ce oroare! Zoso s-o conformat, a schimbat.
  Acum să ridice mâna ăia 🙂 care zic “matematică” în loc de “mate”. Că nu văd diferența.

 3. Dorin Lazăr

  @Emil: tu știi că am scris „greșală” intenționat aiurea, nu? 😀 Evident e greșeală, da’ no, în vorbirea curentă ne mai scapă cum ne-apucă.

 4. Dorin Lazăr

  @Alunelu: La Vali mi-e destul de greu să citesc comentariile, într-un fel de-aia îmi plac blogurile, că poți înceta să citești când e gata conținutul pe care l-a scris omul.

 5. Anonymous

  @Dorin: evident că știam :). Ziceam doar ce mi s-a întîmplat mie, sînt deja bulversat de cît de prost știu unii să vorbească și să scrie.

 6. Alin

  Fiind programator nu ai tendința să alegi cele mai scurte cuvinte ca să exprimi un mesaj?

 7. Dorin Lazăr

  Nu. Încerc să mă exprim coerent cu cuvintele adecvate momentului. Lungimea nu are a face. De fapt, redundanța e un element necesar în transmiterea unui mesaj – doar transmiterea unui mesaj e insuficientă – trimiterea unui CRC (cel puțin) e necesară pentru verificare, dar dacă vrei un cod corector vei vedea că ai nevoie de mai multă informație. Redundanța în exprimare pe care o vezi în lungimea cuvintelor are rostul ei.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.