Album duminical: Guess Who – Locul potrivit/Probe audio

Inaugurez rubrica album duminical cu un album pe care l-am ascultat destul de mult în ultima vreme și care mi-a plăcut. Albumul s-a vîndut cu Gazeta Sporturilor, parcă, dar nu e atît de rău cum ar putea să sune ceva dat la popor lansat cu Gazetaaaaaaaa.

Piesa de rezistență a discului e Locul potrivit – o piesă care nu are cum să nu-ți strecoare un pic de melancolie cînd o auzi, pentru că nu o dată ai gîndit și tu același lucru. Ce e remarcabil la piesa aceasta este că vorbește de acea majoritate tăcută, de cei de la mijloc – cei ce pot, ar vrea, dar nu știu să fure prea mult. Locul potrivit a devenit un fenomen de masă – chiar și părinții mei au început să fredoneze – lucru aproape de neconceput pentru o piesă hip-hop – și mi se pare că Locul potrivit este forma supremă de hip-hop – cea care ajunge la întreaga masă a populației, cu care rezonează incredibil de mulți.

Discul e o altă poveste. E un disc de hip-hop tipic românesc – calitatea e foarte bună, instrumentalele foarte bine lucrate și versurile destul de bine spălate – nu prea se înjură inutil, ceea ce e de apreciat pentru orice înregistrare de gen. Temele abordate: droguri (Flori ilegale, Tu (cu Spike), ), probleme sociale (locul potrivit/ca 2 flori, parțial Gen și 07.03.2006), atitudine și ‘stradă’ (A doua oară) nu ne miră – în general cam toți artiștii hip-hop români merg pe temele acestea. Ce e remarcabil la Guess Who este stilul mai moale, un moale bun, un ‘smooth’, nu lipsă de coloană vertebrală sau caracter. Este, dacă vreți, un Bitză de anul 2010 – mai stilat un pic, și parcă un pic mai inteligent.

Piesele favorite? Hmmm, Locul potrivit nu o mai pot pune pe listă pentru că deja a avut prea mult airplay și deja o știu prea bine – dar îmi place să reascult A doua oară (smart words), Sunete, Flori Ilegale, 07.03.2006, Special (îmi place atitudinea cinică pe care o abordează 🙂 ):

Artist: Guess Who, Grasu XXL, Spike, Griffo, Freaka Da Disk și alții
Compilație: Locul potrivit/Probe audio
Rating: 7/10
Cum se ascultă: Pe o bancă, în parc, cu soarele deasupra, cu o glugă peste cap

PS: (fun fact) Pentru cei care nu știu, albumul duminical era THE SHOW înainte de 1989, rula după Viața satului de la ora 14 duminica, și includea Cascadorii rîsului și, cu un pic de noroc, 6 minute de desene animate)

PPS: Treceți peste ideea că albumele se ascultă în club sau altundeva. Nu poți să pui discul întreg în club 🙂

PPPS: Despre Locul potrivit am mai vorbit pe blogul personal.


One Reply to “Album duminical: Guess Who – Locul potrivit/Probe audio”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.