Adevăratul sexism

Săptămâna trecută s-a apucat lumea să se plângă de sexismul lui Naumovici, care a spus că directoarea lui de creație își ia concediu maternal și că abia așteaptă să se-ntoarcă. Uh, sexism, a urlat lumea disperată. Cum își permite să spună așa ceva despre femei?

Nimeni nu a observat însă adevăratul sexism al lui Naumovici – cel despre care nu a vorbit. Adevărata discriminare care are loc la adăpostul „privilegiului”, sclavia modernă adevărată. Sclavia bărbatului de 40 de ani, căsătorit, cu copil și împrumut la bancă.

Acesta e angajatul ideal pentru mulți. Este coloana vertebrală a sistemului corporatist, este motivul pentru care există oameni care se omoară la muncă. Bărbatul căsătorit, cu copil și împrumut la bancă este sclavul ideal. E omul care poate să meargă dincolo de limitele lui – și acolo unde o femeie are arma cedării, bărbatul nu poate să cedeze. Așa că va fi cel care va munci 14 ore pe zi și va lua salariul pentru 7. Este omul pe care îl păcălești să facă lucruri imorale pentru o mărire de 5%, e omul care riscă pentru mai nimic. E omul perfect pentru middle-management – persoana ideală pentru a transmite mai departe ordinele incomode, de a impune chestii imorale. De ce?

Răspunsul evident: e șantajabil. Știe cât de greu îi va fi să găsească un alt job și repede – salariul pe care i-l dai abia îi ajunge să trăiască de la o lună la alta – și în momentul în care îl ții pe linia de plutire la limită, fiecare 500 de lei bonus la salariu îl vor face să se gudure fericit pe lângă tine, și să îți ofere loialitatea necondiționată. Genul acesta de om, șantajabil, vulnerabil, el e adevărata victimă a sistemului corporatist. Și chiar și când va termina cu împrumuturile, se va elibera de datorii, e al tău, al corporației: cu viața de familie distrusă, cu familia în derivă, omului acela nu îi va mai rămâne decât să se dedice muncii.

Și, desigur, o să urle femeile că de fapt ăla e „privilegiul”. Că alde Naumovici în loc să le bage și pe ele în aceeași sclavie, le lasă în concedii de un an sau doi și le reprimește. Dragele mele1)condescendența e intenționată, dacă ăsta e privilegiu, atunci puteți să-l luați cu totul.

Și, ah, poate vă gândiți că la fel de șantajabilă e femeia singură cu copil. Dar de obicei prostul îi plătește pensie alimentară, apartamentul îi rămâne ei pentru că #copil și bărbatul rămâne cu privilegiul.

got-privilege

NOTES   [ + ]

1. condescendența e intenționată

10 Replies to “Adevăratul sexism”

 1. Meekuu

  Ca să-i citez pe unii de la mine, las și eu un comentariu ca să primesc notificările cu alea interesante care vor veni după ;).

 2. ralucacoldea

  Esti haios omule. Sa vezi tu ce se aplica treaba asta cu femeie-sclava cu copil acasa, de nu-i de loc distractiv. Crezi ca doar barbatii lucreaza 11-12 ore? Tanti de la magazinul din colt de la voi cate zile libere are? Cand ai un copil acasa, nu indraznesti nici macar sa te gandesti sa comentezi. Uite aici ce inseamna sclavie la feminin: http://casajurnalistului.ro/fabricat-in-europa/ Da noh, explica-ne tu ce inseamna adevaratul sexism, ca noi femeile nu-l cunoastem, nu ne-am lovit de el.

 3. Dorin Lazăr

  Repet, mă refer la categoria la care se referă Naumovici. Da, știu de sexismul pe care feministele din România nu îl adresează altfel decât dând din fund în mall – vezi că am un articol mai vechi pe temă. Dar despre sexismul ăsta despre care am vorbit mai sus, despre sexismul îndreptat contra oamenilor normali care își respectă consoarta și își iubesc familia și care se chinuie din greu să țină lucrurile pe linia de echilibru nu vorbește nimeni.

 4. ralucacoldea

  Ala nu e sexism. Aia e exploatare. Ca sa fie sexism ar trebui sa fie specific indreptat catre barbati. Ori ce zic eu este ca exploatarea este aplicata in mod foarte liberal, le afecteaza si pe femei, ii afecteaza si pe barbati. Pentru amandoi partenerii e la fel de greu sa gaseasca timp pentru familie. Daca unul dintre soti decide sa ramane pe margine, ca sa aiba grija de copii/parinti/casa, atunci da, cel care inca mai merge la munca e ala care duce greul. Doar ca ai fi surpris sa afli ca nu barbatii sunt intotdeauna cei care fac treaba asta. Femeile merg la serviciu tot 8-9-10-11 ore, exact ca barbatii. In jurul meu cel putin, femeile sunt destul de independente financiar, si da, aduc cel putin jumate de pita acasa. Si femeile astea independente platesc rate si primesc telefoane la 9 seara ca ceva s-o stricat la job si tre sa-l fixeze. Si pentru ele e la fel de naspa cand au un copil acasa.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.