Adelin Petrișor: “Comunismul e reversibil”

Dacă e să rețin ceva în mod deosebit din interviul dat de Adelin Petrișor la “Garantat 100%” despre cartea și documentarul despre Coreea de Nord, este această sintagmă. E o treabă foarte importantă, pe care și acest blog încearcă să o reamintească de fiecare dată cînd apare ocazia. Interviul e absolut genial. E de urmărit cap-coadă, de înțeles, de dat la copii, părinți, vecini și tot poporul, iar esența e acolo, în momentul în care Adelin spune “Comunismul e reversibil”.

Nu spune prostii. Comunismul e reversibil, și luptă oameni care se pretind de dreapta ca el să se întoarcă. Oameni care plîng după extraordinarele rezultate ale lui Ceaușescu. Oameni care insistă că ‘comunismul e o idee bună, că de fapt nu s-a implementat bine’.

Mă rog, simt că mă repet și scriu degeaba. La fel de interesant ca interviul e și urmarea – un reprezentant al asociației “Prietenii Coreei” a emis un manifest în cel mai pur stil comunist: “Nul lăsați pe Petrișor la Gaudeanus“. Și dacă ei vor să oprească cartea lui Adelin Petrișor, eu zic să mergem la librărie și să o cumpărăm. Sau să luăm e-book, că-i ușor.


4 Replies to “Adelin Petrișor: “Comunismul e reversibil””

 1. Dorin Lazăr

  Dacă le e dor să-și ia o bătaie doar pentru că se gîndesc la iubit altceva decît Partidul, îi pot ajuta eu.

  Sau poate le e dor să facă în mijlocul iernii duș cu apă rece. Și acolo îi pot ajuta.

 2. Nautilus

  Comunismul e reversibil.

  Dar pentru ca el să se întoarcă, e necesar să se întâlnească mai mulţi factori pentru a forma “o furtună perfectă”. Adică:

  • în primul rând să fie distrusă o mare parte din infrastructura ţării prin război, cataclism natural sau alte fenomene (spre exemplu război + Seceta din 1946);
  • în al doilea rând să aibă loc o sărăcire masivă a majorităţii cetăţenilor prin scăderea PIB/locuitor (spre exemplu din 1990 până în 2008 averea fiecărui român a crescut, dacă punem la socoteală numai cât valorează azi fiecare casă, oricât de cocioabă e);

  • în al treilea rând să existe un control strict al mijloacelor de comunicare exercitat de cei de la Putere (ca o curiozitate, acesta a existat şi în Occident până prin 1975-1980. De fapt structura socială a majorităţii statelor mari occidentale, în primul rând SUA şi Franţa, semăna ciudat de mult cu un comunism mai liberal);

  • în al patrulea rând să existe o ideologie dominantă în care marea majoritate a populaţiei să creadă şi la care să se poată raporta. (La noi, era opoziţia dintre “comunişti” şi “burgheji-chiaburi”. În Occident, până aproape de 1990, a fost obsesia apocalipsei nucleare.)

  Deci comunismul nu apare peste noapte, e nevoie de mari eforturi din partea tuturor, de la stânga la dreapta şi de sus în jos, pentru a-l construi.

  Răposatu’ Ceaşcă de ce vorbea de “construcţia comunismului”? Poate că el ştia asta mai bine.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.