Afon GGG în miez de noapte (iPhone 3G în România)

Se pare că miracolul telefonului care nu ştie să dea telefoane la salvare singur cînd ţi se face rău pe stradă, deşi costă 498€, s-a răspîndit şi în România. Azi noapte, la ora 12 fix s-a vîndut primul Afon 3g, unui nefericit bucureştean care nu-şi dorea genul ăsta de publicitate chiar dacă a aşteptat ore în şir la coadă ca să o aibă.

Viitorul Harmanii, Guci, Dani&Gîlcă, Canel, iPhone 3G e telefonul de care nu aveai nevoie la preţul care te reafirmă pe scara socială între “tata are bani” şi “vreau două pitzipoance în seara asta”. Minunea tehnicii care constă într-un ecran touchscreen (1€/bucată, preţ de producţie) un procesor un pic mai puternic (90€/1000 de bucăţi, made in Taiwan), cu chip 3G (probabil 90€/10000 bucăţi), şi cu o carcasă de plastic şi software Apple (restul de 497€).

De-asta mi se pare amuzant să citesc că oamenii au stat la coadă pînă la ora 12 noaptea să îşi cumpere minunea tehnicii.

Aflat la faţa locului, unui reporter îi vine în minte o întrebare: De ce e atît de scump în România? Răspunsul vine rapid:

Motivul este acela ca media veniturilor pe utilizator in Romania este mult mai mica decat in tarile vest europene, unde veniturile medii pe utilizator pot fi de trei patru ori mai mari in functie de ce tara vorbim si astfel are sens economic sa subventionezi mai mult acest terminal

Cu alte cuvinte, e atît de scump pentru că suntem prea săraci. Are sens? Am stat ceva vreme să îmi revin din şoc. Serios? Are vreo logică ce zic oamenii ăştia aici?

Şi acum, să ne revenim. Să stăm un pic strîmb şi să judecăm drept. De ce e nevoie de lansare cu lanterne (nu cu jocuri de lumini) şi cu trupe de muzică de doi lei pentru un TELEFON? Un ZDRING ZDRING cît se poate de normal? Doar pentru că Medvedev şi-a luat unul ca să-şi demonstreze bărbăţia (şi cînd l-au descoperit a recuperat la capitolul imagine atacînd Georgia) e nevoie de atîta artificii? Şi dacă Băselu’ îşi ia două şi îşi pune unul pe Orange şi unul pe Vodafone, înseamnă că o să fim mai tari ca Rusia la capitolul economic?

Pînă la urmă o să începem să facem emisiuni: “să rîdem cu oamenii bogaţi”. Îi vedem stînd la cozi în miezul nopţii: “maică, dar eu cînd şedeam la coadă la lapte mă puneam de la 2, sau lăsam plasa peste noapte la coadă”. Îi vedem expuşi în vitrinele cafenelelor de lux unde 120 ml de cafea se vinde cu 30 de lei. Îi vedem închişi în hoteluri de lux, mai rău decît un copil cu cheia de gît: “măcar eu pot să ies la folbal afară că am cheie”.

Aşadar, Să rîdem cu oamenii bogaţi. Astăzi, episodul “coada la magazin pentru un Afon GGG”.

PS: “Afon 3G” şi “Afon GGG” sunt © Dorin Lazăr 2008. (adică eu)


7 Replies to “Afon GGG în miez de noapte (iPhone 3G în România)”

 1. Raul

  Uiti un singur lucru… dintre toate IPhone stie sa faca, cel mai prost se descurca la telefoane. Toata lumea se vaita ca le pica semnalul in mijlocul conversatiei si asa mai departe.

  Cu alte cuvinte, nu numai ca nu stie sa sune la ambulanta singur daca ti se face rau pe strada, dar presupunand ca reusesti tu sa suni… s-ar putea sa suni degeaba ca pana ai apucat sa zici “Mi-e rau si sunt pe strada…” s-a si intrerupt legatura.

  Pe langa toate astea… e mare, e greu, e badaran, nu incape intr-un buzunar (decat unu mai mare), nu poti sa pe pui pe el (in caz ca il pui in buzunaru de la spate) ca il faci praf…

  Dar e cool măh… e cool, ca e scump.

  PS: Vai ce ma enerveaza wordpress cu cerutul lui de email ca sa fac un comentariu!

 2. dorinlazar

  Nu ştiu ce ştie un iPhone real, pentru că nu am pus mîna pe aşa ceva şi prevăd că nu o să pun mîna niciodată că cine ştie, mi-e teamă că îl stric, cu ecranul ăla al lui, hipersensibil. Auzisem de calitate proastă la recepţie, dar cred că oamenii care şi-l iau nu îl iau ca să vorbească. Cel mult ca să se dea fiţoşi, că uite, “se învîrte iutubu în treide”. Dacă chiar se învîrte.
  PS: promit că nu-ţi divulg adresa. 😛 (şi şi blogspot-ul e şi mai enervant :D:D:D)

 3. Vasi

  🙂
  Pe mine chiar ma distreaza toate fazele-astea 🙂

  Adica apare o noua tehnologie acum si peste 2 ani apare si la noi, dar cand apare la noi e cel putin la fel de scumpa ca atunci cand a aparut dincolo si cu mai mare tam tam!

  Un exemplu, cel putin la fel de mishto, e ca nu poti sa gasesti un TV full hd de 81 de cm pentru ca ei vor sa vanda full hd de 2m…
  In magazinele din romania nu gasesti player de blue ray(nici macar cd cu prop de blue ray), dar gasesti video si mp3 playere cate vrei, cand in america se vand blue ray de 2 ani…

  Asteptam ca sa apara o noua tehnologie peste blue ray, ca sa apara si la noi in magazine si cand o s-apara o sa fie o de-aia “Minunea tehnicii moderne, e mecanica din clasa a 6-a!”

  Dar oare din ce cauza? Hai sa enumeram cateva:
  1. Pai oriunde in lumea asta nu-si permite oricine sa cumpere tehnologie de ultimul racnet, doar cei peste medie. Diferente dintre romani si cei din tarile mai dezvoltate e ca bogatii nostrii sunt chiar daca mai bogati decat ei, sigur mult mai pruos informati, bogati care nu stiu sa foloseasca internetul si nici nu stiu care-i ultima tehnologie, ei merg intr-un magazin si zic:
  “- Dati-mi de-aia ca de-aia are vecinu!” sau,
  “- Eu vreau sa am cel mai tare produs de genul asta de-aici!”
  fara ca nici macar sa-i treaca prin cap ca daca se duce macar pana-n Ungaria o ia mai ieftin cu cel putin 20% si ca la aceeasi bani isi ia ceva mult mai tare
  Iti iei imbracaminte din alta tara din vest, dar doar peste 2 ani esti in trend.. 🙂

  2. Oamenii nu sunt obisnuiti sa aiba bani, nici macar de mancare, pana acum 18 ani, erau putini din aceia care aveau o lada(un congelator sau cei mai instariti doua) in care sa bage un porc, o juma de vitel sau 20 de kile de branza. Oameni care cand au dat de bani, si-au cumparat lada chiar daca ei nici macar nu mai aveau pe cineva sa le creasca un porc, din cauza ca s-a inventat carefour-ul

  3. Oameni care au facut bani, nu ca au facut ceva extraordinar ci au vandut niste clatite, sau gogsi, sau care-au fost la turci dupa revolutie si s-au trezit ca ei trebuie sa fie mai tari ca altii de-aici.

  4. Oameni care n-au gusturi se iau dupa altii, care nici aia n-au, dar isi permit sa cumpere ce are si-ala. Nu conteaza ca tu stai la bloc si-ti trebuiesc doua locur de parcare pentru un Q7, iti iei! ca si-ala care sta la curte si-a luat, nu-ti permiti sa ai curte ca a lu ala, dar Q7 DA!

  Oamenii care vand, stiu sa speculeze toate astea si e si normal s-o faca.

  Traim intr-un paradox, care e normal intre oameni anormali. Poti sa te distrezi sau poti sa te enervezi… 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.