Fraților, am înfrânt! Ce urmează?

În primul rând, să vă zic și eu că sunt super-bucuros că a câștigat Allen la Brașov. Că a câștigat Nicușor Dan la București. Că Oprișan nu mai e tartore în Vrancea - o victorie de moral, simbolică, un semn că lucrurile se pot schimba chiar și acolo unde totul pare înțepenit în timp.

Și dacă astăzi o să stau să mă bucur și să deschid o șampanie în cinstea lor, de mâine am de gând să fiu mult mult mai atent la ce se întâmplă, și vă invit să faceți același lucru. În loc să vă apucați să-i urecheați pe scepticii la adresa lui Nicușor, Allen sau care-o fi, să îi ascultați și să vedeți dacă nu cumva au și ei dreptatea lor. Să le urmăriți cu atenție nu doar comunicarea, ci și felul în care pun în aplicare lucrurile promise.

Văd prieteni de-ai mei care sunt revoltați că o minoritate au întrebări legate de Nicușor Dan. Că au fost niște suspiciuni de corupție. Că are procese cu primăria - ce se va întâmpla? Păi nu știu, e o întrebare validă: ce se va întâmpla? Ia hai să-i lăsăm azi să se întrebe, și mâine să ne întrebăm și noi alături de ei. Pentru că nu l-ați pus pe Nicușor Dan acolo ca să fie tiranul înlocuitor al tirancei sârmată dorsal. L-ați pus pentru că răspunde la întrebări, că înțelege valorile democratice la fel ca voi, și comunicarea între cetățean și funcționar ales se face de pe picior de egalitate. Deci e o întrebare validă: ce se va întâmpla cu procesele?

Ce vreau să văd de la Allen? Vreau să văd care va fi calea prin care va comunica cu cetățenii. Vreau să știu cum pot să-i spun care sunt problemele mele în oraș - dincolo de faptul că am o platformă personală de comunicare sunt curios cum pot să comunic cu echipa lui din primărie fără să pun aici pe blog lucrurile. Ah, că o să scriu zilele astea un articol despre câteva probleme legate de colectarea gunoiului - dar asta pentru că e și interesant de documentat pentru posteritate, și mai sunt câteva idei pe care vreau să le surprind.

În fine, ideea e că acum, după ce spargem șampaniile, după ce trece mahmureala, trebuie să devenim un electorat exigent. Nu agresiv, nu rău, doar exigent - să ridicăm ștacheta, și să cerem mai mult de la oamenii pe care i-am pus acolo ca să ne ofere mai mult.

Dar serios, e mișto să vezi că o schimbare e, totuși, posibilă.