S-a aflat de ce România nu merge înainte

Gata, Peter Christian a elucidat misterul. Și mi l-a comunicat și mie, că poate vezi doamne rămîneam prost. “Tu, Dorin Lazăr, ești motivul pentru care România nu merge înainte”.

Inițial nu mi-a venit a crede, și am crezut că glumește. Dar nu, omul a argumentat, și e de necombătut. A găsit calea, adevărul și viața în mine. Mă rog, în lipsa mea, sau ceva de genul ăsta.

De ce?

Pentru că un furtișag precum vplay.ro este de fapt răspunsul normal la faptul că el nu poate să vadă niște seriale pe care nu îl obligă nimeni să le vadă. Adică, știi, e vorba aia, dacă nu îți vinde Carrefour ciocolată la 10 lei tona, spargi depozitul și îți iei gratis tot! Dar hai să-l vedem pe om cum combate (bine, bine de tot):

Dorin Lazăr, Vplay NU este un furt ordinar. Vplay a fost website-ul care, cât timp a trăit, i-a făcut pe români să nu se simtă națiune de lumea a treia, așa cum este acum, când Vplay a murit. DACĂ în România ai fi putut plăti prin sms HULU sau NETFLIX cu 10-12 dolari pe lună, cei care ar fi vizionat seriale pe Vplay ar fi fost cu adevărat niște hoți de doi bani. Dar NU suntem hoți iar Vplay NU a fost un furt, pentru că nu este normal ca românii să nu aibă acces la Hulu sau Netflix iar americanii sau japonezii sau vest-europenii să se lăfăie cu zece dolari pe lună la tot ce oferă Vplay. Vreau și eu să plătesc zece dolari pe lună și să am acces la Hulu. Aaaaa, nu se poate? De ce??? Pentru că sunt român, trebuie să mă uit la Las Fierbinți?!
Tu, Dorin Lazăr, ești motivul pentru care România nu merge înainte.

Dragă Peter, este cît se poate de normal ca românii să nu aibă acces la Hulu și Netflix. Se știe că românii sunt cei mai frumoși și deștepți dintre traci, fără ei eram încă în evul mediu. În consecință este anormală privarea lor de serialele lor insidioase, despre cum se lăfăie ei cu 10-12 dolari pe lună ca să se uite la seriale și alte chestii d-astea retrograde.

Frumosule chiparosule Peter, român verde ca mugurul de brad din pădurile de foioase ale patriei noastre ROMÂNIA! Singurul lucru pe care îl primești este “Las Fierbinți” pentru că ani de-a rîndul atît ai plătit pentru artă. Cît să primești un Las Fierbinți, care trăiește și ăla la limită. Atîta cumperi, atîta primești. Sau tu vrei cu 2 lei să iei și caviar și șampanie, nu?

Da’ bravo bă deșteptule că ai descoperit tu care e motivul pentru care nu merge România înainte.


37 Replies to “S-a aflat de ce România nu merge înainte”

 1. Nautilus

  “Mai întâi şi-ntâi istoria ne învaţă anume că un popor care nu merge înainte stă pe loc, ba chiar dă înapoi” – avocat Nae Caţavencu 😀

 2. Peter Christian

  „Dragă Peter, este cît se poate de normal ca românii să nu aibă acces la Hulu și Netflix.”. Mie nu mi se pare normal, Dorin Lazăr. Românii, de fapt, au acces la Hulu și Netflix. DACĂ trăiesc în străinătate! ROMÂNIA nu are acces la Hulu și Netflix. DE CE? De ce să fim ținuți în ignoranță, doar pentru că trăim într-o anume zonă geografică? DE CE trebuie să emigrăm ca să vedem tot ceea ce are Occidentul mai bun? Au murit oameni în 1989 pentru ca noi să putem trăi ca occidentalii. Iar unii români CA TINE spun că trebuie să EMIGRĂM ca să avem dreptul la ceea ce occidentalii au „din oficiu”. Uite, eu vreau să trăiesc ca un occidental ÎN ROMÂNIA, pentru că România este în Uniunea Europeană. Cine ești tu să-mi spui „Marș în Occident, părăsește România, dacă vrei să ai acces la cultura occidentală”??? Că asta spui!
  A nu primi ceva pentru că trăiești într-un anumit loc este DISCRIMINARE. Cum ar fi ca mâine să se spună în SUA „Negrii din Oregon nu vor mai primi de mâine Hulu!”. Monstruos, nu?

 3. Peter Christian

  Am uitat: de ce TU (și cei ca tine) sunteți motivul pentru care România nu merge „înainte”: pentru că îi pot înțelege pe englezii (cititori ai Daily Mail, de exemplu) care vor ca românii să NU beneficieze de avantajele globalizării dar nu îi înțeleg pe românii ca tine, care vor să ne tragă înapoi, în comunism gen Coreea de Nord: „Să ascultăm numai Angela Similea, că așa e legal și numai pe ea o merităm, nu avem voie să multiplicăm pe benzi de magnetofon Rolling Stones, că n-am plătit drepturi de autor iar românii n-au plătit impozite să-l țină pe Mick Jagger la școala de muzică când era copil!”.

 4. Vlad

  Nu cred că discriminează nimeni România pe criterii rasiale, genetice, etc. Ci pur și simplu pe motivul că nu e o afacere bună. A distribui material de genul ăsta e o afacere. Sunt costuri și venituri. Iar drepturile de difuzare, cel puțin momentan, se acordă pe țară. Sunt multe motive aici, care țin în principal de televiziunile la nivel național, care, ca și consumatori majori, încă dictează piața. Și ca afacere: costurile în general sunt mari, iar veniturile, având în vedere numărul de ciorditori digitali – relativ mici. Mulți zic că fură doar pentru că n-au o opțiune legală, dar când acelea apar tot la torente se duc.

  Hai să menționez și Hackerville – dacă sunt un comersant vestic și o bună parte din comenzile din România sunt furt (care mă vor costa pe mine, evident), de ce să continui să onorez comenzile de-acolo?

  Și în Statele Unite, sunt încă multe drepturi de difuzare care se acordă regional (pe stat, în principal). Evident, n-ai voie să discriminezi rasial, dar poți avea servicii care nu se vor acorda oamenilor din Oregon. În general, difuzarea meciurilor în direct cam pe-acolo intră (evident, cei din Oregon vor avea opțiunea de a le vedea, dar și asta depinde de serviciul de cablu pe care-l au).

  Deasemenea, nu cred că accesul la un serviciu de entertainment e un drept fundamental. Nu-i în vreo constituție, sau în declarația universală a drepturilor omului.

  Da, și eu aș vrea să trăiesc într-o Românie occidentală, dar alunecă din ce în ce mai mult spre Românistan. Iar atitudinea “furtul digital și intelectual sunt absolut ok” contribuie major.

 5. Peter Christian

  Vlad, nu pot accepta argumentele tale dintr-un singur motiv: România ESTE în Uniunea Europeană. Ori suntem în Uniunea Europeană și avem dreptul la ceea ce au TOȚI vest-europenii (acces la cultură), ori mai bine ne rupem de UE și aderăm la noua Uniune Sovietică a lui Putin și piratăm totul nederanjați de nimeni. Trebuie să fii idiot, ca cetățean sau țară, să te supui unor legi doar pentru a pierde, nu și pentru a câștiga.

 6. Vlad

  Faptul că n-ai acces la un serviciu de entertainment e comparabil cu a trăi într-o țară ca Korea de Nord? Unde drepturile omului practic nu există?

 7. Peter Christian

  Exact! Pentru mine, cultura e hrană. Eu mănânc puțină mâncare, mi-e foame numai de cultură. M-ai privat de cultură, m-ai privat de viață! Mai bine mă împuști.

 8. Vlad

  În general dacă am drepturile de autor, pot restricționa copierea, difuzarea, etc, cum vreau eu, câtă vreme nu încalc alte legi, evident (de ex., discriminarea pe motive etnice). Dar pot discrimina pe multe alte direcții (de ex., dacă mi-a plătit cât am vrut eu sau nu, dacă e într-o țară sau alta.).

  Nu există nici o lege care să mă oblige, ca autor, să distribui și să permit difuzarea în orice țară, din UE sau din afară. Mai ales în condițiile în care fiecare țară are legi foarte diferite pentru difuzare.

  Credn că tratezi UE ca un tot unitar, administratoru’ din Bruxelles și producătorul unui film fiind același lucru.

  Ok, hai să citez un pic din declarația universală a drepturilor omului:

  “Article 27. (2) Everyone has the right to the protection of the moral and material interests resulting from any scientific, literary or artistic production of which he is the author.”

 9. Peter Christian

  Vlad, tu te prefaci că nu înțelegi esențialul: când o lege nu te protejează, NU O RESPECȚI. Legile care discriminează România trebuie schimbate SAU IGNORATE. Asta a făcut Vplay. Vplay a fost, nici mai mult nici mai puțin, un instrument de luptă împotriva discriminării. Faptul că Vplay a murit fără ca în România să ajungă încă un Netflix sau Hului este o TRAGEDIE pentru românii din România.
  Știți unde e explicația aici? E simplă: cum să mai atragă Occidentul toate creierele din România, dacă orice idiot sau intelectual din România ar avea același stil de viață în România ca în Occident?! Ar mai fugi românii din România? Nu. 🙂 Deci trebuie să interzicem românilor din România ceea ce permitem românilor din Marea Britanie, dacă vrem să păstrăm Marea Britanie bogată.

 10. Vlad

  Îți spun eu cum atrage occidentul creierele:

  Le respectă (și asta e cel mai important).
  Le dă drepturile necesare + modalități de apărare (inclusiv drepturile de autor).
  Deseori, le plătește pe măsură.

  De-asta, marea majoritate a oamenilor mari de știință Români s-au realizat în afară. Pentru că țara-și bate joc de ei.

  Eu nu mă prefac deloc. Eu îți zic doar că ce dorești nu există, legal vorbind. Tu spui că ar trebui să existe, și pentru că nu există, îți revendici acel drept în afara sistemului legal.

 11. Peter Christian

  @ Vlad „Eu nu mă prefac deloc. Eu îți zic doar că ce dorești nu există, legal vorbind. Tu spui că ar trebui să existe, și pentru că nu există, îți revendici acel drept în afara sistemului legal.” Exact, Vlad! Acum ai înțeles. Nu pot să mă împac cu ideea că eu, un român din România, am mai puține drepturi decât un american din SUA sau un german din Germania. Și, dacă acele drepturi îmi sunt refuzate, sunt MÂNDRU să le „fur”. Ceea ce unii numesc „furt” eu numesc „luptă anti-discriminare”.
  Dă-mi mâine Hulu și Netflix în România la prețul și calitatea de SUA și devin un abonat fidel! N-am nevoie de subtitrare în limba română, mă mulțumesc cu cea în engleză!

 12. Vlad

  Cred că confunzi ceea ce-ți place ție cu un drept. Netflix și Hulu sunt companii particulare, apropos, care pun servicii unde au chef. Pur și simplu. Dacă nu le convine climatul legal și economic (de ex., legea audiovizualului, nivelul de piraterie), e dreptul lor să nu intre.

  Ce spui tu nu-i un drept, e un privilegiu.

  Iar atitudinea sunt mândru să fur va duce mai curând la ignorarea României. Părerea mea.

  Cultura nu-i o chestie care crește-n copaci în pădure. E ușor să spui “ar trebui să am dreptul să consum cât vreau, ce vreau”. Dar sunt curios – cât ai produs în direcția asta?

 13. Peter Christian

  Părerea ta este GREȘITĂ. România nu este ignorată pentru că „fură” ci pentru că este un rahat de muscă, o țară mică, fără influență, din estul Europei. Rusia fură de rupe și nimeni n-o condamnă (sau ignoră). Până una alta, DVD-urile cu filme care circulă în România (alea printate color, cu ambalaj frumos, pe care ți le oferă țiganii la semafor sau prin baruri) vin din Rusia, nu sunt produse în România.
  Cât am „produs” eu nu este relevant. Întâmplător, am produs. Destul! Netflix și Hulu da, au dreptul să pună servicii unde au chef. Dar, dacă nu le interesează piața românească, ar trebui să nu le intereseze nici dacă sunt piratate. Eu, dacă produc un soft pentru piața din România și sunt piratat în Bulgaria, unde nu am vrut și nu vreau să mă extind, nu fac spume că mă piratează bulgarii în Bulgaria (aș face spume dacă m-ar pirata bulgarii pe piața românească, unde ofer un produs la preț rezonabil).
  Iar ceea ce face Voyo ar fi amuzant, dacă nu ar fi tragic: hai să fac totul să interzic accesul la comediile americane de calitate, ca nu cumva românii să nu-mi mai urmărească mizeria de Las Fierbinți! Cu alte cuvinte, hai să luptăm să-i ținem pe români proști (pe bani!) ca nu cumva să se deștepte (pe gratis!) și să pretindă conținut de calitate!

 14. Peter Christian

  Completare: că tot vorbeam de Rusia: știi ce este și ce face Vkontakte, nu? Dacă nu, îți zic eu: este un fel de Facebook combinat cu torente și Vplay. De ce există? Pentru că pe ruși îi doare-n fund de Occident. Iar pe ruși nu-i „ignoră” nimeni, nu-i așa?

 15. Vlad

  Cum să zic, tot respectul dacă ai produs! În ziua de azi, pretențiile sunt în general mult mai mari decât oferta.

  Apropos, Netflix și Hulu în general n-au drepturile de autor (excepția fiind serialele recente produse chiar de Netflix; prea puține oricum). Ele doar obțin drepturi de difuzare, în general. Se extind într-o piață nouă, trebuie să obțină drepturile pentru piața respectivă. Iar ălea costă … Ca afacere, există costuri, există beneficii potențiale (utilizatori), și există și riscuri. Faptul că tu ai plătii nu înseamnă că alții ar plăti și și-ar scoate banii. Sau că consiliul audiovizualului nu i-ar regula. Iar despre costuri … greu de estimat cât ar fi pentru România, dar ca idee, pentru Statele Unite cineva a făcut o estimare:

  http://www.tnl.net/blog/2012/12/08/netflix-billion-dollar-bet/

  Chiar nu cred că-i interesează atât de mult de piraterie în țările menționate, având în vedere că ei n-au drepturile de autor la ce e piratat. Oricum, cel puțin în occident doar cine are drepturile de autor se poate plânge. Adică o firmă din Elveția care n-are nici o treabă cu tine nu se poate plânge că te-ar pirata pe tine cineva de-acolo (de Bulgaria chiar nu știu). Ai un link ceva care să arate o plângere de la ei?

  Cam asta-i distribuția Netflix curentă:

  http://thebestofnetflix.com/a-great-map-of-countries-where-netflix-is-available/

  (probabil că s-a mai extins un pic între timp; din câte știu eu Germania nu-i pe listă încă)

  Iar Hulu, ce să mai vorbim – doar SUA.

  Chiar tot nu văd ce treabă ar avea Uniunea Europeană și drepturile (ne)asigurate de Uniune cu serviciile oferite de două companii private din State. Adică singurul mod prin care ar putea-o face e “fie asiguri distribuție digitală la toți membrii, fie deloc”. Dar asta mi s-ar părea destul de abuziv în general. În condițiile în care fiecare țară are legi diferite, cu atât mai mult.

 16. Vlad

  Pentru că, având în vedere că Rusia asigură o bună parte din energia Europei, nu-și pot permite să-i penalizeze.

 17. Dorin Lazăr

  Peter, hai să demontez cîteva greșeli de gîndire pe care le faci, ca să înțelegi unde greșești. Trebuie să înțelegi că ai toată simpatia mea, îți înțeleg frustrarea, motiv pentru care am și început să sabotez producțiile de seriale americane, și m-am lăsat de piratat. Urmărește aici: http://dorinlazar.ro/adio-piraterie/

  Bun. Greșelile:
  1) “Discriminat pentru că sunt român”. Greșit! Nimănui nu-i pasă că ești român, în schimb Netflix nu intră pe piața românească pentru că e prea dificil. De ce e prea dificil? Probabil din cauza românilor? Probabil pentru că nu s-a dus nimeni la înaintare către ei pentru așa ceva?
  2) “Pentru mine cultura e hrană”. Nu e. Poți trăi foarte bine fără subcultura americană, pentru că, dă-mi voie să-ți zic, serialele Tv americane nu sunt singura formă de cultură care există pe lumea asta.
  3) Nu e comunism dacă eu îți zic să plătești pentru ceea ce cumperi. Din contră, ăsta NU e comunism. Comunism e, din contră, cînd nu plătești pentru ceea ce consumi și primești “după nevoi”. Ori comunismul românesc a demonstrat că nevoile reale sunt altele, și se rezumă la ‘apă (cu excepția etajelor superioare), mîncare (pe rație), încălzire rareori’.
  4) Faptul că nu poți accepta un argument nu îl face neadevărat. În principiu, faptul că nu poți accepta că proprietatea mea e a mea și nu a ta nu face proprietatea mea a ta.
  5) Tu crezi că în Uniunea Sovietică e raiul pe pămînt? Atunci mută-te acolo. Vezi tu, există libertatea de mișcare, dacă nu-ți convine un loc, acum, mai degrabă decît altă dată, poți să faci această mișcare. Poți să te muți.
  6) Cînd legea nu te protejează s-ar putea ca tu să fii în afara ei. Legile ar trebui să fie expresia dorințelor comune ca societate; să reglementeze spațiul public. Dacă legea nu te protejează s-ar putea să fii un hoț ordinar. Pe de altă parte, protestezi clar împotriva vreunei legi? Împotriva cărei legi, mai exact? Numește-o: legea nr. X din YYYY, articolele z, t, w literele a, b, c. Sunt curios care e legea nedreaptă care nu te protejează.
  7) Ca român în România ai mai multe drepturi decît un american în America, dacă e să măsori ce internet ai acasă, și ce libertate deosebită ai pe el. Ești sigur că ai mai puține drepturi? Nu cumva victimizezi?
  8) Mă, nu te poți uita la un violator și să întrebi de ce ăla poate să violeze toate minorele din sat și tu nu. Vrei să furi? Fură, dar nu te da altceva. Nu te da mare berbant cînd mergi să violezi babele de prin sat, că nu ești.

  Am un sfat pentru tine: începe să plătești pentru conținutul pe care îl consumi, în aceeași măsură în care plătești pentru mîncarea pe care o pui pe masă. Ai zis foarte frumos: tu nu mănînci atît de mult însă devorezi cultură. Bine! E ok să devorezi cultură, nu spune nimeni nu. Dar plătește pentru ea, altfel nu faci decît să furi ordinar.

  Citește articolele mele despre piraterie. Consider pirateria o boală mentală, care ne face să ne prețuim pielea mai puțin decît face pe motiv că nu știm valoarea lucrurilor pe care le folosim, și nu cunoaștem nici valoarea lucrurilor pe care le producem. Se poate trăi fără furtișaguri; se poate trăi fără piraterie în România, și eu o demonstrez.

  Voi scrie în curînd un articol cu ocazia împlinirii a 4 luni de cînd nu mai piratez. Ești invitatul meu să stai prin zonă, să-mi urmărești blogul și să citești despre ce alternativă la piraterie am descoperit. Cum ți-am zis, îți înțeleg frustrarea, iar singurul motiv pentru care poate m-am luat de tine este faptul că, fără să vrei, din frustrare faci niște greșeli de logică. Inima mi-e alături de tine, din păcate logica spune altceva. Și da, am renunțat să urmăresc serialele pe care le urmăream chiar cu cîteva zile înainte de a începe noile sezoane, a fost o alegere conștientă, un sabotaj intelectual din partea mea.

  Dar o să explic lucrurile astea cînd o să am ceva mai mult timp să scriu.

 18. Daniel Mihu

  Le ce-ți mai trebuie alte seriale cînd ai „Las Fierbinți”? E probabil cel mai tare serial care s-a făcut pînă acum. 🙂

 19. Nautilus

  În locul tău m-aş gândi de 2 ori înainte să scriu fraza asta.

  Nu de alta, dar aproape acelaşi lucru l-ai fi putut auzi din gura unui (co)mu(n)ist şi chiar îl auzi în zilele noastre din gurile aceloraşi personaje: “cultura e hrană, poţi să trăieşti şi cu raţii, şi cu cozi, şi cu frig, dar să fii parte a culturii clasice, departe de drogaţii, perverşii şi homosexualii din Vestul putred şi satanist.”

 20. Mircea

  ufff, traiti in lumea voastra.
  si daca sistemul a fost creat doar ca pentru ca unii mai mult sa piarda? de ce excludeti aceasta ipoteza?

 21. Vlad

  Peter – mai adaug o chestie – am impresia că (in)cultura românească te roade tare. Pot simpatiza. Pe de altă parte, asta nu e vina nici directorilor de la Hulu/Netflix, nici a funcționarului sau parlamentarului din Bruxelles.

  Multe legi abuzive au fost promulgate în momentul în care un grup și-a dorit “drepturile” asigurate cu orice preț, fără a avea în vedere drepturile celorlalți.

 22. Mircea

  era o observatie la afirmatia “Trebuie să fii idiot, ca cetățean sau țară, să te supui unor legi doar pentru a pierde, nu și pentru a câștiga.”
  ma adresam celor gen Christian, care cred cu naivitate ca am avea posibilitatea sa castigam ceva, numai ca nu vrem. parerea mea…

 23. Vlad

  Sincer sistem balansat eu încă n-am văzut nicăieri.

  Pe de altă parte, multe din sistemele legale occidentale totuși apără destul de mult pe cei mici (din sistem evident).

  În România în schimb sistemul legal e de tip Murphy. Adică legile se aplică doar împotriva ta.

 24. Mircea

  pentru ca sistemele de care zici sunt formal definite de asa natura sa iti dea (falsa) senzatie de echitabilitate, solidaritate etc.
  cel care zici tu ca ar trebui sa te ajute, te cam f..e in tacere. au contribuit la distrugerea productiei autohtone, suntem piata lor de desfacere, ne-au luat multe din resursele naturale, ne-au exportat specialistii, ne folosesc din plin ca mana de munca ieftina s.a.m.d.

 25. Vlad

  De raporturile economice actuale cu UE nu comentez, că nu știu. Apropos, ai un studiu care să se uite la lucrurile ăstea?

  Pe de altă parte, a da vina pe UE pentru plecarea specialiștilor e ca și când, într-o situație în care o femeie fuge de la un bărbat care o bate la unul care o tratează bine, dai vina pe cel care o tratează bine.

  Totuși, dreptul de a pleca și a te stabili în altă țară e fundamental (articolul 13 din declarația drepturilor omului). Specialiștii sunt și ei oameni și nu sunt proprietatea cuiva.

  Și crede-mă, cunosc mulți care ar intra în categoria asta și le cunosc părerile, de ce au plecat din țară, etc.

 26. Mircea

  nu ne trebuie nici un studiu, le simtim zi de zi.
  si nu contest libertatea de miscare, eu am mai discutat pe tema asta cu alta ocazie. nu sunt in schimb un fan al fenomenului.
  sa fim realisti, procentul celor care migreaza din alte motive decat cele legate de tara este foarte mic. idiotii astia care guverneaza nu fac nimic, dar cum spuneam, sunt de parere ca si daca ar vrea sa faca ceva (desi nu fac) nu ar fi lasati.
  ce mai tot discutam aici? pune-te in pielea neamtului. lui ii trebuie specialistii buni acolo, restul ii exploateaza in tara de bastina. crezi ca ii pasa de efectele la care suntem noi supusi? il doare la paispe metrii in fata…
  crezi ca noi ca tara suntem mezinul familiei EU? nu! suntem sclavul/servitorul unei familii bogate. stam si noi pe langa, suntem exploatati eficient si pentru asta suntem lasati sa supravietuim.
  paradoxal, nici fara EU nu ne-ar fi mai bine.

 27. Vlad

  Efectele unei crize sunt ușor de simțit, dar cauzele mult mai greu de identificat cu precizie. Motivul principal – distorsiunea cognitivă (de ex., a da vina pe altcineva). Cam toți oamenii fac treaba asta.

  Mă rog, pentru o listă mai științifică:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases

  Asta nu înseamnă că studiile sunt tot timpul bine realizate, dar măcar metodologia de a elimina distorsiunile cognitive există.

  Iar cu nemții … având în vedere nivelul de xenofobie pe care îl au față de cei ce vor să se stabilească în țara lor, nu atrag atâta emigrație.

 28. Mircea

  inteleg unde bati, insa cred si sper ca sunt suficient de educat, informat si realist sa imi dau seama in ce situatie ne aflam.
  nu caut sa dau vina pe cineva din frustrare… sau sa ma justific (de altfel, un obieci omniprezent si prost al romanului).
  asa stau lucrurile. plain and simple! din pacate majoritatea aleg sa se ascunda dupa deget, sa fie politically correct, sau pur si simplu sa blocheze mintal realitatile evidente.

 29. Vlad

  Apropos, intenția nu era să arunc cu noroi în direcția ta, nici pe departe (cu scuze). Când am spus că toată lumea face distorsiuni cognitive, aia mi se aplică și mie, apropos. Acum, să fim serioși – tu crezi că doar românu’ dă vina pe altul? Crede-mă, și americanu’ o face la fel de bine. Singura diferență e că americanu’ nu prea se așteaptă la plocoane directe de la stat. Și bănuiesc că și neamțu la fel de bine dă vina pe PIIGS.

  Dar pentru că aceste distorsiuni cognitive sunt destul de universale, eu în general voi da crezare mai mult argumentelor care utilizează date obținute mai științific.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.