Alonia: Loc de vorbă românească fără diacritice

Ştiu că mă consideraţi deja nazistul diacriticei din online (şi bănuiesc că nu sunt singurul), dar în momentul în care lansezi un serviciu orientat spre România şi scrii fără să respecţi limba română ai o problemă de atitudine.

Înţeleg că există o masă largă care scrie pe internet fără diacritice. Înţeleg că există o revoltă anti-diacritică, aşa cum există o revoltă anti-româneşte (angloromâna e mai clară pentru prea mulţi). Mai ştiu că există o revoltă anti-inteligibilitate, k pt mooltzy s skry cu doi o e mai scurt decît să scrii cu un singur u; chiar şi eu am folosit (pe la începutul anilor 2000) substitut pentru ţ şi ş în tz şi sh.

Dar cînd eşti un business care te prezinţi cu “Tara comunicarii, loc de vorba romaneasca…”, atunci cînd şi baţi monedă pe faptul că tu personalizezi internetul pentru români, am un mesaj pentru voi: în România se scrie cu diacritice.

Nu cred că în Polonia îşi permite cineva să scrie fără Ł acolo unde e cazul (pronunţia e puternic influenţată de acea bară mică ce taie L-ul). Nu cred că în Franţa nu eşti executat pentru fiecare sedilă uitată la ç şi nu cred că nemţii te iartă dacă nu le foloseşti umlaut-ul pe u. Doar noi, iertători, bovini, ne aplecăm în faţa lor doar pentru că pretind că ei pregătesc un serviciu pentru România.

România? DIACRITICE!!! Avem diacritică şi în numele ţării, în caz că nu ştiaţi. Un astfel de business ar fi considerat neserios în orice ţară din lume. La noi însă devine un succes de casă, şi face ‘biznis adevarat pe spatele prostilor’. Ce, v-a făcut proşti? Nu, prosti. Prost în germană e “noroc” iar în franceză a fost un pilot de formula 1. Deci… da, avem motive să nu folosim diacritice ;).

PS: Doar să facem o distincţie, nu utilizatorii sunt proşti, ci doar business-ul îi consideră aşa. Noi ne mirăm pe-aici că nu a mai observat nimeni treaba asta.


2 Replies to “Alonia: Loc de vorbă românească fără diacritice”

  1. Undelete

    Stai un pic că ei (Alonia, din MediaSat, parte din MediaPro) sînt români, nu străini. Nu ştiu de ce te miră comportamentul lor la adresa limbii. E similar cu al celor care nu vor să folosească diacritice pe situri/bloguri. Şi cu al altor programe făcute de români care au interfaţa scrisă fără diacritice. BitDefender 2009 (făcut de români) nu are diacritice, în timp ce Kaspersky 2009 (făcut de ruşi) are diacritice.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.